Oldalak

2009. ápr. 21.

Jobb előbb, mint később ...

... ám ha ez nem sikerül, akkor még mindig itt van biztatásnak a mondás második fele, miszerint jobb későn, mint soha (még a folyamatosan dúló étteremalakítás közben is).
Így, ha később is, de postolom a húsvétra főzött tárkonyos raguleves receptjét, hiszen a kalácsok és túrós-sajtos-magos-zöldhagymás pogácsa mellett "igazi étel" is készült; a gazdag ragulevest (sütő)zacskós, sok zöldséggel sült csirke kísérte.

A leveshez nagyon szép sovány combot kaptam a hentesnél, így nem pulykából, de disznóhúsból készült. S mivel nagyon siettem, most az egyszer nem sk galuskával, de csigatésztával készült.

Tárkonyos raguleves

hozzávalók

bő 60 dkg disznóhús (most comb)
1 közepes hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 szál murok
1 szál petrezselyem
3-4 marék zöldborsó
2-3 fej gomba
2 kis doboz tejföl
1 nagyobb ek liszt
só, bors
tárkony (ha nincs friss*, olajban vagy ecetben eltett jól lecsepegtetve vagy szárított)
1-3 ek tárkonyecet
2 ek vaj

A zöldségeket megpucolom, a hagymát apró kockára vágom, a murkot, petrezselymet, ha nem túl nagy, felkarikázom, ha kell, esetleg hosszában kettévágom.
A húst leöblítem, konyhai papírtörlővel leitatom és kockára vágom.
A vajat habzásig melegítem, rádobom a hagymát, aranyszínűre üvegesítem, rányomom a fokhagymát, párszor átkaravarom, majd ráteszem a felkockázott húst.
Időnként megkeverve fehéredésig párolom a forró vajban, majd megszórom a liszttel és nagyjából másfél-két percig pirítom, állandó kevergetés közben. Felöntöm a kezem ügyébe készített vízzel, egy-két ujjnyira lepje el a húst. A lángot felhúzom, míg főni kezd, majd lennebb veszem és félrebillentett fedő alatt, szelíd tűzön, nagyjából 20 percig főzöm.
Ezután hozzáadom a murkot, petrezselymet, ha kell, utánnaöntöm a vizet. Nyolc-tíz percig főzöm, majd beledobom a gombát és további hat-nyolc percet főzöm. Jöhet a zöldborsó, és ismét, ha kell, utánnatöltöm a vizet. A zöldborsóval együtt, fövő levesbe, hozzáteszem a csigatésztát és további tíz percet főzöm.
Fűszerezem: só, bors és egy bő csipet, apróra vágott friss tárkony.
A tejfölöket elkeverem, kanalanként hozzámerek a forró levesből és simára keverem, majd mikor jó híg, az egészet a levesbe öntöm és elkeverem. Felforrósítom, de már nem főzöm.
Megkóstolom, ízlés szerint tárkonyecettel (vagy citrommal) kicsit savanyítom és ha kell, utánnafűszerezem.
A gazdag, színpompás, a tejföltől selymes, kellemesen savanykás levest kenyérrel tálalom.



Jó étvágyat!

* Friss tárkony - ezidőtájt valóban friss, zöld tárkonyt elég nehéz beszerezni, hiszen a kiskertben sem nő még. Tapasztalatom szerint, mint más zöld fűszerek, jól bírja a fagyasztást, így még tavalyról eltett tárkonyt használtam. Nem érdemes fagyasztás előtt apróra vágni, mert veszít az ízéből, illatából, bár még apróra vágottan fagyasztva is intezívebb, mint a szárított.
Frissen szedett tárkony nagyon jól tartosítható ecetben vagy olajban eltéve is, így lesz kettő egy csapásra, "friss" tárkony és tárkonyos ecet vagy tárkonyos olaj.

Szószedett:
murok - sárgarépa

7 megjegyzés:

Limara írta...

Hmm, nagyon jól néz ki a leves! :)) Nekünk is nagy kedvencünk! :))Nálam már gyönyörű a tárkony a sziklakertben, lehet használni, igaz nem is szokott elfagyni sem.

trinity írta...

Kedvenc ragulevesem!!

Chef Viki írta...

Hihi, ez tényleg nem lehet igaz :-)) Nézd majd meg, még a fotó is hasonló - megdöntve fényképeztük mindketten a tányért :-)

S nekem sem friss főzés, hanem ünnepek előtt vagy akörül készült :-D

Edit (Esc) írta...

Jaj, de jol nez ki!
Ha mar a tarkonynal tartunk, lestyanmagra szert tettel? Nezzek korul itt/

Garffyka írta...

Limara, irigyellek, nálunk a kiskertben elfagyott, idén még nem ültettünk, csak egy kis veteményt.

Viki, ezért írtam, amit :-)
Ja, és a héten hajat is festek, otthon, vöröseset :-D

Edit, nem, de még van a tőled kapott szárítottból :-) (lemaradt a cím :-(

Trinity, szeretjük mi is, Manó két nagy merőkanálnyi sűrűjét ette ebédre :-)

Edit (Esc) írta...

Akkor utannanezek magnak! Gondolom postan, egy boritekba eljut hozzad. Csak nehogy azt higyek, hogy valami "fuvet" kuldok :-)

Garffyka írta...

Edit, ezer és egy köszönet, ha utadba kerül lestány mag. Augusztusban úgyis találkozunk :-)), MP5, Maxnál a Bringa Tanyán, aug 15.