Oldalak

2009. dec. 22.

Akár ünnepi asztalra is

Bizony ám. Ez a hatalmas és finomságos torta akár az ünnepi asztal díszeként is megállja a helyét. Bár van benne dió, mégis, kicsit kitör a hagyományos mákos-diós sütemények köréből. Vitathatatlan előnye, hogy fogyasztás előtti nap elkészíthető, ugyanis teljesen hidegen finomabb, mint langymelegen.
Recept a NL-ból.



Diós sütőtök torta


hozzávalók

60 dkg nyers döblec (hámozva, magok nélkül, csak a húsa)
15 dkg dió, darabosabbra darálva
50 dkg liszt
40 dkg cukor
2 dl olaj
3 tojás
1 cs sütőpor
1 ek vaníliás cukor
1 ek őrölt fahéj - kihagyható, de lehet mézeskalács fűszerkeveréket használni
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só

tetejére tetszés szerint:
tortabevonó csoki és kevéske margarin
porcukor



A döblecet megmosom, meghámozom magos-szálas belsejét kiszedem. Almareszelőn (nagy lyuk) lereszelem.
A diót nem túl finomra darálom (de ha már van otthon finomra darált dió, nem kell új adagot készíteni).
A tojássárgákat a cukorral és vaníliás cukorral fehérre, habosra keverem.
Beledolgozom az olajat. Morzsalékos massza lesz az olaj után, nem kell megijedni, ennek ilyennek kell lennie. Beleszórom a reszelt citromjhéjat és a fűszereket és ezekkel is alaposan elkeverem.
Hozzáelegyítem a reszelt döblecet és állni hagyom 6-8 percig, ezalatt a sütőtök szépen levet enged.
A lisztet elvegyítem a darált dióval és a sütőporral.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval kemény, tömör habbá verem.
A döbleces masszához keverem a diós lisztet, majd két-három részletben a kemény habbá felvert tojásfehérjét is beledolgozom.
Kikent-lisztezett (vagy sütőpapírral bélelt), 26 cm átmérőjű tortaformája simítom a tésztát és előmelegített, 180 fokos lerben 60-70 percig sütöm (érdemes tűpróbával ellenőrizni).
Miután kiveszem a sütőből, nagyjából 10 percig a formában pihentetem, majd lekapcsolom a a tortaforma oldalait, a tortát rácsra csúsztatom (a tortaforma aljával együtt) és hagyom teljesen kihűlni.



A tortabevonó csokit egy kevéske margarinnal gőz fölött (vagy mikró olvasztó fokozatán) megolvasztom. A tortát leemelem a tortaforma aljáról, tálcára teszem és bevonom a csokival. Hűvös helyre teszem (pl kamra :), amíg a csoki megszilárdul.

Jó étvágyat!



Még langyosan a döblec túlteng a tortában, ám hidegen nem tolakodó, kellemesen kiegészíti a dió ízét.

Szótár:
döblec - sütőtök (bármilyen fajtájú, formájú)
ler - sütő

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Juj de szép :-)))

Ott a helye az asztalon! De ott ám!

Belly írta...

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánaok!

Karulino írta...

Én nem várnék vele karácsonyig. Most kérem!

Dóri írta...

Drága Garffyka!

Békés, boldog Karácsonyt és jó egészséget kívánok Neked és családod minden tagjának!

trinity írta...

Hűha! Nem is kisméretű torta, olyan családi adag:)) Szép lett!!