Oldalak

2009. ápr. 20.

VKF! XXIV - 3 az 1-ben / 2.

étteremalakítás (miner help)

Saját levében ötletes és egyedi VKF! XXIV - 3 az 1-ben kiírására, saját hagyományaimhoz is híven, több recepttel is készültem.
Az előző VKF! postban említettem a kis zöld kerámia sütőformákat, amikre roppant büszke vagyok. Egyrészt, mert előtte még sosem volt hasonló sütőformám, leszámítva egy papírkapszlis muffinsütőt. Másrészt, mert kérnem sem kellett, sőt, sóhajtoznom sem utánna, Manapó egyik vadászata közben meglátta és "lelőtte" nekem.
Felavatásként karamell krémet (creme caramell) készítettem bennük, mint a nagykönyvben, a formák remekül beválltak, a karamell krém pedig ínycsiklandóan finom lett.

A kis zöldekben - mikor nem karamell krém remeg bennük - remek tortácskák sülnek, az alábbiak a legújabb "költeményeim".
Egy darált húsos-zabpelyhes tortácska, ami úgy született, hogy a hétvégére készített Stefánia szelethez összedolgozott húsból szokás szerint maradt másfél maréknyi, amit már sehogy nem bírtam belegyömöszkölni az őzgerincbe. Egy zöld tálkához sok, kettőhöz kevés, eddig egy plusz szelet kenyérrel hidaltam át ezt a gondot, most újítottam plusz kenyér helyett került bele tejbe áztatott, kicsavart zabpehely és még egy kevéske bors és fokhagyma.
Az édes tortácskák a mai ebédre főzött töltött karalábét kísérik. Ezek, mármint a tortácskák, valójában kisméretűre sütött kenyértorták, jó sok, cukorral felvert tojáshabbal a tetejükön.

Hústortácskák zabpehellyel

hozzávalók

* a Stefánia szelethez összekevert masszából (fele-fele arányban disznó- és marhahúsból 80 dkg, 4 szelet kenyér tejbe áztatva, kinyomkodva, só, bors, 3 duci gerezd fokhagyma, 2 kisebb vagy 1 nagyobb tojás) használtam nagyjából 12-14 dkg-t
* 8-10 ek zabpehely a kenyéráztatáshoz használt tejbe áztatva 8-10 percre, kinyomkodva
só, bors
* 1 gerezd fokhagyma
* olaj a formák kikenéséhez és a tortácskák tetejének lekenéséhez
* prézli (zsemlemorzsa) a tortácskák megszórásához

A Stefánia szelethez használt húsmasszába jól beledolgozom a tejbe áztatott, kinyomkodott zabpelyhet, félcsipetnyi sóval, pár tekerésnyi frissen őrölt borssal tovább ízesítem, és belenyomok még egy gerezd fokhagymát.
A kis kerámia formákat kevés olajjal körbekenem, elosztom bennük a húsos-zabpelyhes masszát, tetejüket lesimítom és olajjal vékonyan átkenem, majd megszórom prézlivel.
A Stefánia szelettel együtt sütöm, 180 fokra előmelegített sütőben, a tortácskák, mivel kisebbek, nagyjából 25-30 perc alatt jól átsülnek, kiveszem, a forró lerben pedig tovább készül a Stefánia szelet.
A zabpelyhes-húsos tortácskákat vajon karamellizált murokkal, petrezselyemmel és retekrózsával tálalom.



Kenyértortát sütöttem már, nagyon jó módja a tegnapelőtti félszelet kenyerek és negyed zsömlék, valamint a süteményekből megmaradt tojásfehérjék felhasználásának. Most, a kis kerámia formákban sült mini-kenyértorták a gazdag, szinte egytál ételnek is beillő töltött karalábét kísérik, második fogásként.

Kenyértorta

hozzávalók

* 3 maradék zsömle (ezúttal szombatra készült és megmaradt, zabpelyhes-juharszirupos kenyértésztából sütött zsömlék)
* 1 tojás
* 1 tojás fehérje (ez egy korábbi süti maradéka, fagyasztóban remekül elvan, forró víz segítségével percek alatt kienged, remek habbá verhető)
* 4 ek házi sárgabarack lekvár (lehet más lekvár is)
* egy kisebb csokinyuszi darabokra törve
* fél marék törökmogyoró durvára vágva
* 2 kk cukor
* tej, a zsömlékhez, durván fél dl
* vaj a formákhoz

A zsömléket kis kockákra vágom, meglocsolom a tejjel, jól összeforgatom, hogy mindenütt érje. Nem kell, hogy tocsogjon, csak annyi tejet teszek rá, amennyit felszív, ezeket a zsömlekockákat nem nyomkodom ki a tejtől.
A zsömlekockákhoz teszem a lekvárt, a tojás sárgáját, a csokidarabokat és a durvára vágott törökmogyorót, jól összekeverem.
A tojásfehérjékből habot verek, mikor félig-meddig kemény, hozzáteszem a cukrot és fényes, tömör habbá verem. A habból 4-5 ek-nyit külön veszek, a többit lazán a zsömlés masszához dolgozom.
A formákat vajjal kikenem, elosztom bennük a kenyértorta masszát, végül a tetejükre halmozom a félretett tojásfehérje habot.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom és addig sütöm, míg a fehérje szépen lebarnul. Három kis kerámia tálkát töltött meg a fenti mennyiség.



A sütőből kivéve hűlni teszem, langyosan a formákban tálalom, de hidegen szépen kifordul és tányérra téve teszem az asztalra.



Jó étvágyat!



Szószedett:
murok - sárgarépa

ler - tűzhely sütője

1 megjegyzés:

trinity írta...

Garffyka,
ez a hústorta olyan angolosnak tűnik, csudaklassz!!!
A mini kenyértorta is nagyon spéci ötlet!!!!(Lehetne akár mini máglyarakás is-felénk zsemléből készül, csak nagyban) De piciben szerintem minden szebb:)))
Ügyes vagy!!!