Oldalak

2008. nov. 17.

Hétvégi családi reggeli

Amerikai palacsinta.
Ez az, amiből általában kettő-hárommal kevesebbet sütök, mint kellene :-)
Több receptet is kipróbáltam, míg végül kettőnek az összeházasításából - egyik Max konyhájából, másik sajátom - született meg az az amerikai palacsinta, amit szívesen készítek, mert finom, nem kell órákig várakoztatni, a tésztája könnyű, egy serpenyőben három sülhet egyszerre.
Eddig még nem sikerült pontosan megszámolni, hogy az alábbi adagból hány palacsinta lesz, ugyanis sütés közben párommal beszélgetünk, s mikor reggelihez ülünk, hamarabb elfogy, mintsem számolni tudnám; nagyjából 20-22 amerika palacsintára elég, ezek ugye méretre nem nagyol, amolyan női tenyér méretűek.

Amerika palacsinta

hozzávalók

4 tojás
5 dkg rétesliszt
13 dkg liszt
2 dl tej
2 tk sütőpor
2 nagyon érett banán
csipet só
margarin a banán és a palacsinták sütéséhez

öntetek

1 magozott meggy/csereszenye befőtt
3 bő ek méz
fél ek étkezési keményítő
kb 3/4 dl tej

4 bő ek méz
fél narancs leve
fél narancs héja
1 mknyi reszelt gyömbér

A tojássárgákat kicsit felverem, hozzáadom a sütőporral elkevert liszteket és a tejet, szép állagúra és habosra keverem.
A két túlérett banánt villával összetöröm és kknyi forró vajon kicsit átforgatom, majd a lisztes-tojásos masszához keverem.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verem és lazán a banános tésztához vegyítem.
A masszát 10-15 percig pihentetem.
Közben vízfürdőt készítek, azaz egy edénykébe vizet teszek és elkezdem melegíteni, erre teszem a tálat, amibe a kész palacsintákat halmozom majd.
Serpenyőbe vajat teszek és majdnem habzásig forrósítom. Nagyobb kanállal (de nem merőkanállal) kis halmocskákat teszek a rmasszából serpenyőbe, kanálháttal kicsit lelapítom és mindkét oldalán aranybarnára sütöm. Hamar megvannak, s ha van két serpenyő, egyszerre akár 5-6 palacsintácskát is tudok sütni.



A megsült palacsintákat a vízfürdőre állított tálba halmozom. Így, forró vízfürdő fölé állítva, az elsőként sült palacsinták is melegek maradnak, mire az utolsót majd kiveszem a serpenyőből.



A meggyes/cseresznyés öntethez leszűröm a befőttet, a gyümölcsöt a mézzel átforrósítom, egy tálkában elkeverem az étkezési keményítőt és a tejet és ezzel besűrítem, szószósítom a mézes gyümölcsöt. Fahéjjal, citrom vagy narancshéjjal lehet ízesíteni.

A mézes-gyömbéres öntethez felmelegítem a mézet, beleöntöm a fél narancs levét, beleteszem a reszelt narancshéjat és reszelt gyömbért, jól összekeverem és pár percig együtt melegítem.

Hát ... fenséges.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: