2009. okt. 6.

Valami

Köret.
Sok együtt főétel.
Vacsora.
Uzsonna.
Valami - gyors, könnyű, jól variálható, és meggy a hab tetején, hogy még finom is :-)



Tésztás-zöldséges muffin
- több ízben

hozzávalók - 10 db

10 dkg tészta - szarvacska v. csavart v. masni v. nagykocka
15 dkg zöldborsó
15 dkg gomba - most barna csiperke
fél póréhagyma
2-3 tojás
1-2 dl tejszín (főző)
reszelt sajt - lehet füstölt v. lágyabb ízű
só, bors
szerecsendió
1/2 ek + kevéske margarin

hangsúlyosabb fűszere lehet még: kakukkfű, oregano, bazsalikom, csombor (borsikafű)

"olaszos" ízt ad: paradicsom, oliva bogyó, parmezán
"mexikói" beütést ad: kukorica, főtt szemesbab, chili

Most két ízben készült, zöldborsós-gombás-füstölt sajtos és gombás-paradicsomos-parmezános. Ez utóbbiba került néhány szem zöldborsó is, olivabogyó kimaradt, nem volt otthon.

Kevéske margarinnal körbekenem a szilikonos muffinsütő mélyedéseit majd fagyasztóba/hűtőbe teszem.
A tésztát megfőzöm (lobogó vízbe öntök 1-2 ek olajat, sózom, bele a tésztát, újraforrástól számítva a tasakon megadott percig főzöm, ez tésztától függőe 4-10 perc). A tésztafőzés utolsó 2-3 percében hozzáteszem a zöldborsót (ha mirelit; ha konzerv, akkor csak alaposan lecsöpögtetem), majd együtt leszűröm és hagyom jól lecsepegni.
Amíg a tészta fő megpucolom a hagymát, megmosom a gombát. A hagymát apróra vágom, a gombát felkockázom. A fél ek margarint habzásig melegítem, rádobom a hagymát, kicsit üvegesedni hagyom, majd ráteszem a gombát és nagyobb lángon 3-4 percig pirítom.
Összekeverem a zöldborsó tésztát és a hagymás gombát. Fűszerezem: só, bors, szerecsendió, csombor.
A tojásokat kicsit felverem és összekeverem a tejszínnel. Erőteljesen fűszerezem, de inkább bors, szerecsendió, apróra vágott oregano, mint só.
A muffinformát előkapom a fagyasztóból, a tésztás-zöldséges keverékből a mélyedésekbe teszem, majdnem teli, majd rákanalazom a tejszínes-tojásos keveréket. A halmocskák tetejét megszórom reszelt sajttal.
Hat adagot készítek zöldborsós-gombásan.



A maradék tésztás keverékhez hozzáteszek egy hámozott, kockázott paradicsomot, és 6 nagyobb, apróra vágott bazsalikomlevelet. Ezt az elegyet is a muffinformába kanalazom (4 adag lesz), majd a tejszínes-tojásos nyakonöntés után sok-sok parmezánsajtot reszelek rá.
200 fokra előmelegített sütőbe teszem, nagyjából 18 percre. Ezalatt a sajt megolvad a tetejét, a tojásos-tejszínes elegy megszilárdul és összefogja a tésztás-zöldséges keveréket.



Kifejezetten "hálás" étel, könnyű elkészíteni, a főtt tészta-tojás-tejszín alaphoz ízlés-tetszés-hűtő és kamra tartalma szerint variálhatók a zöldségek, és a hozzájuk illő fűszerek. Érdemes erőteljesen fűszerezni, mert a tojás-tejszín magában íztelen.
Melegen, langyosan, hidegen egyaránt finom. Hús mellé köret, önmagában, savanyúsággal főétel, vacsora, uzsonna. Jolly Joker :-)

Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

Edit írta...

Egy adagot en is halasan elfogadnek! Jo otlet, nagyon. Most egybol beinditotta a fantaziamat. Ha kiheverem a puliszka telitettsegemet, akkor azt fogom a muffinsutobe tenni :)

Garffyka írta...

Ejnye, ebédre ettem meg az utolsó kettőt ... de a kedvedért újrasütöm :-), csak mondd, milyen zöldséget szeretnél bele.

Chef Viki írta...

Annyira fantáziadús!

Látványos, finom, ötletes, jelentkezek az újrasütés porcióira :-)

Edit írta...

Nekem BARMILYEN zoldseggel johet. csak nehogy megfogjalak, hogy kevertel gyumolcsot is a sos verzioba, mert...

szepyke írta...

Hát, wow!

Nálunk a panírozásból maradt prézli, fűszer, tojás összegyúrt kisütött gombócának neve: semmi.

Kicsit vicces, amikor még valami semmit kér..:)

trinity írta...

Ez nem semmi, hanem valami:)) Ötletes!! Én az olaszosból kérek:)

Karulino írta...

Izgalmasan hangzik.