Oldalak

2008. nov. 21.

Manó pillanatok - téli levél

Manóval a rohamosan közelgő karácsonyról még nem beszélgettünk. Természetesen belehallgat a napi beszélgetésekbe, így a karácsonyi menü, kihez-mikor megyünk, hova állítsuk a fát témákba is. Ajándékokról nem beszélgettünk előtte, ezeket a részleteket egyelőre kettesben egyeztetjük, jóval azután, hogy Manó, fáradtan a napi nyüzsgéstől és elpilledve a finom esti fürdőtől, hálózsákba és kiságyába bújt.

Nemrég kapott egy téli mondókás könyvet, ezt azóta többször is kiolvasta, édesapjával, velem, egyedül, felolvasta és megmutatta Bobónak, Öregmacinak, csigának, piros traktornak.

A mondókás könyvben, Hull a pelyhes, az egyik oldalon gyerekek és egy nagyfülű kutya Télapónak írnak ajándékkérő levelet, pár oldallal odébb a nagyszakállút látjuk, amint hatalmas, piros batyujába diót, almát tesz, majd újabb pár oldal múlva vidáman kacsintva becsempészi meglepetés csomagocskáit az ablakban várakozó kiscipőkbe, csizmákba.

Manó lelkesen olvassa-meséli-magyarázza a Hull a pelyhes meséjét, majd ... összerakva a könyvben látott, tőlünk hallott és elcsípett, illetve unokatestvéréknél összeszedett információ morzsákat, tegnapelőtt a következőkkel lepte meg édesapját.

Baba cejuzával - nem golyóstollal!, ceruzával - íj levelet Jézuskának. Baba ajándékot kéj Jézuskától, levelet íj baba. Jézuskának van ajutója, tudjon jönni babáho. Ajutóval. Jézuska. Apának van számítógépe, anyának van számítógépe, baba kéj szépen! - ez az egyik varázsszó, kérem szépen - számítógépet, Jézuska hoz babának számítógépet, kéjemszépen. Baba számítógépezik. Baba cejuzával levelet íj Jézuskának.

Nagy lelkesedésében, nemcsak levél született, de lisztszórósan havas fenyőfát és behavazott házikót is készítettek édesapjával,

lisztszórós rajzok, azaz színezés után (apa) a rajzot a megfelelő helyeken jó alaposan beragasztózzuk (apa), majd a ragasztós helyre bőven lisztet szórunk (Manó egyedül); a fényképeken nem látszik túl jól, de a házikó teteje, előtte a föld, a fák teteje mind-mind liszt-havas

sőt, apa pici segítségével Manó kiszínezett egy Télapó rajzot is, csizmáját feketére, ruháját pirosra.

az idei Télapó divatban némi dizájnváltás történt, a klasszikus piros-fehér ruha és fekete csizma színösszeállításban némi kékes és bőven lila is szerepet kapott :-)

Egyszóval - nálunk már javában dúl az ünnepvárás :-)

a ceruzá(kk)val írt levél a kép jobb alsó sarkában; ahogy elnéztük jó hosszú levelet kanyarintott Manó, csak az Angyalka győzze majd számon tartani és cipelni :-)

Nincsenek megjegyzések: