Oldalak

2009. jún. 24.

c + tz = ?

Jó kis rejtvény, ugye? :-)
Segítek, mert nagylelkű vagyok :-), és mert én sem szeretem, ha túl sokáig húzzák a nyertes nevét.

c, mint cukkini.
tz, mint tzatziki.
Összeolvasva, cukkini tzatziki.



Hunyd be a szemed, képzelj magad elé egy öblösebb tálkát, benne sűrű, igazi házitejföl és joghurt, elkeverve szemérmetlenül illatos, áttört fokhagymával, frissen darált borssal. És most ... most kerül bele a nyers, reszelt cukkini, kíméletlenül megtöri a tejföl-joghurt remegését, szétválaszthatatlanul összegabalyodik a fokhagymával, olyan ízorgiát eredményezve, hogy az ember gyereke csak pihegni bír.
Az ízeknek eme egyszerűségében nagyszerű tangóját köríti az omlósan puhára és kellően szaftosra sült, rozmaringillatba burkolózó són sült csirke.
A melletük vöröslő, kesernyésen édesre aszalt piros áfonya, és a spenóttal bujáklodó kukoricás muffin már csak ráadás.



Cukkini tzatziki

hozzávalók

2 kis doboz natúr joghurt
1 kis doboz tejföl
6-8 db egészen zsenge* cukkini
6-8 duci gerezd fokhagyma

bors

* Ha nincs magtalanul zsenge cukkini kéznél, lehet kicsit csalni. A picit korosabb, de még mindig zsenge cukkinit úgy kell lereszelni, hogy a magos középső részéből minnél kevesebb kerüljön a tzatzikibe. A megmaradt magoska rész tökéletesen illik Chef Viki cukkini krémlevesébe.

A tejfölt és a joghurtokat sűrű szitába borítom és csepegni teszem, időnként megkavargatom. Összesen másfél-két órát csöpögtetem, rengeteget veszít induló súlyából, de megéri, mert az így kapott tejföl-joghurt elegy sűrű, s ha egy kanálnyit kiemelek belőle, ingerlően remeg a kanálban, nem tottyan szét, mint csepegtetetlen korában.
A cukkinikat alaposan megmosom, végeiket levágom. Almareszelőn lereszelem, inkább hosszabb, mint rövidke szálakra. Megsózom (2-3 bő csipet), összeforgatom és állni hagyom, nagyjából két-három fertályórát (fertályóra=negyedóra). A sótól egészen enyhén zöldes levet eresztő cukkinit alaposan kicsavarom és villával alaposan összeforgatom az áttört fokhagymás, borsos tejföl-joghurt keverékkel. Sózni nem kell, ezt az ízt a cukkini az áztatóléből hozza magával.
Tálalás előtt legalább fél órányit hűtőbe teszem, hogy az ízek tökéletesre érjenek.

A rozmaringos, són sült csirke valójában az egyik legegyszerűbb és legfinomabb elkészítési módja a csirkének. Inkább combból érdemes, nemcsak pénztárcakímélőbb, mint a csirkemell, de combból lesz igazán szaftos, omlós.
A csirkecombokat megmosom, papírtörlővel szárazra itatom. A combok bőrét óvatosan felfejtem, az alatta lévő húsra bőven darálok borst és megszórom néhány levélke, apróra vágott rozmaringgal.
Egy tepsibe ujjnyi vastagon sót teszek (durvább konyhai jobb, a finomabb is megteszi, csak ne legyen jódozott), egyenletesre simítom, majd bőrükkel lefele belehelyezem a combokat.
Alufóliával lefedem a tepsit és 200 fokra előmelegített sütőbe tolom 20 percre, aztán további 30 percet sütöm 175 fokon. Konyhai kesztyűvel felszerelkezve kiveszem a tepsit, lehántom az alufóliát - érdemes a túlsó oldalon kezdeni, így, a felemelt fólia alól a gőz nem csap szembe és égési sérülések nélkül megúszható az ebéd-vacsora készítés -, megfordítom a combokat, hogy bőrös felük legyen felfele és további 10-15 percre visszateszem a sütőbe. Ha megennénk a bőrét is, akkor pár percre grillfokozatra kapcsolnám a lert, hogy az omlós húst pirosan ropogós bőr takarja.
Sütés után a csirkecombokat pár röpke percig pihentetem a sós tepsiben, majd tálra rendezem.

A fokhagymától csábosan illatozó, fehér-zöldben játszó cukkini tzatzikit a csirke mellé halmozom, a sápadtságot megtörni, aszalt vörösáfonyát szórok köréjük, s kenyér híján friss spenóttal mosolygó kukoricás muffinnal tálalom.



Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

trinity írta...

Szóval Te is elkészítetted? Ezen a tányéron finom lehetett, így együtt is-de külön sem kutya:))

Garffyka írta...

Trinity, Max pestot csinált cukkiniből, az kicsit más, parmezánnal, pici olajjal, ebben meg tejföl-joghurt van. Friss kenyérrel nagyon finom ez a cukkini tzatziki, próbáld ki :)

Ancsika írta...

Érdemes volt ma este hozzád benézni! :) Csak nyelek nagyokat, mert a leírásod alapján szinte a számban érzem az ízeket és érzem az illatokat! :)

Chef Viki írta...

Hát ez így együtt kerek egész! Micsoda illatok lehettek!

Mónika írta...

Nagyon jó az ötlet! Holnap a csirkéhez isteni lenne nálunk is.:))

Karulino írta...

HMMMM! Nagyon kellemes nyár esti ízhatást érzek ki belőle!