2008. nov. 13.

MP3 receptek - diós-fokhagymás kenyér és muffin by Gabi

Erről a kenyérről - diós, fokhagymás - eszembe jutott egy régi vicc.
Embergyerek töpreng: a csoki finom és szeretem, a fokhagyma is finom és azt is szeretem. Vajon milyen lehet csoki fokhagymával?
Hát ezt nem próbáltam még, csokit fokhagymával, de Gabi diós-fokhagymás kenyerét már beterveztem a közeli napokra.
Laza tésztájú, a durvára darabolt dió finoman bújik meg a kenyérbélben, a fokhagyma pedig pikáns, de nem tolakodó.

Diós-fokhagymás kenyér

hozzávalók

185 ml tej
105 ml víz
45 ml (3ek) oliva olaj
450 g fehérítetlen fehér kenyérliszt (én sima lisztet használtam, BL-55)
50 g zabdara (nekem most éppen tönköly búzadarám volt itthon)
50 g dió durvára vágva
1 1/2 gerezd fokhagyma (én kettőt raktam bele) finomra vágva
7, 5 ml (másfél tk) szárított oregánó
7,5 ml napraforgóolajban eltett friss bazsalikom lecsöpögtetve (nekem ebből is csak szárított volt)
7,5 ml só
10 ml (2 tk) cukor
5 ml szárított élesztő

A hozzávalókat megfelelő sorrendben* kenyérsütő gépbe pakoljuk és normál alapprogramon, közepes héjszín beállítással megsütjük.

* A kenyérsütő gépek használati leírása megadja, hogy az adott típusú gépbe a száraz vagy nedves hozzávalókat kell először (tehát alólra) tenni.
A sót és cukrot érdemes két ellentétes sarokba, míg az élesztőt középre tenni, úgy, hogy a folyadék ne érje, ezáltal nem kezd el hamarabb dolgozni, mint kellene.



A kávés muffin finom volt, és azt hiszem megfogadom Gabi tanácsát, s ha én is készítek, a receptben megadott kávémennyiséghez kevesebb cukrot használok majd.

Kávés muffin

hozzávalók

15 deka vaj
15 deka cukor
2 tojás
1,5–2 evőkanál azonnal oldódó kávé (+ ízlés szerint)
2 evőkanál tej(+ ízlés szerint)
10 deka liszt
1 teáskanál sütőpor
5 deka dió

A puha vajat robotgéppel krémesre keverjük a cukorral. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és ezeket is alaposan elkeverjük. A kávét feloldjuk a meleg tejben, majd hozzákeverjük a tojásos-cukros vajhoz. Végül az előkészület utolsó fázisaként összekeverjük a lisztet a sütőporral és az előzőleg illatosra pirított, majd finomra őrölt dióval. Aztán a diós-sütőporos lisztet fakanállal belekeverjük a kávés masszába, és ha valaki ízlése szerint szeretné, kóstolás után tehet bele még egy kevés – a már előzőekben leírt módon elkészített – kávéesszenciát. A kész tésztát kapszlival bélelt muffintepsibe tesszük és 200 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések: