2009. ápr. 24.

Galuska és Stefánia

Ismét egy galuskás leves (és igen, még mindig dúl az étteremalakítás).
Szerencsére kis családom nem lázadozik, hiszen mind különböző leveseket dúsítanak, s mind más ízűek; időnként uralják a levest, de van, hogy "csak" meghúzódnak szerényen a többi alkotóelem között.
A friss petrezselyemmel készült vajas galuskás zöldséglevest Stefánia szelet és kétszínű tört krumpli kísérte. No meg az egyik nagy kedvenc, uborkasaláta, fokhagymásan, tejföllel.

A galuska ezúttal vajas, azaz az alap tojás-liszt keveréket ezúttal pár dkg vajjal dúsítottam.



Zöldségleves gazdagon petrezselymes vajas galuskával


hozzávalók (kb)

1 kisebb fej hagyma
6-8 cm póréhagyma
3-4 gerezd duci fokhagyma
4-5 fej nagyobb gomba
1 szép szál petrezselyem
1 kisebb karalábé
2-3 szál murok, mérettől függően
1 bő maréknyi cukkini - ez fagyasztott volt, ahogy elnézem a mostani kínálatot, nagyjából egy kisebb méretű friss
1 ek vaj
só, bors, pirospaprika

A zöldségeket megpucolom, a hagymát és fokhagymát egészen apróra, a murkot, pórét és petrezselymet karikára, félkarikára, a gombát, karalábét kockára vágom.
A vajat felforrósítom, rádobom a hagymát és a pórét, majdnem aranysárgára keverem, ráteszem az apróra vágott fokhagymát, egy-két percig még üvegesítem, aztán rászórok egy kk-nyi pirospaprikát, gyors mozdulatokkal elkeverem és felöntöm alaplével (víz + levescsont, víz + leveskocka).
Felhúzott tűznél megvárom, míg felfő, beledobom a murkot, petrezselymet és a karalábékockákat. Újra megvárom, míg főni kezd, lennebb veszem a tüzet, sózom, borst tekerek bele és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzöm.

Míg a zöldségek puhulnak összeállítom a levesbetétenek szántat.

Petrezselymes vajas galuska

hozzávalók


3 dkg vaj
2 tojássárga + 2 tojásfehérje
liszt nagyjából 1 bőven púpozott ek
félcsipet só, pár tekerésnyi bors
egy szép kötés petrezselyemzöld apróra vágva

A vajat elkeverem a tojássárgákkal, hozzáteszem a lisztet, simára keverem, fűszerezem és az apróra vágott petrezselyemzöldet is hozzáadom. A tojásfehérjékből habot verek és a vajas-tojásos-lisztes masszához dolgozom.
A leves alatt felhúzom a tüzet, ne lobogjon, de főjjön és egy mokkáskanállal gyors, határozott mozdulatokkal beleszaggatom a galuskákat. Nagyjából 10 perc fövés kell, hogy a galuskák megpuhuljanak. Kedves barátnőm, Chef Viki, azt mondta, halásszuk ki az utolsónak szaggatottat, ha az puha, akkor a többi is :-) A levesfőzés utolsó 5-6 percében beleteszem a cukkinit is, ilyen rövid idejű főzéssel kellően megpuhul, de nem esik szét.
Mikor késznek ítélem, félrehúzom a tűzről, megkóstolom, ha kell utánna ízesítem.
Gazdag és mégis könnyű levesem méltó kísérői voltak a Stefánia szelet, tört krumpli két színben, tejfölös-fokhagymás uborkasaláta.



Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

The Chef Viki írta...

Viki drága nagypapájától származik eme bölcselet a galuskával kapcsolatban :-)

Holnap fenn lesz a spárgám hollandi mártással! Csak hogy le nem mondjatok róla ;-)

trinity írta...

Mi is nagy galuskások vagyunk-szinte mindenféle levesbe szeretjük!!!

Igen, a spárgáról nem szabad lemondani-mennyi zöldség az, hidd el!!!