Oldalak

2008. nov. 19.

Apróság narancshéjból és gyertyaviaszból

Amíg a formabontó fakanalak száradását vártam, melléktevékenységként gyártottam két apróságot. Asztaldísz, szalvéta- vagy papírnehezék, egy kis semmiség, amolyan ünnepek előtti "emlékeztető", porfogó, ki mit választ. Vendégek, első ránézésre, mézes sütinek gondolták és csak pillanaton múlt, hogy nem haraptak bele.

hozzávalók

kifordított, szárított narancshéj (sk)
színtelen gyertyazselé
csillámpor
színes gyertyareszelék (sk)
levendula lemorzsolt virága (sk)

sk - azaz ezeket saját kezűleg el lehet készíteni, nem kell megvenni

Narancslé facsaráskor megmosom és kettévágom a narancsot. Facsarás után óvatos mozdulattal, hogy ne szakadjon, kifordítom a héjat és a tetejétől (közepétől) kiindulva, éles késsel egyszerűen lehámozom a maradék gyümölcshúst. A megpucolt, fél narancshéjat visszafordíthatom, de így, kifordítva is száríthatom, például asztaldíszbe beapplikálható. Ahhoz, hogy valamelyest tálka formát kapjak, érdemes valamilyen nehezéket belerakni, ami körül száradás közben is megtartja a formáját. Ehhez egy vízzel töltött, kis üdítős üveget használtam, ezt beleállítottam a kifordított fél narancshéjba.
Érdekes mintázatot kapok, ha kettévágás előtt lereszelem a megmosott narancs héját - ez, kevéske cukorral eltéve, hűtőben nagyon sokáig eláll és sütiknek pompás ízt ad -, utánna vágom, facsarom, fordítom, pucolom, szárítom.

Színes gyertyareszelékhez bármilyen otthoni, maradék, színes gyertya megteszi, minnél intenzívebb, annál jobb. Konyhai reszelő nagylyukú részén lereszelem és máris kész a kreatív boltokban sok pénzért árult gyertyaviasz reszelék sk változata.

Az aprósághoz vízfürdőn színtelen gyertyaviaszt olvasztottam, a kifordított, megszáradt naracshéjba halványpiros gyertyareszeléket, csillámport és levendula lemorzsolt virágát szórtam, majd ráöntöttem a megolvadt gyertyazselatint.



Mivel nem gyertyának készült, nem tettem bele kanócot. S mivel nem gyertya, a díszítők lehetnek gyúlékonyak. Természetesen, a narancshéjba, a színtelen gyertyaviasz alá szinte bármi beleszórható, határt a fantázia szabhat.

Mondtam az elején, semmiség, s mégis, egy apróság az asztalon, a tálalón, kicsit mássá teszi, feldobja.

2 megjegyzés:

Max írta...

Megmondom őszintén az üdítős üvegre nem jöttem rá, én muffin formát mondtam a Morzsikáknak. Csodálom az energia tartalékaidat.

Garffyka írta...

Nekem meg a muffinforma nem jutott eszembe :-)