2009. dec. 1.

VKF! XXX. - Tárkonyos házasság

Tárkonyos fuszulykaleves.
Tárkonyos csirke.
Tárkonyos pityóka saláta.
Tárkonyos zöldségleves.
Tárkonyos vegyes saláta.
Tárkonyos tárkony :-)

Egyik nagyon kedvelt fűszerünk, kellemesen savanykás, jellegzetes aromájú, erős, de finom illatú.
Kiskertben eléldegél, nagyon sok gondozást nem kér, s még azt a keveset is lelkesen hálálja meg finom zamatával.
S ha már tárkony, legyen kétféle, egyik csak úgy, á la natúr :-), másikon bolondítsunk egy kicsit :-) Így született meg a tárkonyos ecet és tárkonyos-diós-fokhagymás olaj. Ajándékba. Jelöltnek Chef Viki jubileumi VKF! XXX.-Ajándék a konyhából kiírására.



Tárkonyos ecet és olaj


hozzávalók - ecet

~ 4 bőven púpozott ek szárított* tárkony (főként levelek, és néhány ágacska a szépség kedvéért)
2,5 dl ecet (10%)
üveg
2 hét ücsörgés a kamrapolcon

hozzávalók - olaj

~ 4 bőven púpozott ek szárított* tárkony (főként levelek, és néhány ágacska a szépség kedvéért)
3 kövér gerezd fokhagyma
2 dió, hámozva, negyedelve
2,5 dl olivaolaj
üveg
2 hét ücsörgés a kamrapolcon

Az üvegeket kimosom és hagyom, hogy teljesen kiszáradjanak.
A szárított tárkony leveleket belegyömöszölöm az üvegekbe, bele állítom a leveles tárkony ágacskákat is (szintén szárított).
Az olajnak szánt üvegbe beledobom a hámozott és késlappal egészen picit elnyomott fokhagymagerezdeket, és a negyedelt diót is.
Mindkét üveget felöntöm ecettel, illetve olajjal.
Szorosan lezárom és két hétig a kamra polcán érlelem, hogy az ízeknek, aromáknak legyen idejük belesimulni az ecet érdességébe, az olivaolaj selymességébe.



Paszuly-, zöldséglevesek, vagy csorbák savanyításához az ecetet használom.
Tárkonyos csirkéhez vagy tárkonyos vegyes salátához az olajat.
S a bőség jegyében, tárkonyos krumplihoz mindkettőt. :-)



Jó étvágyat!

* Tipp & trükk:
Természetesen lehet zöld tárkonyból is készíteni, amennyiben nyáron nem felejtettem volna el betárolni. Friss tárkony esetén természetesen kevesebb levelet-ágacskát használnék a fentieknél.

Szószedett:
fuszulyka - bab (zöldbab, sárgahüvelyű, szemesbab)
csorba - savanykás zöldségleves; eredetileg moldvai románoktól származik, de nagyon elterjedt az erdélyi magyarok között is; autentikus recept szerint korpaciberével savanyítják a csorbát, de nagyon finom lestyánnal vagy tárkonnyal savanyítva is

4 megjegyzés:

szepyke írta...

Szuperek! Nálam abszolút kötelező darab a konyhában a tárkonyecet, mert kell a kedvenc levesünkhöz!!!

trinity írta...

Nagyon fog örülni, aki kapja!!!A tárkonyos levesek főképp télen kihagyhatatlanok!

Karulino írta...

ecetes tárkonyt apukám is szokott készíteni, de nekem nem annyira jön be. Viszont az az olaj jól hangzik,mert azért csípem ám a tárkonyt.

Garffyka írta...

Mi még a tárkonyt magát is el szoktuk használni, nemcsak az olajat, vagy az ecetet, amiben ázik. Elég 2-3 szálacska, apróra vágva és olyan ízt ad az ételnek, hogy csak na. :)