2009. okt. 9.

Muroksüti

Segítek :-)
A murok egy közkedvelt és közismert zöldség. Nevével ellentétben csak a levele zöld, maga a zöldség halvány narancsszíntől sötét narancsos-majdnem pirosig színekben pompázik. A levele föld felett, a zöldség föld alatt nő. Formáját tekintve hosszúkás, bár láttam már két-háromfele ágazó fura formájú murkot is. Felhasználást tekintve elsősorban levesekbe főzelékekben, salátákban találkozhatunk vele. Hála a svájciaknak és az ő muroktortájuknak, a murokról bebizonyosodott, hogy remekül helyt áll süteményekben is.
Igen!
A megfejtés helyes, murok = sárgarépa.



Murok-dió muffin

hozzávalók - 10-12 db-hoz (normál méretű vagy nagyobb muffinforma)

25 dkg murok
10 dkg darált dió - vagy mogyoró
5 dkg darált mák
20 dkg liszt
12 dkg cukor
1 dl olaj
20 dkg író - vagy kefír néhány kanál buborékos ásványvízzel és pár csepp citromlével
1 tojás
1 narancs/citrom reszelt héja
1 ek narancs/citromlé
1/4 tk őrölt szegfűszeg
1/4 tk őrölt fahéj
2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
gondolatnyi só

cukormázhoz
porcukor + narancs/citromlé

margarin a forma kikenéséhez vagy papírkapszlik

A muffinsütő mélyedéseit kikenem kevéske margarinnal, a hűtőbe teszem.
A murkot meghámozom és a reszelő apró fogán lereszelem. Ez a legidőigényesebb és legfárasztóbb lépés, eltart vagy 10 percig, mire a negyed kg murokkal végzek, de megéri.
A reszelt murkot alaposan összeforgatom a darált dióval és mákkal, reszelt narancshéjjal és az őrölt fűszerekkel, hozzáfacsarom a narancs levét is.
A cukrot habosra keverem a tojással, majd összedolgozom az olajjal és íróval.
Először a murkos-diós keveréket adom hozzá, majd a sütőporral, szóbikarbónával és gondolatnyi sóval elvegyített lisztet.
Gyors és határozott mozdulatokkal csak addig keverem, míg minden hozzávaló nedves lesz.
Előveszem a muffinsütőt, a masszát a lyukakba kanalazom, legfennebb a formák háromnegyedéig.
Előmelegített, 180 fokos sütőbe tolom és 20-25 perc aranybarnára sütöm.
Pár percig a formában hagyom pihenni, majd kiveszem és rácsra teszem.
A porcukorból és narancsléből (citrom-) cukormázat készítek és minden muffin tetejét egyenként belemártogatom.
Amint a cukormáz megszilárdul (kissé hűvös, huzatos kamrában gyorsabban, mint a konyhapult sarkán) már kínálom is ... nálunk kicsit fordítva működött, amint felkentem a cukormázat, már el is tűnt néhány db muffin ... majd még néhány ... jóformán mire megszáradt volna a máz elfogyott a muffin :-)
Két adagot sütöttem, a megmentett másfelet a Delfin csoport kisovisai kapták ... Manó két nap múlva "leadata a rendelést" újabb adagra, édesanyám süssél még olyan finomat! :-)



Szaftos, mégis könnyű, a murok, mint olyan nem érződik, "csupán" nagyon kellemes állagú lesz tőle a muffin és pompás ízpárost ad a dióval (mogyoróval). Hiába, a svájciak tudtak valamit, mikor kitalálták a sárgarépa tortát :-)

Gyors & könnyű - A murok reszeléssel együtt 15 perc összeállítani. Amíg sül van idő mosogatni, és ezzel a gyakorlattal az ujjam sem marad enyhén narancsos a reszelt muroktól :-)

Jó étvágyat!

1 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Csókolom, répatorta van? :-DD

Nagyon szeretem ezt a sütit! Ahogy ropog benne a dió vagy mogyoró... Nem csoda, hogy az ovisok repetát kértek :-)