Oldalak

2009. dec. 2.

VKF! ... ? ... újraértelmezve

Szerintem Chef Viki nem egészen ilyen jelöltre gondolt, mikor kiírta a jubiláló, VKF! XXX. témát - Ajándék a konyhából. :-D

Lássuk csak - ezt a szösszenetet nemcsak a konyhapultnál ülve, de nagyrészt konyhai alapanyagokból készítettem; ami nem gasztro alapanyag, ahhoz kanyaríntottam konyhai megfelelőt :-)
* fenyőlap - asztal
* padlószőnyeg darabka - edényalátét
* kézi csipke - szalvéta
* gyertya - tűzhely
* ragasztó - habarás/rántás/tejszín
* csillámpor - só

A fenyőlapot ÉApám tűzifából vágta, s ugyebár a tüzelő a konyhai sparhert melegét is adja :-)



Asztaldísz a konyhából


hozzávalók

tenyérnyi falap
falappal egyező méretű padlószőnyeg vagy filc darab
hobbi ragasztó
csillámlakk
szárított mandarin - egyben, vagy kisebb narancs egyben szárított fél héja
papírgalacsin - pl konyhai papírtörlőből
csipke - vagy hófehér, egyrétegű szalvéta, ezt ollóval ki lehet csipkézni
néhány szem zöldbors és szegfűbors
pár darab szegfűszeg
színes tészta - főtelenül
két szem mogyoró
szezámmag
lenmag
fahéj
aszalt csipkebogyó darabkák
teának szárított rózsaszirom darabok
szárított levendula levélkék

A falap méretére és formájára kivágom a padlószőnyeg darabot, majd hobbiragasztóval felerősítem a fenyőlap egyik felére.
Szabad levegőn vagy nagyon jól szellőző helyiségben átfújom a lapot (oldala körben, teteje) aranyfényű csillámlakkal. Egyrészt elfedi az esetlegesen kitüremkedő ragasztót, másrészt szép fényt és csillogást ad a lapnak, harmadrészt - nem elhanyagolható - lefogja a szálkákat. Hagyom megszáradni, ez nagyjából 30-40 perc.
Az aprócska szárított mandarint a lapra ragasztom - ez lesz az "angyalka" "teste", illetve segít majd, hogy a csipke szépen álljon.
Konyha papírtörlőből letépek egy kis darabot, galacsinná gyúrom - ez lesz az "angyalka" "feje".
A csipke közepére teszem a papírgalacsint, összefogom és vékony aranyszállal (horgászdamillal, fehér cérnával) megkötöm. Kész az "angyalka". Az angyalkát a mandarinra erősítem, úgy, hogy beragasztózom ott, ahol a csipkét összefogtam a galacsin alatt, majd rányomom a mandarinra. Kész az angyalka.
Színes tésztát csillag alakban kirakok, egyenként a fenyőlapra ragasztom, ez lesz a gyertya alátét, majd ráerősítem a gyertyát, ugyancsak ragasztóval.



Inverz hóemberem
két szem mogyoróból készül. Kalapja egy aszalt csipkebogyó fele, szemei két szem szezámmag, gombjai két lenmag, "seprűje" egy szegfűszeg.



A tuja egy fél aszalt csipkebogyó, amibe szegfűszegeket ragasztok.
A bokrokat zöldborsból és szegfűborsból állítom össze.
A virágoskertecske valódi virágokból van :-) Szárított rózsaszirom darabkák és illatos levendula virágának apró darabkái, illetve egy pici darabka süvegcukor.
Az apró kővel kirakott - vagy havas :-) - utacskák úgy készülnek, hogy hobbi ragasztót nyomok a fenyőlapra, szezámmagot szórok a ragasztóra bőven, ujjbeggyel finoman belelapogatom (igyekszem nem össze-vissza égetni az ujjaim), majd a felesleget lerázom a lapról.
A fahéj darabkák adják a kerti farakást.

Mikor minden a helyére került, az egészet leheletfinoman átfújom csillámlakkal.
Voilá! Asztaldísz a konyhából.



Kellemes karácsony-váró készülődést!

1 megjegyzés:

Karulino írta...

Hihetetlen fantáziád és kézügyességed van. Tőled mindig öröm ajándékot kapni, mert szíved, lelked, törpölésed benne van.