Oldalak

2009. dec. 16.

Karfiol - töltve

Nem, nem elírás. Nem rakott, nem rántott, nem csőben sült. Töltött.
Méghozzá zabpelyhes-rizses darált hússal.
Ezt az ételt is a pillanat szülte - az alapötletet Dóri barátnőmtől kapott recept alaján készített töltött kelkáposzta adta.
Ez a töltött karfiol is szerencsés égisz alatt főtt, nemcsak azért, mert Manó egy ültében megette majd a felét, de azért is, mert két férfiemberem másnap a maradékot is elpusztította, folytatást követelve. Egyszóval, finom. Kiadós. Könnyű elkészíteni.



Töltött karfiol

hozzávalók

1 kisebb fej karfiol
~ 10 dkg darált hús
1 tojás
zabpehely - késes aprítóban kicsit átforgatva
1-2 ek rizs
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika

alaplé - esetemben víz + bő dl, korábbról lefagyasztott, húsleves
1-2 babérlevél
1-2 macisajt (a normál méretű háromszögűből)
1-2 gerezd fokhagyma
csipetnyi pirospaprika
tejföl

A karfiolt megmosom, torzsáját, leveleit levágom.
A darált húst összedolgozom a tojással, fűszerekkel, átnyomott fokhagymával, a késes aprítóban néhányszor átforgatott zabpehellyel és a rizzsel. Nem mérem dkg-ra, mennyi zabpelyhet teszek bele, első lépésben 3-4 ek-nyit, összedolgozom, 2-3 percet állni hagyom, ha túl hígnak találom, teszek még hozzá, megint állni hagyom, stb.
A köztes időben a megmosott karfiolt veszem kezelésbe. Éles, vékony pengéjű késsel kimetszek egy-egy karfiolrózsát. A legalsó sort,a legnagyobb rózsákat nem bántom, ezek fogják megakadályozni, hogy a töltelék kicsússzon alól. A következő sorból kivágok néhány rózsát, szárával együtt, majd a tetejéből is, innen-onnan.
A kivágott rózsák helyére annyi darált húst gyömöszölök be, amennyit csak tudok, kis adagonként, ujjbeggyel le-benyomogatva a karfiolrózsák és a száraik közé is a húsos masszát.
Egy akkora edénybe teszem a töltött karfiolt, amiben kényelmesen elfér úgy, hogy az edényt le tudjam fedni.
Aláöntök nagyjából egy-másfél dl alaplevet, belenyomom a fokhagymát, beledobom a babérlevelet, a karfiolfej mellé teszem a kivágott rózsákat is.
Nagy lángon tartom, amíg a lé főni kezd. Lefedem, lassú tűzre állítom és nagyjából 30-40 főzöm-párolom. Időnként bekukkantok a fedő alá, ha nagyon fogyna a leve, akkor pótolom, nem sokat, fél dl-t egyszerre.
Mikor a karfiolt is, a húst is késznek ítélem, nagyobb méretű, lapos kanállal benyúlok a karfiol alá (ellenkező oldalról megtámasztom, éljen az azbeszt kezű Garffyka :), kiemelem az edényből, tányérra teszem (csak a karfiol fejet, a különálló rózsákat nem). A visszamaradt léből kihalászom a babérlevelet, belekockázom a macisajtokat, megszórom pirospaprikával. Addig kevergetem, amíg a sajt elolvad. Beleteszek 1-2 ek tejfölt és kézi mixerrel selymesre-habosra turmixolom. Megkóstolom, ha kell, utánna fűszerezem.
Visszateszem a töltött karfiolfejet az edénybe, néhányat forgatok-rázok rajta (keverni nem lehet, összetörne az eddig szépen egybeálló töltött karfiol), a léből-mártásból merek a karfiolra is.



Tálaláskor cikkekre szelve teszem tányérra, köré-mellé öntök a mártásból.



Jó étvágyat!

Tipp & trükk:
Lehet az amolyan "hóvégi étel", ha rakott karfiolnak készíteném, sokkal több húst kívánna.
Lehet csak rizzsel keverni a darált húst. Tapasztalatom szerint, így, zabpehellyel keverve, kiadósabb-tartósabb. Emellett ízben is más ez a fajta töltelék, mint csak rizzsel elegyítve.

8 megjegyzés:

Belly írta...

Ötletes és nagyon finom lehet.

Viki írta...

Húúúúú a karfiol imádatom gyorsan elhozott Hozzád. Nagyon szuper és ötletes. Biztos vagyok benne, hogy ez nálunk is hamarosan teritékre kerül. Még igy nem is hallottam elkésziteni, de tuti nagyon finom. El is mentem a receptjét. Köszönöm Neked.

Chef Viki írta...

Nagyot nyelő smiley :-)))

Tök jól néz ki, ráadásul isteni finom lehet!

trinity írta...

Kreatív megint nagyon!!!

Garffyka írta...

VIKI - köszönöm, hogy lementetted a receptet. Kérlek szépen, írd majd meg, milyen lett, hogy ízlett, hogy csináltad.

Karulino írta...

Nagyok kis hetyke, gratulálok az ötletért, összefutott a nyál a számban. Imádom a karfiolt.

Dóri írta...

Szia Garffyka!

Nagyon ötletes ez a töltött karfiol és milyen jól néz ki és én mennyire szeretem a karfiolt. Most szívesen elkóstolgatnék ebből egy tányérkával.

Garffyka írta...

DÓRI, szíves-örömmel vendégül látlak :)