Oldalak

2009. dec. 31.

Lencse, gesztenye

Ez lesz a Szilveszteri menünk (ha egyszer hazaérek az irodából). Gesztenyés-csokis piskótatekercs, görög lencseleves, nem feltétlenül ebben a sorrendben :) Az asztalon lesz még virslis-hagymás lencsesaláta (erről nem készült fénykép), frissen sülő sajtos-fokhagymás kenyér - Manapóm most süti :) -, aprósütik. S ahogy magam ismerem, egy-két töltelék sok apróval a karácsonyi töltöttkáposztából :)

Ha valaki esetleg még most törpölne, mit is főzzön az eddig szemezgetett lencséből :), nyugodt szívvel ajánlom ezt a görög lencselevest (fakesz). Leszámítva a két óra áztatási időt, mindössze fél óra alatt kész van (szóval még bőven belefér az időbe sminkelés, jajj-mit-vegyek-fel közé :).



Nemcsak elkészíteni könnyű, de étekként is az, semmi habarás, semmi rántás, cserébe kellemesen savanykás, ízletes. Nálunk tegnap este főtt és reggel rejtélyes módon egy tányérnyinak már lába kélt :) Remélem, marad még, mire ránk köszönt az ifjonc év:)

A gesztenyés-csokis piskótatekercs ötletét a karácsonyi NL-ja adta. És az, hogy Manapó nagyon szereti a pistótákat. Így hát előkaptam a jól bevált piskótatekercs receptet - sütöttem ebből már dupla, kétlapos tekercset is - és negyed kg gesztenyemasszát a fagyasztóból.

A piskótalapot az alaprecept szerint, 6 tojásból sütöm. Manapó lelkes közreműködésének hála, a cukros tojás majd kiugrott az edényből, olyan gyönyörűen sikerült felverni, pontosabban én elkezdtem, Manapóm befejezte a tészta összeállítását, mert szimultán hajat festeni-lencselevest főzni és piskótát keverni azért még én sem tudok ...
A kész tésztát sütőpapíros nagy gáztepsibe simogatom, tetejét megszórom egy csapott ek-nyi kakaóval, ezt villával lazán beleforgatom, nem lesz egyneműen kakaós lap, de szép márványos igen.



Gesztenyés-csokoládés piskótatekercs


hozzávalók

egy lap piskóta

25 dkg geszenyemassza
2 tojás sárgája
4 dkg cukor
2 bő ek vaníliás cukor
1 ek sütőrum (ha gyerek nem eszik belőle, lehet innivaló rum is)
1,5-2 dl habtejszín

2-3 ek baracklekvár (nálam házi őszibarack, a NL recept szerint sárgabarack)

tetejére: fél tábla tortabevonó étcsoki, picurka margarin, 1-2 ek tej

Amíg a piskóta sül, összeállítom a krémet.
A habtejszínt, még folyékony állapotban, hűtőbe teszem, és ha van hely, szintén lehűtöm a tálkát is, amiben majd felverem.
A kiengedett gesztenyemasszát összekeverem a (sütő)rummal.
A tojássárgákat, a cukrot és vaníliás cukrot mélyebb fémtálkában (habüst, ha van), forró vízgőz fölött* felverem, addig, míg sűrűsödni kezd, szépen kifehéredik, a cukor teljesen felolvad (nagyjából 6-8 perc).
A cukros-tojásos keveréket (pillanatok alatt alig langyosra hűl) a gesztenyéhez keverem.
A tejszínből kemény habot verek és két-három részletben a gesztenyéhez forgatom. Nem az egész habot, nagyjából 3 ek-nyit meghagyok díszítésnek.
A krémet és a habot hűtőbe teszem, amíg a piskótalap teljesen kihűl.



A piskótát kitekerem, de még a konyharuhán hagyom. Az egész lapot megkenem a lekvárral - mikróban 10 mp alatt felmelegítettem ugyan, hogy szépen kenhető legyen a házi őszibarack lekvár, de nem passzíroztam át szűrőn.
A gesztenyekrémet úgy kenem a lapra, hogy egyik hosszanti oldalán (pl a tőlünk távolabbin) 2-3 ujjnyit szabadon hagyok, azaz ott csak lekváros, nem krémes.

A piskótát a konyharuha segítségével elkezdem feltekerni, nem túl szorosan, de nem is olyan lazán, hogy szétessen; a tekerés adja magát.
A tekercset tálcára emelem, ügyelek, hogy a hajtás alólra kerüljön.
A csokit kockákra töröm, ráteszek picurka margarint és mikróban, olvasztó fokozaton megolvasztom. Mikor kiveszem, összekeverem a tejjel, majd kanál segítségével keresztbe-kasul vékonyan meglocsolgatom vele a tekercset.
Amint a csoki megdermedt a gesztenyés-csokoládés piskótatekercset lazán beburkolom és hidegre teszem (3-4 órát; ... ha valaki most kezdene neki, este 8-ra már tökéletes és tálalható :)



Nem is teszek én már ehhez semmilyen kommentárt, Manapó azon frissiben megette a fotózáshoz levágott két szeletkét, majd gyorsan eldugta az egész piskótatekercset, saját maga elől is :D

Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Limara írta...

Boldog új évet kívánok! :)

Moha írta...

Boldog új évet kívánok nektek!

Belly írta...

Garffykám!

Nagyon-nagyon Boldog Új Évet kívánok neked,minden vágyad,fogadalmad teljesüljön és legyetek nagyon boldogok!

trinity írta...

Nagyon finom lehetett! Mégegyszer BUÉK!!
Off: fincsi a gesztenyebefőtt és a lekvár!! Már megkóstoltuk az 1. napon:)))