Oldalak

2009. febr. 25.

Brownie, a törökmogyorós

Említettem már, hogy szeretem böngészni a metropol újság pénteki számában megjelenő gasztro írásokat. Nem csupán azért, mert jók a receptek és finomak a leírt ételek, de tetszik az újságíró - Marton Levente - stílusa, ahogy humort csempész a dkg-dl-felvágjuk-pirítjuk-blansírozzuk forgatagába. Legutóbbi írása "Brownie, a csendes amerikai ..." Álljon itt néhány kiragadott mondat a cikkből, csak úgy, étvágygerjesztő gyanánt. A brownie kicsit olyan, mint Graham Green regényhőse ... Ugyanakkor a brownie mégsem olyan, mint Green regényhőse, hiszen a brownie nem megsavanyodott és nem cinikus, hanem szerényen finom, ötletesen elbájoló és egyszerűen ellenállhatatlan ... És valóban ellenállhatatlan. És nagyon könnyű elkészíteni, úgyhogy kezdő háziasszonykák, rajta, hiszen ez az amerikai édesség igazi belépő a sütés világába, mert merész műkörömmel és totális dilettantizmussal felszerelve is jelesre lehet abszolválni. ... Ha netán mégis elrontja, akkor vegye fontolóra a bolygóról történő kivándorlást.
Mi maradtunk, hétvégén elpusztítottunk két adag brownie-t, és ha három adagot sütöttem volna, abból sem maradt volna túl sok ma reggelre. Tény, hogy a brownie jól felépített és kitartó fogyókúrákat képes egymaga rombadönteni, egyetlen kóstolás után. Szóval, diéta félre, amúgy is kell - a gyümölcsnapok mintájára - csokinapot tartani a legkeményebb fogyókúra alatt is, már csak az endorfin szint növelése érdekében is :-)

A receptet kicsit megbolondítottam 3-4 eknyi durvára vágott törökmogyoróval és pár kocka nagyzoltan feldarabolt fehércsokival.
Hétvégére már betáraztam csokit, a következő adag brownie-hoz ... nagy tepsivel!

Brownie törökmogyoróval

hozzávalók
- kisebb tepsihez

25 dkg csoki (50-60%-os)
10 dkg vaj
1 ek konyak (én ezt tettem bele a receptbeli vaniliarúd helyett)
4 tojás
30 dkg cukor (fele barna, fele fehér)
15 dkg liszt



A csokit és a vajat vízfürdőn felolvasztom, belekeverem a konyakot.
A tojásokat habosra dolgozom a cukrokkal (lehet csak fehér cukorral készíteni), majd összevegyítem a konyaktól illatos csokis-vajas keverékkel.
Beleszitálom a lisztet és ezzel is alaposan elkeverem, majd rászórom a durvára darabolt törökmogyorót és fehér csokit. Lazán ezekkel is összekeverem.
Megvajazott sütőpapírral bélelet tepsibe öntöm, előmelegített (180 fok) sütőbe teszem és 20-25 percig sütöm.
A (z egyik) titok az, hogy akkor van kész, mikor a beleszúrt tűre még ragad némi tésztamorzsalék.
Gyorsan kikapom a sütőből, sütőpapírostól kiemelem a forró tepsiből, tálcára teszem és türelmetlenül malmozva várjuk, hogy hűljön.



A metropol recept langymelegen, vaníliafagyival ajánlja, nekünk viszont hidegen jobban ízlett és fagyi sem hiányzott mellőle.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk: a törökmogyoró ízre emlékeztet az idehaza elterjedtebb földimogyoróra, de nem annyira tolakodó és állagra, bár ugyanúgy ropog, mikor rágom, mintha omlósabb, porhanyósabb lenne. A brownie-ba tökéletes választás volt.

5 megjegyzés:

trinity írta...

A brownie-val nekem egy nagy bajom van: sosem tudok belőle eleget sütni:D
Egy kis vaníliafagyi, ha már úgyis romba dőlt a fogyókúra? :)))

Garffyka írta...

Trinity, inkább citromfagyi vagy citromkrém :-) de jöhet :-)

Chef Viki írta...

Na mit sütök holnap este, na mit? Talált :-)

Elvégre torkos csütörtök lesz, s Zuram sztracsatella fagyit vett :-D

trinity írta...

Garffyka,a csokissüti finom citromfagyival...Sokkal jobb, mint a szimpla vanília, igazad van!

Csak nehogy azt mondjátok, mint Viki, hogy "bemásztam az agyatokba":D:D Ugyanis már napok óta kiválasztva vár rám bejelölve egy brownie reci...Kicsi az esély, hogy egyformák legyenek, annyiféle van, szerencsére.....

És lassan én is úgy érzem, hogy kényszerített blogger vagyok:belekényszerítetek ezekbe a finom nasikba:D
A Ti szíveteket nyomja, ha a család elhízik:)))))

Garffyka írta...

Trinity, már nem ... már nem fogunk elhízni ...
:-)

Viki, jó étvágyat az ínyencségekhez!