Oldalak

2009. dec. 29.

Engedek a nyomásnak :)

És hát saját kis büszkeségemnek is.
Idén Karácsonykor próbálkoztam először mézes sütik írókázásával. Amíg Limaránál nem olvastam, azt sem tudtam, hogy hívják s miből készül az a valami, amivel olyan csodaszépen lehet díszíteni. A megoldás: íróka.
A mézesek megvoltak, készült nagy mézestál (sütőpapírral beborított kuglóf formán sült), tálka, dióval és mogyorókrémmel töltött puszedli, valamint szív, csillag, fenyő formákat is szaggattam a tésztából.
A tészta az eddig jól bevállt fűszeres mézes tésztája volt, annyit változtattam, hogy kihagytam a mézes fűszerkeveréket, helyette 2 púpozott kk-nyi frissen reszelt narancshéjat kevertem bele és! egy mk-nyi szerecsendiót. Nem azért mert én készítettem, de nagggggyon finom lett! A fenyőfák tésztájához, ráadásképpen, darált mákot is dolgoztam. Egészen különlegessé és finommá teszi a mák a mézes sütit.

Mézes

hozzávalók (~ 80 puszedlihez)

12,5 dkg méz
12,5 dkg margarin
3 tojás
25 dkg cukor
25 dkg liszt
25 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
1 kknyi szódabikarbóna
2 púpozott kknyi reszelt narancshéj (v citromé)
1 púpozott kknyi reszelt gyömbér (friss)
1 mk szerecsendió
2 eknyi sütőrum

a kenéshez 1 tojás, 2 ek folyékony habtejszín



A mézet és margarint összemelegítem-felolvasztom, majd hűlni teszem.
A tojásokat a cukorral habosra, fehérre keverem.
Beledolgozom a kihűlt mézes-margarinos keveréket, majd két-három részletben a szódabikarbónával elkevert liszteket és a fűszereket.
A ragacsos, egyáltalán nem bizalomgerjesztő masszát elsimítom a tálban, folpackkal lefedem, és 8-10 órára hűtőbe teszem. Az sem árt neki (sőt), ha egész napot, másfelet ül a hűvösön.
A hűtési idő letelte után a tésztát lisztezett lapítóra kanalazom, lisztes kézzel átgyúrom, nyolc fele veszem. Egy adagból 10-12 mézespuszedlit böngyörgetek.
Sütőpapíros tepsire rakosgatom, egymástól tisztes távolságra ( egy ujjnyi), tetejüket lekenem a folyékony tejszínnel elkveret tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőbe tolom és 10-12 perc alatt csodaszépre-illatosra-kívánatosra sütöm.



Ugyanebből a mézes masszából szaggatok csillagokat, szívecskéket, félholdakat. Ehhez a tésztát 3-4 mm vastagra nyújtom és lisztezett formákkal kiszaggatom. 8-10 perc sütés elég.



A fenyőfákhoz szánt mézes masszába (az egész tészta kétszer egynyolcad része) 1 púpozott ek darált mákot dolgozok bele. Szintén kinyújtom, kiszaggatom, tetejét lekenve sütöm (8-10 perc).

Íróka

hozzávalók

2 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 mk narancslé (v. citromlé)

Az írókát Manapó keverte össze. 6-8 perc alatt fényesre, sűrűre mixelte a tojásfehérjéket a porcukorral és a narancslével.
Akkor jó, ha az edényt felfordítva az íróka meg se mozdul benne, és a mixerbot csíkot hagy maga után a masszában.

Itt jött a fejestugrunk a mélybe ... Addig megvolt, hogy zacskóba tesszük, elkötjük, sarkát kivágjuk és írókázunk.

Milyen zacskóba???
Hozzám hasonló először írókázók kedvéért: nem jó bármilyen vékony kis zacskó; legalábbis nekem az elsőnek használt, amúgy uzsonnazacskónak árult, vékony zacsi a második-harmadik nyomás után a szélén kettéhasadt. Elővettem hát egy kisméretű Hewa uzsonnazacskót (a tetején "zipzáros") és abba kanalaztam át az írókát. Ezzel már működött.

A zacskót elkötjük. Ezzel nem gondom, de aggályom volt. Mivel kössem el, hogy ha kifogy belőle az íróka ki is tudjam bontani? Hát nem kötöttem el, de a beletöltött írókát "lesimogattam" a zacskó sarkába és az íróka felett jó szorosan megcsavartam a zacskót. Bevállt, működött.

A zacskó sarkát picit kilyukasztjuk. Aham. Pici egy gombostű és pici egy zsákvarró tű is, csak viszonyítás kérdése. A gombostűnyi lyuk nem volt elég nagy, zsákvarróm csak lapos van otthon, maradt a manikürollóm pillanatnyi feláldozása a cél érdekében. Ezzel le tudtam csippenteni a zacskó sarkát, nagyjából 1 mm-es lyukacska lett.



Szintén a hozzám hasonló zöldfülűek kedvéért mondom, az íróka, amit nem kanalaztunk a zacskóba (két tojásfehérjéből rengeteg lesz) jobban szeret letakarva, a hűtő hidegében csücsülni, mint a konyhapulton ácsorogni.
Amennyiben nem használjuk el a teljes írókát, amit lelkes párunk kikevert, hűtőben 1-2 napot tökéletesen elvan (lefedve). Bevallom, én az írókás zacskót, írókástól, betettem a hűtőbe, másnap nagyon jól tudtam rajzolni vele.



Aki szeret üvegfesteni, hamar rájön, hogy az írókázás sem ördögtől való :)



Sajnos a csomagolás lendületében elfelejtettem mindenről képet készíteni, így a szépen megdíszített mézeskalács tál is kimaradt, pedig arra (is) büszke vagyok.
A gazdagon díszített mézeseket Karácsonyi angyalkánk csempészte kinek-kinek a karácsonyfa alá.

7 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Nem jottem ra milyen nyomasnak engedtel, de hogy az irokat jol "nyomtad" az biztos. Gyonyoruek lettek. Csak csendben megjegyzem: en is probaltam, de vagy a nyomas nem volt tokeletes vagy nagyon zoldfulu vagyok.

Garffyka írta...

Edit, saját nyomásomnak :)
Szerintem nem vagy zöldfülű, a konyhában semmiképp nem :) Azt hiszem nekem segít, hogy szeretek üvegfesteni és az írókázás hasonló az üvegfestésen a kontúrozáshoz, díszítéshez.

Ms. Poppy írta...

Már Limaránál is csak ámuldoztam, de ezek is éppoly gyönyörűek. Az Isten igazán nem volt testvéries, hogy csak kétfele adott ilyen kézügyességet. Irigykedem!:)

Névtelen írta...

De szépségesek! :) Sajnálom, hogy a tálat nem tudtad lefotózni!
Nagyon köszönjük az írókázás pontos leírását! Szükség volt erre! :))

trinity írta...

Ügyes vagy nagyon!!! Van itt kézügyesség kérem szépen!!!

Garffyka írta...

Ms. Poppy, szerintem osztott másnak is, hidd el. Kinek ilyet, kinek olyat :)

Ancsika1, köszönöm. Örülök, ha sikerült segíteni a részletes leírással.

Trinity, köszönöm, igyekszik az ember lánya :)

Karulino írta...

Ehhez nem elég az íróka, a Te türelmedre is szükség volt! Gyöngyörűek, és szívet melengetőek!Gondolom Irénke mami is odavolt a gyönyörűségtől!