2009. dec. 10.

Színes tésztákkal álmodom ...

A hétvégi lazulásban rittyentett sárgarépa krémleves után úgy gondoltam, színes tésztákkal álmodom (Viki, Kosztolányi, bocsánat :). Így kerekedett az alábbi finomság.

Mivel a levest és a másodikat párhuzamosan főztem, nagyjából fél óra (+/- 5 perc) alatt kész volt az ebéd.
A másodikhoz az alapötletet a NL falinaptár novemberi receptje adta, csirkemell piros és sárga paprikával. Abban biztos voltam, hogy Manó, bár nyersen odavan érte, a tészta közül ki fogja piszkálni a paprikát. Így került a paprikák helyett póréhagyma és gomba.



Balzsamecetes csirkecomb, gombával, színes tésztával

hozzávalók

2 csirkecomb - pőrén és csontja nélkül
10-12 cm póréhagyma - lehet fehér és világoszöld része is
8 fej gomba - barna és fehér csiperke, de el tudom képzelni más, dominánsabb ízű gombával is
1-2 ek liszt
1,5-2 dl alaplé
2 ek balzsamecet
só, bors
majoranna
2 ek margarin

4 marék tészta
víz, 1-2 ek olaj, só
1 ek margarin
2-3 ek darált dió
A csirkecombokat már bőre és csontja nélkül fagyasztottam le, de akár készítés előtt is lehet csontozni, bőrözni; illetve lehet csirkemellből is készíteni. A húst kockára vágom, megforgatom a lisztben, hogy mindenütt bevonja.
A pórét és a gombákat megmosom. A pórét felkarikázom, a gombákat negyedbe-nyolcadba vágom.
A margarint felmelegítem, rádobom a lisztezett húst, néhány percig pirítom, míg minden oldalon aranybarna lesz, majd tányérra szedem.
A visszamaradt margarinra szórom a póréhagymát, 1-2 percig pirítom, majd mellédobom a gombát és további 3-4 percig együtt hagyom a tűzön.
A póré-gomba keverékre öntöm a balzsamecetet és az alaplevet, visszateszem a csirkehúst, fűszerezem: só, bors, majoranna, majd kis lángon 15-20 percig párolom-főzöm.
Amíg a csirke készül, egy másik edényben vizet forralok a tésztának.
A lobogó vízbe öntök egy kevéske olajat, megsózom, majd beleszórom a tésztát és al dente kifőzöm. Mikor lejárt a főzési idő, leszűröm, de nem öblítem át.
Habzásig melegítem a margarint, rádobom a forró tésztát és megszórom a darált dióval. Inkább rázogatva, mint keverve átforgatom-pirítom.
Amint a tészta kész, összekeverem a csirkével-gombával (mi lesz ez? szósz? ragu? xxx?) és azon melegében tálalom.


Nagggggyon finom! Amilyen gyorsan elkészül, annyira finom, sőt :)
Mivel csak Manóval ketten ettük és négy főre készítettem, vasárnap egy kevéske forró margarinon átforgatva melegítettem, talán még finomabb volt, mint úgy frissiben.
Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de ínycsiklandó! Isteni lehetett!!!

Megbocsátok :-))) A nagyoktól szoktak idézni (hasát fogva röhögő smiley)