Oldalak

2009. okt. 2.

Részeges karate mester kedvence

A nevet az ételhez Manapó találta ki :-) Szerintem jól illik az alábbi finomsághoz, viszonylag tömören elmondja milyen is :-)

Ez az az étel, amit olyan gyorsasággal sikerült eltüntetnünk - még Manónak is! - hogy mire megállapítottam, ejnyje, nem készült fénykép, már csak az emléke volt, a tányérokon semmi.
Figyelt még egy kis szeletke husi a hűtőben, úgyhogy elővettem és újrafőztem. A fénykép kedvéért. Aztán az újrafőzöttet is megettük. Szerencsére fényképezés után. :-)
Az adagok az eredeti, 3-4 személyre szóló mennyiségek. Még akkor is, ha a fényképen ez nem látszik. :-)



Részeges karate mester kedvence

hozzávalók

4 szelet karaj
kb 2 dl sör (lehet alkoholos is, most csak alkoholmentes volt otthon)
kevéske liszt
só, bors
2 ek margarin

4 daliás murok
2 nagyobb petrezselyem
5-6 db szárított shiitake gomba (elhagyható)
1 ek étkezési keményítő
2 ek méz
2 ek szójaszósz
bő csipet Max féle wok fűszerkeverék (ennek hiányában kínai fűszerkeverék is megteszi)

kb 2 dl rizs
1 kk margarin
kb 4 dl víz
fél citrom leve
egész citrom héja

Max féle citrombors (ennek hiányában vegyes bors őrölve + fél citrom héja)

A shiitake gombákat félbe-negyedbe töröm, nem kötelező, de így olyan, mintha több lenne (hja, szegény ember vízzel főz, főleg hó végén :-), majd kevéske meleg-langyos vízbe áztatom és beteszem a mikróba 10 percre, alacsony fokozatra. Áztatni muszáj, mikrózni nem kötelező, de így lerövidül az amúgy kb egy órás áztatási idő.

A karajszeleteket kicsontozom (a csontokat a rajtuk maradó husival bezacskózom, irány a fagyasztó, kitűnő levescsont), fólia közé fogva kipotyolom (fólia között, így sem a lapító, sem a potyoló, sem a konyhapult nem lesz húscafatos), bedörzsölöm kis csipetke sóval és bőven frissen őrölt borssal, majd lisztbe forgatom. (4 perc)
A margarint habzásig melegítem, ráteszem a hússzeleteket és mindkét oldalukon megpirítom. (4-5 perc)
Fedőt tartok a serpenyő fölé, a húsra öntöm a sör felét, majd gyorsan lefedem (fedőt azért, hogy a kályha ne ússzon a sörös szaftban), lehúzom a tüzet és féllángon 10-12 perc alatt készre párolom a húst. Félidőben megforgatom és aláöntöm a maradék sört is.

Szimultán a hús párolódásával nekiállok a zöldséges köretnek és odateszem a rizset főni.
Az étkezési keményítőt, mézet, szójaszószt, wok fűszerkeveréket egy edénykében összekeverem.
A murkot, petrezselymet megpucolom, majd srégen felkarikázom 4-5 mm szeletkékre. A shiitake gombát leszűröm. Az összes zöldséget beleforgatom a mézes-szójaszószós pácba. Nagyjából 10 percet hagyom állni, addig odakészítem a rizset. (3-4 perc)

A citromos-borsos rizshez a margarint habzásig melegítem, ráöntöm a kimért rizset, alaposan átforgatom, míg a rizs színe enyhén megváltozik, de arra ügyelek, semmi esetre se kapjon oda. Felöntöm a vízzel, belereszelem a citrom héját, belefacsarom a fél citrom levét (mehet kevéske citromhús is, de mag nem). Fűszerezem bő csipet sóval és szintén bő csipet citromborssal. Félrebillentett fedő alatt, kis lángon, nagyjából 8-10 perc alatt készre fő-párolódik. Mikor kész, félrehúzom és villával keverem át, hogy a rizsszemek ne törjenek. (10-12 perc)

Bekukkantok a fedő alá, még egyszer átforgatom a húszeleteket, megállapítom, hogy átsültek. Tányérra szedem a húst és szűrőkanállal a serpenyőbe teszem a pácolt zöldséget. Nagy lángon forgatom néhány percig, majd rákanalazom a maradék pácot és csak addig hagyom a tűzön, amíg picit besűrüsödik. (4 perc)



Tányérra rendezem a citromos-borsos rizset, a wok fűszeres, szójaszószos-mézes zöldségeket és a sörben párolt karajt.
Örömmel nézem, ahogy fogy, élvezettel ízlelgetem az érdekes kavalkádot, repesve hallgatom az elfolytott hümmögéseket és megelégedéssel veszem tudomásul, hogy ismét érvényesül a "gyermelyi hatás", t.i. "kérek még!" :-)

Gyors & könnyű - Bár egyszerre három dolog is készül, mivel jól lehet szimultán dolgozni, valójában nem kerül több, mint 35-40 percbe az étel elkészítése. Amíg a gomba ázik, a húst oda lehet készíteni, amíg párolódik, van idő zöldséget pucolni, vágni, és míg a zöldség pácolódik, lehet a rizzsel foglalkozni.



Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

S még csodálkozol, hogy szemvillanás alatt eltűnt??

Ez valami eszméletlen jó kombináció! Jelentkezem vacsoravendégnek :-)

Dóri írta...

Nagyon gusztusos! Én is jelentkezem, így ismételhetsz újra. Nem bánom és kivárom, majd fényképezés után fogyasztom el.

Garffyka írta...

Lányok, csak egy szavatokba kerül, mondjátok, mikor jöttök és már készítem is! :D
Komolyan.