Oldalak

2008. nov. 11.

MP3 receptek - mézes koszorú by Garffyka

Az eredeti receptet egy évekkel ezelőtti karácsonyi Praktika újságban olvastam, annyit változtattam rajta, hogy teszek késhegynyi frissen reszelt gyömbért is a mézes tésztához. Jópárszor elkészítettem, mindig sikert aratott, a mézesekhez képest könnyű, laza tésztájú sütemény. Koszorú híján süthető tepsiben vagy tortaformában is.

Mézes koszorú

hozzávalók - tésztához

4 tojás
10 dkg cukor
4 dl méz
50 dkg liszt + forma beszórásához
1 csomag sütőpor
1 púpozott mk őrölt fahéj
negyed mknyi reszelt narancshéj
késhegynyi friss reszelt gyömbér
3 dkg margarin + forma kikenéséhez

hozzávalók - szóráshoz

2 eknyi durvára darabolt vagy szeletelt mandula (vagy dió vagy mogyoró)




hozzávalók - cukormázhoz

4 púpozott teáskanál porcukor
6 teáskanál frissen csavart narancslé



A mézet folyósra-langyosra melegítem, hozzáadom a narancshéjat, félreteszem kicsit hűlni. Az egész tojásokat, a cukrot és a margarint habosra, fehérre keverem. A masszához teszem a fahéjat, a kislyukú sajtreszelőn lereszelt friss gyömbért, majd kanalanként a sütőporral elkevert lisztet. Közben folyamatosan keverem, alaposan összedolgozom (kézimixer 4-es fokozat).Végül lassan csorgatva hozzáadom az immár folyós mézet. Maximum fokozaton tartva a kézimixert legalább 10 percig keverem (habverővel is lehet, ebben az esetben 15 percig keverjük erősen a tésztát, mikor minden hozzávaló benne van).



Bekapcsolom a sütőt 180 fokra (légkev.). Amíg melegszik, margarinnal kikenem és liszttel beszórom a formát, majd beleöntöm a tésztát. A tetejére szórom a mandulát (diót, mogyorót, de akár el is maradhat).
10 percig 180 fokon sütöm, utánna leveszem 175 fokra és itt sütöm 35 percig. Tűpróbázni érdemes, minimum 40 perc sütés mindenképpen kell.
A megsült koszorút formástól hűlni teszem, ha csak lehetséges úgy, hogy alólról is járja a levegő (pl 3 konzervre állítom :-), így billegni sem fog).
A kihűlt (legalább langyosra hűljön) koszorúról lekapcsolom a formát (tepsiben sütés esetén egy vágódeszkát teszek a tepsire, a tepsit a ráfogott lapítóval megfordítom, süti tetejével lefele a lapítóra kerül, innen átcsúsztatom tálcára, ahonnan majd kínálom).
A cukormázhoz alaposan összekeverem a frissen csavart narancslevet a porcukorral, majd ecsettel bevonom vele a sütit. Megint hűlni teszem, amíg a cukormáz megszikkadt, -dermed.



Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések: