Oldalak

2009. jún. 9.

Cseresznye, zeller, csirke

Az étteremalakítás hullámaival cseresznyedömping ért el bennünket. ÉSzüleimtől kaptunk egy nagy vödör cseresznyét, aztán Irénke mamitól egy zacskónyit, ÉSzüleim a szomszédjuktól egy újabb vödörnyit, amit továbbadtak nekünk. Ha kinyitom a hűtőajtót, ezt látom: alsó polc-cseresznye tálcán, középső polc-cseresznye két nagy műanyag dobozban, felső polc-cseresznye egy hatalmas tányéron. Más - tej, túró, főtt étel - alig fér a rengeteg sötétvörös, ropogós húsú, nyártól duzzadó szemek mellett.
Manapó lassan átszokik a szotyiról a cseresznyére, s esténként én is úgy telepedek le a kanapéra, hogy ölembe húzok egy öblös mélytányérnyi ropogós finomságot (10 dkg mindössze 60 kcal :-). Emellett egyre-másra találom a cseresznyés recepteket, focaccia, fordított piskótás, saláta, ...

Saláta. Cseresznyével. Zellerrel. Meglepő módon nagyon jól harmonizál ez a két íz egymással. A cseresznye lédús édessége és a zeller karakteres, kicsit fanyar íze. Egy kis citrommal, borssal és olivaolajjal megbolondítva.

Cseresznyés-zelleres saláta

hozzávalók

egy kisebb jégsaláta
egy fodroslevelű lila - soha nem fogom megjegyezni a hivatalos nevét, lollo rosso?)
3 zöldhagyma
egy közepes alma
szárzeller
2 bő marék cseresznye - 1 bő marék = két kezem összefogva, amennyi belefér, púpozva
fél citrom leve
só, bors
1 ek olivaolaj
1 ek pirított szezámmag

A jégsalátát és fodros levelű társát folyó víz alatt alaposan leöblítem, lerázom-szárogatom, majd falatnyira kockázom; én késsel vágtam mindkettőt, s közben beugrott, egy főzős műsorban oktatták, hogy úgy igazán autentikus, ha tépkedjük ... A jégsalátát lényegesen könnyebb volt vágni, s ha már kezemben volt a nagy fekete, azzal aprítottam a fodrosat is.
A zöldhagymákat megpucolom és szárukkal együtt vékonyan felkarikázom.
A szárzellert megmosom és apróra kockázom. (Ha nincs szárzeller, de van újzellerem sok zöldjével, akkor az újzeller szárát használom, ebből kevesebb kell s egészen apróra vágva.)
A cseresznyét kimagozom (sötétvörös szemű esetében ilyenkor jó segítség a gumikesztyű; ha nincs, érdemes citromlével vagy citromsóval kezet mosni rögtön magozás után, szépen eltünteti a cseresznye sötétvörösét a bőrről, köröm alól).
Az almát meghámozom és felkockázom, rögtön megforgatom pár csepp citromlével, hogy ne barnuljon.
A saláta hozzávalóit - a cseresznye kivételével - mélyebb tálba teszem és kézzel lazán összeforgatom. Mivel ehhez a salátához először sötétvörös, nagyon színező cseresznyét használtam, a magozáskor félbevett szemeket utólag tettem a már összekevert salátára. Mikor a rogopogós húsú cseresznyével készítettem, akkor azt a többi hozzávalóval együtt tettem bele.
A citromlevet, olivaolajat, sót és borst üvegben alaposan összerázom, majd vékonyan megöntözöm vele a salátát és újra összeforgatom.
Pirított szezámmaggal meghintve tálalom.



Legközelebb fokhagymás pirítóst adok majd mellé, most grillezett csirkemell-combbal és szintén grillen pirult tarjával ettük, meg illatos, zöldfűszeres újkrumplival.
Ahhoz, hogy a csirkehús grillezés után egészen omlós és zamatos legyen, apró trükköm van.

Fokhagymás joghurtban pácolt csirke

ami készült

3 nagy csirkemellből 8 szelet
3 felső combból kanyarintott 3 szelet
3 kis joghurt
6 nagyon duci gerezd fokhagyma
1 mk-nyi frissen őrölt bors

felhasználásával.



A joghurtokat lecsepegtetem (sűrű szita, lazább szűrőbe simított géz egyaránt megfelel) és egy lefedhető tálban összekeverem az áttört fokhagymákkal és a borssal. A húst felszeletelem, a combokat ott, ahol vastagabbak, ferde vágással, gyengén "beirdalom", majd a hússzeleteket a joghurtba teszem, minden szeletet mindenhol érjen a krémes fehérség; lefedve érik a hűtőben egy éjszakát, de minimum 3 órát.
A tarjaszeletek pácolásához mustárt, felkarikázott hagymát és icurka-picurka olajat használok. Itt is figyelek arra, hogy a szeletek fölé, alá, közé igazságosan és bőven jusson hagyma és az olajjal elkevert mustár is.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

trinity írta...

Ez a saláta-valóban különleges! Szívesen megkóstolnám!!

trinity írta...

Kukkants be hozzám légyszi, valami vár rád:)