Oldalak

2009. dec. 4.

Gyömbéres keksz

A hagyományos keksz egészségesebb változata, teljeskiőrlésű liszttel, sok frissen reszelt gyömbérrel. Ez az alapváltozat, lehet dúsítani darált dióval, tetejére darabos diót, mandulát tenni, sütés után csokimázzal bevonni.
Pikk-pakk készen van és egy keksz mindössze 90 kcal-t, 4 gr zsírt (telített 2 gr) tartalmaz.

A gyömbért már nagyon régóta használják hányinger és émelygés ellen, emellett elősegíti az emésztést és jótékony hatása van keringési problémák esetén is.



Gyömbéres keksz

hozzávalók - dupla adag, 34-36 kekszhez

17 dkg fehér liszt
17 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 kk szódabikarbóna
2 kk frissen reszelt gyömbér - én kicsit púpozottan mértem
1 kk fahéj - én ezt kihagytam
12 dkg vaj
4 ek cukor
4 ek méz
fél tábla étcsoki

A sütőt 180 fokra kapcsolom, s amíg melegszik, összeállítom a keksz tésztáját és kiszaggatom.
A vajat a mézzel és cukorral sziruppá olvasztom, mikor megolvadt, beleteszem csokit is, amíg kicsit hűl, a csoki is felolvad benne.
A liszteket egy tálba mérem, hozzáteszem a szódabikarbónát és belereszelem a friss gyömbért.
Hozzáöntöm a mézes-vajas keveréket és addig gyúrom, amíg összeálló massza lesz.
A kész tésztából lecsíphetek diónyi darabokat, gömböccé formálom, kicsit ellapítom (kb 6 mm) és sütőpapíros tepsire teszem.
De a kész masszát ki is nyújthatom - ezúttal így tettem. Nagyjából fél cm vastagra nyújtom, s mivel elég nehézkésen megy, nem egyszerre dolgozom az egész tészta mennyiséggel, hanem rendre dolgozom vele. A kinyújtott tésztából csillagot, szívecskét szaggatok, sütőpapíros tepsibe sorakoztatom, és a forró sütőben 7-8 percig sütöm.
A kész kekszeket néhány percig a tepsiben pihentetem, majd egyenként rácsra helyezem és tovább hűtöm.



Mivel szerettem volna kipróbálni néhány napja vadászott szerzeményem, a cukormázas rajzolókat, hát kanyaríntottam mindenféle mintát a kész kekszekre. Azt hiszem a művészetnek e terén van még mit fejlődnöm :-) De hát el kell kezdeni valahol :-)



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Milyen fajzat? Kemeny vagy mar startbol puha. A gyombert szeretem, kiprobalnam. Es a rajzolasi tehnikad hasonlit az enyemhez :)

Chef Viki írta...

Garffykám, Munkácsy is csak elkezdte valahol :-DDD

Van egy kiürülő-félben lévő kekszes dobozom... Hm-hm :-)

Szuper jó kis keksz!

szepyke írta...

Szerintem ezek nagyon szépek lettek!:)
Látnád az enyémeket, ha megírókázom óket... A pont,pont vesszőcske jelent nekik..:)

trinity írta...

Ó, rajzolásban nagy vagyok-már elértem az nagycsoportos szintet-szóval ne panaszkodj:)))
A gyömbéres keksz fincsi lehet-kérdés: mennyi marad karácsonyig???

Garffyka írta...

EDIT - vhogy egyszerre kemény és puha. Nem olyan ropogós, mint a háztartási keksz, de nem is annyira puha, mint egy mézes puszedli. Inkább keksz, de van benne egy kis puhaság is.

VIKI - röpítsd azt a kekszes dobozt! Ja, esetleg kitehetnél egy-két csenőmanó csapdát, úgy érzem, nagyon rákaptak a finomságaidra :)

TRINITY - semennyi :) Sürgősen alkotnom kell újabb utánpótlást :)

Köszönöm, ezek szerint mégsem vagyok reménytelen eset :) ... bár Manó nemigazán ismerte fel sem a mozdonyt, sem a krampuszt, amit rajzoltam neki :O