Oldalak

2009. ápr. 29.

Pogácsa & Főzelék

étteremalakítás

Nem Mazsola és Tádé utódairól van szó, hanem egy fűszeres halpogácsáról és egy friss tavaszi főzelékről.
A halpogácsa ötletét Trinity konyhájából szippantottam. Ígéretesnek tűnt, Trinity készített nem olajban sült változatot is és ez igen megfogott. Igaz, medvehagymám már nem volt, de picit változtattam rajta, pl zabkorpával dúsítottam és nem zsemlemorzsába, de összetört kukoricapehelybe forgattam a végén.
A főzelékről előzetesen annyit, hogy tudtommal ez a sokak által gyűlölt finomfőzelék. Nos, erre még senki, aki kóstolta, nem mondta, hogy "pfúj". Igaz, sok friss zöldség van benne és habarás csupán egy leheletnyi.

Halpogácsa

hozzávalók

2 nagyobb szelet tengeri hal
2-3 krumpli
1 kisebb ek vaj
2-3 gerezd fokhagyma
zabkorpa
1-2 tojás
só, bors
kukoricapehely

A krumplit, sós vízben, héjastól főni teszem.
A halat felengedem, nem feltétlenül kell teljesen kiolvadnia. A vajat habzásig forrósítom, ráteszem a halszeleteket, mellédobom a megpucolt, de egyben hagyott fokhagymagerezdeket és a halat mindkét oldalán megkapatva megsütöm. Ez a művelet hekkfilével nagyjából 4-6 perc.
A megfőtt krumplit kicsit lehűtöm, megpucolom, krumplinyomóval összetöröm. Hozzáteszem a halszeleteket, a fokhagymát, az egész tojás(oka)t és összedolgozom. Ha túl lágy a massza, zabkorpával fogom keményebbre. Sózom, bőven őrlök rá borst. Alaposan összedolgozom, én saját kis kacsóimmal gyömöszköltem.
A kukoricapelyhet fólia közé vagy átlátszó (pl uzsonnás) zacskóba teszem és laskanyújtóval jópárszor áthengerelem, így könnyen és gyorsan összetöröm. Ha lenne olyan szép rézmozsaram, amilyen sajnos nincs, akkor abban törném össze a kukoricapelyhet.
A halas-krumplis masszából, nedves kézzel, gombócokat formálok, meghempergetem a mélyebb tányérba szórt kukoricapehelyben, sütőpapíros tepsire teszem és kicsit ellapítom, nagyjából ujjnyi vastagra. Ebből az adagból tíz közepes méretű, ujjnyi magas pogácsám lett. A halpogácsák tetejét kicsit megcsepegtetem a sütésből visszamaradt vajjal, majd a tepsit előmelegített (180 fok, légkev.) sütőbe tolom, nagyjából 25-30 percre. Félidőben megfordítom az illatozó halpogácsákat, tetejüket megcsöpögtetem a hal sütésből visszamaradt vajjal.
Érdemes megvárni, míg ehetőre hűlnek, egyrészt, forrón nagyon forrók tudnak ám lenni (tapasztalat :-(, másrészt, langyosra hűlve könnyebben kezelhetők.



A halpogácsa mellé tavaszi főzelék készült. Mint említettem, tudtommal ez a finomfőzelék, bár, azt hiszem, még nem ettem finomfőzeléket ... :-) Akárhogy is nevezik, ez a főzelék bizony finom, sok murok és zsenge karalábé, egy kis petrezselyem van benne, kevéske zöldhagyma (ennek híján esetleg póré).

Tavaszi főzelék

hozzávalók

2-3 szál murok
1 kisebb szál petrezselyem
1-2 fej karalábé (méret a lényeg :-)
néhány zsenge karalábélevél
2-3 szál zöldhagyma vagy 5-6 cm fehér rész póréhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek vaj
alaplé (vagy víz és leveskocka)
csapott ek étkezési keményítő
1 ek tejföl

A veteményt megpucolom és vékony csíkokra vágom. Nem tudok klasszikus Julien-t vágni, úgyhogy nem lett 1 gyufaszál vékonyságú és nagyon hosszú csíkokat sem akarok, ezért így aprítom: a murkot és petrezselymet fél mm vastagon felkarikázom, majd a karikákat, 4-6-t összefogva, csíkokra vágom. Haladós. A karalábét hasonló méretűre aprítom, a zöldhagymát felkarikázom. A karalábé zsenge leveleit felaprítom, mintha petrezselyemzöldet vágnék.
A vajat habzásig melegítem, rádobom a murkot, petrezselymet és állandóan kevergetve-rázogatva 3-4 percig pirítom. Ezután rányomom a fokhagymát és a serpenyőbe szórom a zöldhagymát is, majd újabb 2-3 percig pirítom. Rádobom a karalábét, jól átforgatom és kevéske alaplével felöntöm, nagyjából bő ujjnyira fedje el a zöldségeket. Fedő alatt, közepes lángon majdnem-kész puhára párolom. Zsenge zöldségből hamar megvan, de most nem újmurkot használtam (még aranyárban van, majd, ha terem a kertben), így picivel tovább tartott a művelet.
Az étkezési keményítőt összekeverem a tejföllel, hozzámerek a főzelék levéből, simára keverem, majd visszaöntöm a főzelékre és jól átforgatom, beleszórom az apróra vágott karalábéleveleket. Nem főzöm, de felforrósítom.

Az üde színű, csábítóan illatozó, selymes tavaszi főzelék a kukoricapehelytől kissé rusztikus kinézetű, zamatos halpogácsák tökéletes kísérője. Volt.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: