2009. ápr. 1.

Segítsüti - Hot Cross Bun

Az emberek alapvetően és azon túlmenően is JÓK. (étteremalakításkor is)
Adni, segíteni JÓ.
S a szívből jövő jóra mindig szükség van.
Nemisbéka kezdeményezésében 25 lelkes gasztro-blogger édesanya fogott össze, hogy a konyhánkból, szívből jövő, szívvel készült finomságokkal segíthessünk. Olyan, jelenleg a Lea Otthonban élő édesanyáknak és babáknak, akiknek nemhogy egy szelet sütemény, de a mindennapi betevő és a saját tűzhely melege sem adatott meg.

Csatlakozz és licitálj Te is, hogy a SEGÍTSÜTI segíthessen. Licitálni a posthoz írt megjegyzésekben lehet, április 2-ig. A licit minden segítsüti finomságra 1000 Ft-tól indul, a felső határ nyitott.
A fáradhatatlan licitáló jutalma, a szívbéli jóságon felül, az a tálca finom sütemény, melynek licitjét megnyerte, s melyet természetesen frissen megsütve adunk át, szállítunk, postázunk.

Ez az angol húsvéti sütemény kiscsaládom egyik kedvence. Nevüket a bucik tetején fehérlő keresztről kapták. A gasztro-legenda szerint a tetejükön keresztes bucik még a kereszténység előtti korszakból származnak, s eredetileg a kereszt a négy évszakot jelképezte, valószínüleg csak később vált a nagypéntek és a keresztre feszítés jelképévé ... s így került be, réges-régen, a hagyományos angol húsvéti menüsorba. S most a Segítsüti körforgásán keresztül akár Te is megkóstolhatod.

Hot Cross Bun

hozzávalók - bucikhoz (12 db)

210 ml tej
1 tojás
450 gr liszt
1 tk gyömbér
1/2 tk őrölt fahéj
1/2 tk só
50 gr cukor
50 gr margarin
1,5 tk szárított élesztő
125 gr kandírozott gyümölcs

hozzávalók - kereszthez

50 gr liszt
25 gr margarin
2-3 ek víz

hozzávalók - kenéshez

20 ml tej
2 bő ek juharszirup
10 gr cukor

A tészta hozzávalóit, a kandírozott gyümölcs kivételével, kenyérsütő gépbe pakolom, elindítom a dagaszt-keleszt programot, a dagasztás utolsó öt percében hozzáadom az apróra vágott kandírozott gyümölcsöt és másfél óra múlva enyhén lisztezett deszkára borítom a gyönyörű szálasra, hólyagosra megkelt tésztát.
Finoman átgyúrom és tucatnyi darabra vágom. A darabokat tenyér között gombóccá formázom és sütőpapírral letakart tepsibe, egymástól tisztes távolságra helyezem.
Olajjal leheletvékonyan megkent fólia alatt, meleg helyen 30-40 percig kelesztem, ezalatt szépen megnőnek, majdnem duplájukra.
A kereszthez valókat villával összedolgozom, sűrű, nyomózsákba tehető masszát kapok, s ebből minden buci tetejére keresztet formázok.
Előmelegített, forró (200 fok) sütőbe tolom és 15-18 perc alatt csábítóan aranybarnára sütöm őket.
A sütőből kivéve azon forrón átkenem a tetejüket a tej-juharszirup-cukor keverékével, majd óvatosan rácsra emelem és hűlni teszem.
Az édes, foszlós tésztában hívogatóan bújnak meg a kandírozott gyümölcsdarabkák, a legcsábítóbbak langymelegen vagy hidegen, magában, vajjal, lekvárral.



Jó étvágyat & köszönöm!

20 megjegyzés:

trinity írta...

Nagyon szépek lettek!!!
Első éjszakai licitálóként 1500.- ft-ot ajánlok a fincsi bucikért!!!!

Garffyka írta...

Trinity, nagyon szépen köszönöm! :-)

Mian írta...

Lehullt a lepel! :) Respekt!!!!

Zsuzsa írta...

2000.

max írta...

Jó reggelt!

Mire idértem, már zajlik az élet: Barátom, ezért én adnék 2500 huf-ot!!

The Chef Viki írta...

Reggel van, tegnap elaludtam :-) Gratulálok Garffyka :-)))

Szívjóságod országos méreteket ölt :-)

Névtelen írta...

Nagyon drukkolok! Tudom, hogy utoléred a vezérmezőnyt!
D. Gabi

Garffyka írta...

Emberkék :-), nagyon szépen köszönöm a hajnali-reggeli liciteket :-)
Én is remélem, megy ez még felfele :-)

Shy írta...

Jó Reggelt!

A süti új ára: legyen mondjuk 3000 Huf!

sok sikert!
Shy

sorella írta...

5000 forintot ajánlok, de ha valaki rálicitál, akkor fogok többet is.

Garffyka írta...

Shy, Sorella és mindenki, köszönöm! Én bizony remélem, hogy lesz, aki rálicitál :-)

Miklós írta...

Én ezekért a gyönyörű bucikért 6000 forintot adok.
NSO

Névtelen írta...

6.200
Éhes a család :-) Ráadásul ezek Húsvéti bucik, pont időben érkezik.

Névtelen írta...

Siserehad, az előbbihez.

Garffyka írta...

Hüppögök az örömtől és meghatottságtól.
Mindenkinek köszönöm szépen az első nap licitjeit! A kikiáltás még tart :-)

sorella írta...

7000 (Graffyka, köztünk szólva, finomak?)

Garffyka írta...

Sorella, szigorúan négyszemközt, szerintem nagyon! Komolyan. Inkább péksüti, mint süti; jóval édesebb egy briósnál, kalácsosabb-foszlósabb a tésztája, mint pl a briósnak és tele van kandírozott gyümölcssel, a teteje meg tej-cukor-juharszirup keverékkel lekenve. A kedves nyertes licitáló :-)kívánsága szerint sütöm majd mazsolával vagy anélkül, nálunk párom nem szereti a mazsolát, ezért csak kandírgyüm :-)

trinity írta...

Sorella,
ismerem a receptet-én is gyakran sütöm reggelire a gyerekeknek-igazi csemege!!!!

sorella írta...

hurrá!

Garffyka írta...

szia Sorella! :-)
írj nekem, kérlek, a garffyka kukac gmail pont hu-ra, hogy a friss süti átadás/postázást megbeszéljük, ill a licitfelajánlást gyűjtő szlaszámot megmondhassam.
köszönöm & még egyszer gratulálok :-)