2009. dec. 7.

Ebéd gyorsan, könnyedén

Múlt hétvégén fél-szalmaságomban kicsit kirúgtam a hámból, jobban mondva, ketten Manóval. Ugyanis a reggel-délelőtt jelentős részét igen fontos és halaszthatatlan közös tennivalóknak szenteltük, úgymint közös rajzfilm nézés, verdázás, lego építés, mesék és rajzfilmek jeleneteinek eljátszása, torkunk szakadtából oroszlánüvöltözés. Ez utóbbi nem tudom, kihallatszott-e a házból, remélem/gondolom nem, ha ugyanis igen, nagy valószínűséggel a szomszédok kihívták volna a gyermekvédelmet, mondván, nyúzom egyszem Manónkat ... lett volna megdöbbenés, ha beállítanak, én hanyatt a nappali közepén, Manó lovagló-birkozó helyzetben rajtam és diadalittasan, fülig érő mosollyal oroszlánüvölt :D
Mire észbe kaptam, hogy nem főztem aznapra, már vészesen közeledett az ebéd ideje, 11:25 volt és lehetőség szerint délben vagy nagyon szűken dél körül ebédelünk (ha csak lehet, nem kísérletezünk megtörni a megszokott ovis rendet hétvégén sem).
Ajjj, se leves, se második, mi lesz ebből?
Hát ebéd! :D Gyorsan, könnyedén, finoman!
Sárgarépa krémlevest és balzsamecettel bolondított gombás-csirkehúsos színes tésztát tálaltam. Mindkettőnk megelégedésére. Sőt, másnap Manapóm is jóízűen kanalazta mindkettőt.


Murok krémleves

hozzávalók

4 nagyobb murok
1 kisebb zellergumó negyede
4 gerezd kövér fokhagyma
1 szálacska petrezselyem(gyökér, nem zöldje)
margarin
alaplé - zöldség- vagy húslé
só, bors
szerecsendió
tej
tejföl

A veteményt megpucolom, a zellert, fokhagymát szintúgy, majd mindet feldarabolom. Nem kell szabályos kockára vagy karikára, a végén úgyis turmixolom majd.
A murkot és petrezselymet a habzásig melegített, aranyló margarinra dobom, 3-4 percig állandó kevergetés mellett pirítom.
Mellédobom a zellert, további 2-3 perc múlva az apróra vágott fokhagymát.
Felöntöm annyi lével, hogy ujjnyira ellepje a zöldségeket, majd fedő alatt, közepes-kis lángon mindet puhára főzöm, 8-10 perc.
Sózom, megszórom frissen őrölt borssal, szerecsendióval.
Félrehúzom a tűzről, elkeverek benne egy ek tejfölt és nagyjából fél dl tejet.
Merülő kézimixerrel simára mixelem. Ha túl sűrűnek találnám, alaplével és/vagy tejjel hígítom.
Visszateszem a tűzre, nem főzöm már, csak egyet lobbantok rajta.
Pirított kenyérkockával vagy levesgyöngyével tálalom.
Ha másnap melegítés után is túl sűrű lenne (mint a legtöbb krémleves, ez is sűrűsödésre hajlamos), egy kis alaplével visszahígítom.


Gyors & könnyű - Zöldégpucolással és Manó hathatós segítségével együtt is 20 perc idő a nyers alapanyagoktól a tálalásra kész levesig.

Jó étvágyat!

Szótár:
murok - sárgarépa
vetemény - gyűjtőszó: sárgarépa, paszternák, petrezselyem, stb. Ezeket magról vetik, apró, ún. sózó mozdulatokkal

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Húha, nyami! Imádom a krémleveseket!

szepyke írta...

Oroszlánüvöltés??? Én meg azon szoktam aggódni, hogy a kocsiból kihalatszik e, ahogy ordítva énekelek...:)))))

ancsika1 írta...

Garffykám! látod ez vagy Te! és így szeretünk: gyorsan, könnyedén! :)
Maradj ilyen!

trinity írta...

Gyorsak voltatok. mert Manócska is segített!!:))