2008. nov. 12.

MP3 receptek - stollni by Pannicica

Hát ez az a süti, amiről egyelőre csak becsomagolt állapotban vannak képeim.


Pannicica minden MP3 Morzsikának készített egy stollnit, szépen becsomagolva adta át.
A miénk biztosan a kamrában fog csücsülni, legalábbis Advent első vasárnapjáig, mikor majd jóleső érzéssel fogom kibontani a szép csomagolást és éles késsel vékony szeletkéket vágok, hogy minnél tovább tartson ez a finomság.
Tavaly Karácsonyra én is készítettem és pontosan tudom, mekkora türelmet igényel a sok-sok belevalót tésztává gyúrni, dolgozni. De megéri a fáradtságot, mert kiadós, laktató, ugyanakkor ünnepi és egyedi dísze lehet a szépen terített ünnepi asztalnak vagy díszesen csomagolva ajándékként büszkélkedhet a karácsonyfa alatt.

A sütemény a stollen, hagyományos német karácsonyi sütemény. Mivel nem foszlós kalácstészta, de szikkadt-kemény eleve, akár 1 hónapig is eláll. A recept közvetítését Foltgirlnek köszönöm szépen.

Stollni

hozzávalók

20 dkg mazsola
3 cl rum
5 dkg élesztő
1 dl tej
50 dkg liszt
1 tojás
1 kk + 10 dkg + 7,5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor

1-1 narancs és citrom reszelt héja
fél-fél tk. őrölt fahéj és szegfűszeg
1/4 kk. őrölt szerecsendió
20 dkg + 7,5 dkg margarin

A mazsolát forró vízzel leöblítjük, meglocsoljuk a rummal.
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az 1 kk. cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, tűzhely szélén felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe öntjük az élesztős tejet, kevés lisztet keverünk hozzá, letakarva 10-15 percig kelesztjük.
Közben a tojást elkeverjük 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral, sóval, a reszelt citrom- és narancshéjjal, hozzáadjuk a fűszereket és a 20 dkg megolvasztott margarint.
2-3 részletben a liszthez keverjük, és robotgéppel fényesre-hólyagosra kidolgozzuk. Ha igényli, kevés tejet lehet még hozzátenni.
Meleg helyen letakarva kétszeresére kelesztjük. Mikor duplájára nőtt, a tésztát átgyúrjuk, kissé ellapítjuk, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával, jól összegyúrjuk. Kb. 30 cm hosszú veknit gömbölyítünk belőle, közepébe hosszanti mélyedést nyomunk. Visszahajtjuk az egyik tésztaszélt, a gerinc két oldalát pedig tenyéréllel benyomjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, többszörösen összehajtott alufólia csíkkal körbekerítjük, nehogy sütés közben szétterüljön.
Még 10-15 percig kelesztjük, majd kb. 45 perc alatt készre sütjük (tűpróba).
Ha kész, azon forrón lekenjük a felületét olvasztott margarinnal, és megszórjuk porcukorral.
Mikor teljesen kihűlt, fóliába becsomagolva hűvös helyen tároljuk. A mélyhűtést is jól bírja!

Emlékeim szerint mazsola helyett kandírozott gyümölcsdarabokat és darabosra vágott diót tettem hozzá.



Kiadós gyúrást és jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: