Oldalak

2008. nov. 13.

MP3 receptek - sonkatorta és meggyes koszorú by Zsófi

A meggyes koszorú Zsófi remek találmánya, és mondhatom mindig zajos sikert arat vele. Így volt ez az MP3-on is, bizony, fényképezni sem maradt idő, hipp-hopp eltűnt a tányérról (csak utánna kell néznem ama bizonyos csenőmanóknak :-).

Meggyes koszorú

hozzávalók

40 dkg liszt
20 dkg sütőmargarin
20 dkg cukor
1 üveg magozott meggybefőtt
3 db tojás
2 dl tej
3-5 evőkanál kakaó
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
rum vagy rumaroma
1 csipet só

Tálba tesszük a margarint, a cukrot, a vaníliás cukrot, a 3 tojást, valamint egy kis rumot vagy egy fiola rumaromát és 1 csipet sót. Az összetevőket elektromos habverővel simára keverjük, majd felváltva belekeverünk 40 dkg lisztet 1 sütőporral elkeverve, és körülbelül 2 dl tejet. (Első körben úgy 1,85 dl megy bele. Figyeljünk, mert ha túl híg a tészta, akkor nem tud jól átsülni, ezért inkább kisebb adagokban öntsük.)
Egy üveg meggybefőttet jól lecsöpögtetünk (ehelyett fagyasztott, magozott meggyet is használhatunk).
Egy kapcsos kuglófformát jól kivajazunk, kilisztezünk, majd ebbe simítjuk bele a tészta felét. Erre halmozzuk a meggyet, majd a maradék tésztához 3-5 evőkanál kakaót keverünk 3 evőkanál cukorral és egy kicsi tejjel, hogy hasonló állagú tészta legyen, mint a fehér. Ezt rákenjük a meggyre.
Előmelegített sütőben 160 fokon (légkev., elektromosban 180-190 fokon) 45 percig sütjük, aztán még 15 percig benthagyjuk a lekapcsolt sütőben.
Ha kicsit kihűlt tálra borítjuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Könnyű, nem morzsálódó, finom, látványra is szép, ahogy a sötétbordó meggyszemek körül összeolvad a fehér és sötétbarna tészta.

a meggyes koszorú képeket a legelső Morzsa partiról másoltam ide.

Zsófi
sonkatortával is készült, a receptet Dóri küldte.
Hamar össze lehet állítani, hiszen amíg a hozzávalók egyik fele fő, a többit lehet aprítani és zselatint áztatni. S míg a hűtőben csücsül és dermed a sonkatorta az előzőleg megsütött meggyes koszorúra "rá lehet járni", csakis kizárólag az ízét ellenőrizendő, mert ki tudja, hogy egyik szelet ugyanolyan finom-e, mint a másik? :-)

Sonkatorta

hozzávalók (egy kapcsos kuglóf formányihoz)

2 krumpli
2 sárgarépa
1 doboz borsókonzerv
2-3 csemegeubi
2 alma
10 deka párizsi/sonka
5 keménytojás

+ mártáshoz: majonéz (2 tojássárga, olaj), mustár, 2 dl tejföl, fél citrom leve, só, bors

+ zselatin: 4 dkg

Krumplit, répát összeaprítom, sós vízben megfőzöm, leszűröm, kihűtöm. A csemegeubit, almát hámozva és magház nélkül és keménytojást is kis kockákra vágom, nagy tálba rakom, összekeverem.

Mártáshoz: 1 tojássárgából készült majonéz (idő vagy energiahiány esetén lehet bolti is), 2 deci tejföllel, mustárral, fél citrom levével, ízlés szerint fűszerezve, összekeverve. Úgy 4 decinek kell lennie a végén.

Zselatin: 4 deka zselatint megolvasztunk a csomagon lévő leírás szerint. Nálunk ez 6 evőkanál vizet jelent csomagonként. Ezt még sóval szoktam fűszerezni, de az eredeti recept húsleveskockát ír, az nekem meg nincs sose... Ha langyosra hűlt, beleöntjük a mártást, majd jól elkeverjük, ráöntjük a zöldségekre. Akkor lesz jó, ha ellep mindent a mártás!

Egy formát kibélelünk kb. 20 deka sonkával, majd beleöntjük a mártásos zöldségeket. Hűtőben dermedni hagyjuk, szerintem úgy 4 óra alatt kész, de nálunk egy éjszakát csücsül bent. Másnap meleg vizet folyatok a formára, vagy ha kapcsos formában csináltam, csak lekapcsolom, tányérra teszem, salatával díszítem és begyűjtöm a dícséreteket.

Nincsenek megjegyzések: