Oldalak

2009. okt. 5.

Körtés gombaleves

Na, ez is valami, ami úgy született, hogy főztem-kevertem-kavartam-kóstoltam, aztán egyszercsak kész lett és finom lett, nagyon finom.
Gombát vettem, barna csiperke, kemény, zárt kalapú, húsos és viszonylag elérhető is volt. Körtét is vettem, keményet azt is, frissen inkább ropogósan, mint tocsogósan szeretem.
Pár órával később levest főztem. Zöldséges gombalevest, kakukkfüves galuskával.
És akkor megszólalt a kisördög, táncba hívott és én azon kaptam magam, hogy ott állok két pucolt, felkockázott körtével.
Mondom, a leves finom lett, Manapómnál nem lesz #1 favorit, de jóízűen megette, Manó pedig egész szép adagot eltüntetett :)



Körtés gombaleves

hozzávalók

1 kisebb fej hagyma
2 szép murok
1 nagyobb petrezselyem
18-20 fej (közepes) gomba - most barna csiperke, de lehet fehér vagy vegyesen is, ha van, kis erdei gombával bolondítani még
2 nagy, keményhúsú körte - emberesen nagy, a fekete pettyes zöld héjú fajtából (szenes?)
só, bors
szerecsendió
2-3 nagyobb levél bazsalikom
zellerzöld - a télire szárítottból került bele 4 bő csipetnyi
levescsont - a VKF!-re beküldött szilvás-körtés-boros karaj csontjai
1 ek margarin

1 tojás
liszt

friss kakukkfű 3-4 ágacska

A zöldséget megmosom, megpucolom, a gombáknak csak a szára végét vágom le, mosni igen, pucolni nem kell. A murkot, petrezselymet felkarikázom, a hagymát apróra vágom, a gombát kockázom.
A margarint habzásig melegítem, közepes-kicsire lehúzom a lángot, az edénybe teszem a hagymát, 2-3 percig kavargatom, majd ráteszem a murok és petrezselyem karikákat és további 3-4 percig együtt forgatom. Hozzáadom a feldarabolt gombát is és addig kevergetem, míg a gomba kissé színt vált és állaga megváltozik (2-3 perc).
Felöntöm annyi vízzel, hogy két-három ujjnyira ellepje, fűszerezem: só, bors, szerecsendió. Felhúzom a tüzet, amint a leves forrni kezd, a lángot visszaveszem és félrebillentett fedő alatt félpuhára főzöm (10-12 perc). Közben a bazsalikomleveleket megmosom, apróra vágom, a levesbe szórom, elkeverem.
A tojásból és lisztből galuskatésztát keverek, sózom és hozzáadom az apróra vágott kakukkfüvet.
leves alatt felhúzom a tüzet, kiskanállal beleszaggatom a galuskát, amint főni kezd közepes lángra visszaveszem, főjjön, de ne lobogjon. Ha túl sűrűnek ítélném, kevés vizet utánnatöltök.
Megszórom a zellerzölddel, elkavarom.
Amíg a galuska majdnem készre fő (nagyságtól is függ, általában 4-5 perc) meghámozom és felkockázom a két körtét, majd a a leveshez adom. Egyet lobbantok rajta, megkóstolom, ha kell utánnafűszerezem és lehúzom a tűzről. Kicsit hűl és már tálalható.

Aki szereti a pikáns, az édeskés-savanykás, a becsinált leves ízkavalkádját, annak ízleni fog ez a körtés gombaleves is. Egészen enyhe édességét a körte adja, nem tolakodóan, nem körtét érezni, csupán sejtelmes kellemesen átleng a levesen, aminek érdekes, kissé fanyar-savanykás ízét a zellerzöld hozza.



Gyors & könnyű - Nem kell hozzá fél óra és a leves tálalható. Sűrűbb, ha két tojásból készítek galuskát, vagy több zöldséggel/kevesebb vízzel főzöm. S ilyen ízt zacskós-üveges-félkész változatban biztos nem kapni :-D

Jó étvágyat!


Szószedett:
murok - sárgarépa

6 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Leesett az allam!
Vikivel szovetkeztek, most mar biztos. Ez a gyumolcs-sos parositas egyre kivancsibba tesz.

Chef Viki írta...

Én nagyon szeretem, és szeretnék odatolakodni az asztalhoz :-)

Editet meg kell győzzük, hogy miről maradt le eddig, jó? Majd novemberben!

Kata írta...

Ezért szeretem a főztjeidet! Észre se veszed, de már ez is van benne, meg az is, bátran... Én is hasonlóan főzök, ha csak kettőnknek kell, csak mostanában ritkábban fordul elő (de nem panaszkodom, teszem a dolgomat).
Puszi: Kata

trinity írta...

Ehhez tényleg kell a bátorság, ami bennem nincs..Kíváncsi volnék Edithez hasonlóan...Ha Manó megette-akkor biztosan finom!!

Belly írta...

Milyen különleges!Én is szeretem társítani a sósat az édessel,finom!

Karulino írta...

Nahát! Egyre jár az agyunk! Én almás csirkeragu levest főztem pár napja. Ma jelent meg a blogomon! :)