2008. nov. 12.

MP3 receptek - kínai csirkés molnárka by Garffyka - pontosítva

Igen, igen, ez a recept is a kenyérsütő gépekhez kiadott (gondolom, egyik) nagykönyvből való.
Mondhatnám megláttam, megszerettem, bár első olvasására átlapoztam fölötte, másodjára már megfogott, harmadjára pedig beszereztem a szükséges hozzávalókat.
Amit következő alkalommal változtatni fogok, több husit készítek belevalónak és egy adag tésztát nem 8, de legalább 10 részre osztok.
Hidegen, melegen, otthon vagy tízórai/uzsonnára. Én speciel az irodába hoztam ebédre :-)

Kínai csirkés molnárka

hozzávalók - tészta (1 adag=8 db)

140 ml tej
225 gr liszt
2,5 ml (1/2 tk) só
2,5 ml (1/2 tk) cukor
15 gr (1 ek) vaj
5 ml (1 tk) élesztő

hozzávalók - töltelék (1 adag=8 db)

30 ml olaj
5 cm friss gyömbér reszelve
30 ml (2 ek) szójaszósz
15 ml (1 ek) méz
225 gr csirkemell filé (cs.comb, cs. mell vegyesen)
3 újhagyma
15 ml (1 ek) friss koriander
só, bors

hozzávalók - kenés, szórás

1 tojás
1 ek víz
szezámmag
A csirkehusit vékony csíkokra, kisebb darabokra vágom, az előkészített pácba teszem, összeforgatom, s míg a tésztát dagasztja a kenyérsütő gép, lefedett edénybe a hűtőbe állítom.
Mikor a kenyérsütőm kész a dagasztással, a tésztát lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, hengerré formálom és nyolc részre vágom (itt két adag tésztával dolgoztam, tehát 16 db lett).



Pontosítás-bővítés itt!

Gabi hívta fel a figyelmem, hogy itt valószínüleg kimaradt egy mondat, igaza volt.
Amíg a tészta készül, a már bepácolt és hűtőbe tett csirkehusit előkapom a hidegről és kanálkányi forró olajon, gyakran kevergetve megpirítom.


A kihűlt tölteléket a könnyebbség kedvéért tányéron annyi fele adagolom, ahány molnárkát készítek, így elkerülhető, hogy egyik-másikban túlcsorduljon a töltelék, míg másokban kiáltozniuk kelljen a csirkehusi daraboknak a távolság miatt.



Míg egy darab tésztával dolgozom, addig a többi vékonyan megolajozott fólia alatt várakozik.
Kicsit lisztezett lapíton körré formálom, közepére tölteléket halmozok, a tészta szélét vékonyan megkenem a felvert-vizezett tojással



, majd a tészta széleit egymásra hajtom, összefogom.



A molnárkát úgy teszem sütőpapíros tepsibe, hogy a hajtott rész alólra kerüljön. Meleg helyen, szintén olajjal vékonyan megkent fólia alatt, 30 percig kelesztem (vagy míg kétszeresére nő).
Sütés előtt a tetejüket megkenem a maradék tojásos-vizes keverékkel és megszórom szezámmaggal.



200 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 16-18 percig sütöm, míg szép aranybarnák lesznek.



Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Zseniális ötlet a töltelék szétadagolása! Nálam elő szoktak fordulni kiáltozó utolsó darabok :-D

Köszönöm, megtanultam!

Pannicica