Oldalak

2009. ápr. 9.

Vajon karamellizált zöldségek

Manapó, opsz, bocsánat, az angyalka :-), karácsonyra a fa alá csempészte Gordon Ramsay három könyvét, köztük a Vasárnapi ebéd-et. (az étteremalakítás akkor még sehol sem volt) Ott láttam ezt a roppant egyszerű, mégis frappáns, és számomra új, megoldást, hogyan készítsünk zöldségekből köretet. Igaz, a Nagy Séf petrezselymet karamallizált és nem felkarikázva, de lelki szemeim előtt láttam, ahogy két férfiemberem féretolja a tányér szélére a szál petrezselymet, hiába gyönyörű aranysárga ... így inkább választottam a vékonyan felkarikázom változatot.
Mint említettem, a kamrában árválkodott két ropogósan friss édeskömény, amit nem levesnek szántam, hiszen ehhez a menühöz a már elterveztem egy medvehagymával bolondított hagymalevest - jegyzem meg, nagyon finom lett! Így hát az édesköményekből is köret lett.
És "befigyelt" némi gesztenye is, melyhez a korábban már nagyon jól bevált, fényezett gesztenye elkészítést választottam, amit Laci bácsitól lestem el.
Mondhatnám, a hús szinte másodlagos volt a zöldségek eme kavalkádjában :-), egyszerű, de nagyszerű lábas-csirkét készítettem. Neve onnan, hogy mindig egy adott lábasomban készül :-)

A lábas-csirkéhez a csirkecombokat (4) megmosom, lebőrözöm (lehet bőrével is, mi nem szeretjük), forgónál kettévágom, borst őrlök rá. Lábaskámban egy 2 ek olajat, felforrósítom, majd ráteszem a combokat és 4-5 perc alatt átpirítom minden oldalról. 2 ek vizet teszek a húsra, mellédobok 3-4 gerezd fokhagymát, lefedem és mérsékelt tűzön készre párolom, az utolsó 5-10 percben megsózom a combokat forgatva. Ugyanezt szoktam fehérborosan is, akkor a víz helyett fehérbort teszek és 1 eknyival többet.

Vajon karamellizált zöldségek

hozzávalók

vaj/margarin, nem mértem, nagyjából 15-20 dkg-t használtam az alábbi zöldségmennyiséghez
4 szál murok
2 szál petrezselyem
6 gerezd fokhagyma
6 fej gomba
só, bors

2 fej édeskömény
só, kakukkfű

20 dkg gesztenye (főtt, hámozott)
2 bő ek cukor

A zöldségeket megpucolom. A murkot, petrezselymet rézsútosan karikázom, nagyjából fél cm vastagra, az édesköményt és a gombát felcikkezem, a fokhagymát, ha nagyon duci, kettévágom.
A vaj egy részét habzásig hevítem, rádobom a murkot, petrezselymet, gombát és lapáttal kevergetve, rázogatva 4-6 percig forgatom. Az állagán és színén is látszik a változás, akkor jó, ha picit még ressenős harapásra. Az utolsó percben sózom, de csak éppen és frissen őrölt borst szórok rá. Kiveszem, tányérra teszem.
A vajhoz teszek még egy keveset, ismét habzásig forrósítom, rádobom a cikkezett édesköményt és rázogatva 4-5 percig pirítom, vigyázva, hogy a cikkek ne essenek szét. Az utolsó percben megszórom friss kakukkfűvel és leheletnyi sóval. Kiveszem, a serpenyőt papírtörlővel kitörlöm, hogy az édeskömény jellegzetes íze ne gabalyodjon össze a gesztenyével.
Ismét vajat forrósítok, rádobom a gesztenyét, 3-4 percig rázogatva pirítom, majd megszórom a cukorral és további 4-6 percig pirítom, hogy a cukormáz szépen bevonjon minden szemet.

A puhára, zamatosra párolt combokat és a zöldségeket tányérra rendezem és tálalom.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Lehet, hogy rosszul értettem: az édesköményt nem karamellizáltad? Ha nem, akkor ezt feltétlenül próbáld ki, mert az is isteni úgy!!!( Ha félreértettem, akkor bocsánat...)
Én meg majd a gesztenyédet próbálom ki!!!

Garffyka írta...

De, a második adagban azt csináltam a murok, petr és gomba után. Friss kakukkfűvel.
:-)
átolvasom mit írtam, lehet kihagytam vmit.

Chef Viki írta...

Ezt nálunk is el lehetne sütni, Zuram mellettem mindenevővé és mindent megkóstolóvá vált :-)

S amiben kakukkfű van, rossz nem lehet!!!

Garffyka írta...

hajrá! nálunk sem így kezdődött, de Manapó szerencsére mindent megkóstol, mielőtt véleményt nyilvánít.