Oldalak

2009. ápr. 22.

Galuska és kecskesajt

Étteremalakítás ide vagy oda, úgy döntöttem, én leszek a galuskák királynője. Na jó, ez túlzás, hercegnője, de ha még ez sem, akkor legalább a finom és változatos (pl medvehagymás, murkos) galuskák készítőjének kijáró habverőt remélem elnyerem (aranyat, platinába foglalt gyémántokkal kirakva, ha már gágog, legyen kövér is :-))

A gouda sajtos galuskával gazdagított zöldborsólevest kelkáposzta főzelék kísérte, ez utóbbira pedig diós-borsos kecskesajtos tojáslepény került feltétnek. Mégsem volt sajtot sajttal érzésünk, hiszen ez esetben nem főszereplőként léptek a világot jelentő ebédlőasztalra, de mellékszereplőként is fontos ízküldetésüket maradéktalanul teljesítették.

Zöldborsóleves sajtos galuskával

hozzávalók - leves

nagyjából 80 dkg zöldborsó - fagyasztottat használok, szerintem jobb, mint a konzerv vagy üvegben eltett, ízre is, színre is üdébb
1 nagy szál murok
1 kisebb szál petrezselyem
alaplé (vagy levescsont és víz vagy leveskocka és víz)
só, bors, kakukkfű
tej, 1 dl
1 ek vaj

hozzávalók - galuska

1 nagyobb tojás
liszt
maréknyi reszelt sajt - ez lehet egy karakteresebb füstölt sajt is, de akár egy lágyabb, én most csalános goudat használtam
só, bors

A veteményt megpucolom és karikára (kockára) vágom. A vajat habzásig melegítem, rádobom a murkot, petrezselymet és 1-2 percig futtatom, majd a lábasba szórom a zöldborsót és fagyosan, ahogy van, ezt is átforgatom a forró vajon. Ráteszem a levesnek való csirkecsontokat és felöntöm annyi vízzel, hogy két-három ujjnyira ellepje. Fűszerezem: só, bors és apróra vágott friss kakukkfű. Félrebillentett fedő alatt, közepes lángon nagyjából 10 percig főzöm.
Amíg a leves fő, lereszelem a sajtot, egy tálkába ütöm a tojást, kicsit összekeverem, hozzáteszem a reszelt sajtot, elkeverem, csipet sóval és pár tekerés őrölt borssal fűszerezem. Apránként annyi lisztet keverek hozzá, hogy sűrű állagú galuskatésztát kapjak.
A leves alatt felhúzom a tüzet, de nem hagyom nagyon lobogni, hogy a frissen belekerülő galuskák szét ne essenek. Mokkáskanállal, gyors mozdulatokkal beleszaggatom a galuskákat. Az első galuska szaggatása előtt, és aztán minden egyes galuskával a forró levesbe mártom a kanalat, így a massza nem ragad rá. Nagyjából 10 percig főzöm, azalatt a zöldségek és a galuskák is megpuhulnak.
Tejet, és ha túl sűrű, egy kis vizet is öntök a leveshez, beleszórok még egy csipetnyi kakukkfüvet, felforrósítom, de már nem főzöm. Megkóstolom, ha kell, utánnaízesítem.
Friss, könnyű, mondhatnám nálunk hagyományos, mégis a sajtos galuskákkal dúsított zöldborsóleves eltér a megszokottól. Nagyon finom.



Jó étvágyat!

Szószedett:
vetemény - pl murok (sárgarépa), petrezselyem, paszternák; ezeket "vetve" kell ültetni, azaz az apró magokat elszórni a földbe

Nincsenek megjegyzések: