Oldalak

2009. jún. 28.

Cukkini pesto chilivel

Kacskaringósan jutott hozzám a recept. Morzsikafalváról Edit böngészte egy bizonyos Laura gasztro-blogját, meglátta és pillanat alatt megszerette a receptet, rögvest elküldte Max barátunknak, aki továbbküldte hozzám. Össze kellett szednem valaha aktív, mára passzivitásba vonult nyelvtudásom, szerencsére sikerült lefordítani ezt a remekbeszabott pesto receptet.
A kiskertben szinte naponta lehet szedni néhány zsenge cukkinit, még néhány szépen fejlett fokhagyma is zöldell a mezsgye túloldalán, parmezán sajt figyel a fagyasztóban. Seperc alatt megvan, friss, üde, csábító. Az eredeti recepthez képest én egy kis chilivel, rozmaringgal bolondítottam rajta, és a Manónak készített adagba egy jókora murkot is becsempésztem.



Chilis cukkini pesto


hozzávalók

8 db egészen zsenge cukkini
6 duci gerezd fokhagyma
18 dkg parmezán - vagy hasonló jellegű sajt
friss bazsalikom, és 10 nagyobb levelet használtam
1 rozmaringágról a levelek
2 bő ek aprított petrezselyemzöld
só, bors
3 kisebb chilipaprika - szárított volt itthon, abból, magokkal
olivaolaj
1 ek pirított szezámmag - az eredeti szerint fenyőmag, hát az éppen hiánycikk mostanában

A cukkinit megmosom, nagyobb kockákra vágom, a parmezánt szintén eldarabolom. A zöldfűszert megmosom, s mivel csak a levelek kellenek, a rozmaringágról lecsipkedem ezeket.
Minden hozzávalót az olivaolaj kivételével turmixgépbe teszem, párat forgatok rajta, aztán apránként adagolva az olivaolajat krémesre dolgozom. Megkóstolom, teszek bele még egy csipet, Maxtól kapott mexikói fűszerkeveréket és ezzel is összeforgatom.
Tiszta üvegekbe kanalazom, az esetleges levegőbuborékokat késsel/ütögetéssel kimozgatom, a tetejére teszek 1-2 ek olivaolajat, ez szépen elzárja a levegőtől, nem fog sem megromlani, sem megbarnulni.
Laura szerint hűtőben két hétig eláll. Nálunk egy hétre saccolom :-)
Gondolva a télre, pár kanálkányit jégkockatartóba teszek és a mélyhűtőbe rakom, majd mikor megfagyott, kiszedem és bezacskózva visszateszem a hidegre.
A Manónak készült cukkini pestóból természetesen hiányzik a chili és a mexikói fűszerkeverék, viszont kerül bele egy szép murok, ezt a többi hozzávalóval együtt mixelem össze.



Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Ez nem epp igy van... Max kuldte nekem, en visszakuldtem leforditva...

trinity írta...

Kreatív továbbfejlesztés-megkóstolnám!!! Tésztával épp jó lesz egy adag:))

Kata írta...

Nagyon tetszik!

Garffyka írta...

Edit, akkor még kacskaringósabb :)

Trinity, szeretettel várlak :)

Max írta...

Nos akkor az eredeti verzió: elküldtem Mindekettőtöknek, Edit lefordította, Te meg megetted az elsőt, készítés közben:)

Garffyka írta...

Max, irulok-pirulok torkosságom eme bizonyítékát látva :)
Bele sem gondoltam, hogy neked nincs meg a fordítás. Legközelebb, mikor ilyet küldesz, azon melegében fordítom és küldöm :)

Karulino írta...

Nagyon ínycsiklandó a kis üvegcsékben! Kezdek is éhes lenni!