Oldalak

2009. okt. 19.

Környezettudatos vásárló vagy?

Kedves barátnőm, Chef Viki tisztelt meg ezzel a körkérdéssel,

Környezettudatos vásárló vagy?

A kezdeményezés, olvasom, Erdélyből indult, de már Magyarországon is szép számban vannak követői-képviselői.

kép

Rövid bevezetésként annyit elmondanék, hogy valószínüleg én vagyok az eladók rémálma, kispárnájukat marcangolva, könnyes szemekkel ébrednek, ha netán én jelennék meg álmaikban. Megnézem, elolvasom, szagolgatom, húzogatom, csavarom, megrángatom, összehasonlítom, leveszem-levetetem, visszateszem-visszatetetem, megkérdem, rákérdezek, nem veszek reklámok vagy csomagolás alapján, listával-tollal járok bevásárolni, Manóval sem csábulok el.
Mindezek mellett, nem, nem vagyok mindenre elszánt, határokat nem ismerő környezetvédő. Még csak kétfunkciós kazánunk sincs (igaz, ezt ma már bánom), mikor a házikónk épült örültem, hogy az egy darab gázkazánt sikerült első nekifutásra hiba nélkül, határidő után két hónappal, de legalább nagyjából oda ahova kellett, beszerelniük a "szakembereknek".
Autóval közlekedünk, sőt, két autóval, eggyel Manapó, eggyel én. Ugyanis székesfővárosunktól 30 km-re lakunk (meg az az uszkve 15 km, amit városon belül kell megtennünk), a város két különböző pontján dolgozunk, még csak megközelítőleg sem azonos időben kezdünk vagy végzünk. És akkor még nem számoltam Manóval, aki helyben jár oviba, és igaz, hogy én kisgyerekként hóban-fagyban-olvasztó napsütésben gyalog jártam 3 km-re oviba, de, ha nem muszáj, nem feltétlenül ismétlem meg ezt Manóval.
Bevásárolni általában havonta egyszer megyünk, nagyboltba, autóval. Hajdani lánykoromban, amikor nem volt autóm, hátizsákkal, tömegközlekedéssel jártam bevásárolni is ... igaz, többször meg akartak lincselni a buszon, mert a felcuccolt zsákom, plusz három-négy-tíz szatyor "túl sok helyet foglal egy jegy áráért, miért nem megy inkább taxival!" , és az is igaz, hogy akkor nem vettünk meg 12-24 l tejet egyfordulóban.
Feleslegesnek, egészszégtelennek, röhejesnek, népbutítónak, pénzkidobásnak tartom az előregyártott por-ételek 99,9%-át. De, van, amit nem tudok sk pótolni, párizsit, virslit nem tudunk otthon főzni, és igen, adódhat olyan alkalom, mikor az embernek a legnagyobb jószándéka mellett sem jut ideje még egy szendvicset sem összedobni, ráadásul, ha valami meleget enne, a melegszendvics nemigazán jó megoldás. Na, ilyenkor szokott életbe lépni az 'életmentően szükséges rossz', a tésztás kínai, amit tényleg főzni sem kell; kb évente egyszer-kétszer. Megmosolygom, ha valakit azon látok töprengeni, vajon a csokis muffinport, a palacsinta port, netán a zacskós krumplistésztát! válassza vacsorára ... mondom, megmosolygom, aztán elszomorodom, mert úgy érzem, az emberek fene nagy jódolgukban nem tudnak mit kezdeni magukkal. Ahol és amikor felnőttem, igen kemény idők jártak, jegyrendszer mellett is tülekedés, több órás sorbanállás a csupacsont 'húsért' és a törött tojásért ... de mindezek ellenére, vagy talán pont emiatt, az emberek tudtak főzni és akartak főzni és nem tömték magukat tele mesterséges ételekkel. Mondom ezt úgy, hogy tinikoromban a könyvek jobban érdekeltek, minthogy merre kell kavarni a rántást ...

kép

A tudatos vásárlók tízparancsolata.
Előbb az eredeti szöveg, majd személyes megegyzéseim.

A környezettudatos vásárló tízparancsolata

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.
A konyhában lóg egy cetli, arra írjuk, ami kifogyóban van vagy már kifogyott. Mielőtt vásárolni megyek/megyünk erről a cetliről átírom egy másikra, amit viszünk, ezen már úgy csoportosítom a vásárolni valókat, ahogyan a boltban a részlegek, polcok vannak, sokszor mennyiségeket is felírok egy-egy dolog mellé. Így nem kell minden részlegen újra és újra átböngészni a listát, hogy vajon azokról a polcokról kell-e valami. Manapó komplett ünnepi nagybevásárlást lebonyolít egyedül, listával, tollal. Láttam "rosszabbat" is, excel táblázatba szerkesztett, kinyomtatott bevásárló lista. :-)
Fehér holló ritkaságával veszünk olyasmit, ami nincs felírva.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.
Havi nagybevásárlás - nagybolt.
"Helyi kisvállalkozó" a sarki cba, a kínai ruhaüzlet, a minden 100 ft bolt ...
Húst a hentestől veszünk, zöldséget a szomszédos kisváros zöldségesétől (a mi zöldségesünk kizárólag aranyárban árul), hosszan nem eltartható élelmiszert a sarki kisüzletből - ami annyira, de annyira "helyi", hogy egyetlen helybeli alkalmazottja sincs; de ez a bolt legalább este 8-ig nyitva van, szemben a szintén "helyi" coop-al, ami du fél 6-kor bezár ...
Piac? A városkánkban nincs. Illetve van, nyáridőben, a "főtéren" három-négy nénike árulja, amit a kiskertjében termel. Annyit, még többet is, mi is megtermelünk a saját kertünkben.
Budapesten lenne piac, de vagy egyáltalán nem esik útba, vagy már bezár, mire odaérek. Ha nagy ritkán hétvégente beruccanunk székesfővárosunkba, van, hogy egyik-másik piacon kötünk ki, illetve nyáron gyümölcsöt a kis balatonmenti városka piacán vettünk.
Pedig nagyon szeretem a piacok forgatagát, zaját, illatát. És gyerekkoromban sokat és sokszor piacoltunk, álltam a pult mindkét felén. :-)

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.
Kisszatyor, nagyszatyor, táska, nagytáska. Mindig van kéznél. Mikor olyan helyen vásárolunk, ahol az eladó eleve zacskóba pakolja a megvett árut, időnként veszekednünk kell, nem, nem kérünk még egy zacskót, nem, igazán nem kell, hoztunk otthonról.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.
Azt hiszem autótalan éveimben (sok volt belőlük) gyalogoltam annyit, mint más egész életében. Oviba csak gyalog, suliba hol gyalog, hol tömegközlekedve, városon belül inkább gyalog, egyrészt mert a tömegközlekedés a mostaninál is csapnivalóbb volt, másrészt mert buszon, trolin két megálló után olyan rosszul lettem, hogy le kellett szállnom. Így egy Blaha-Astoria nagyságrendű távolság akár órákig is eltarthatott.
Kis- és nagybevásároltam hosszú évekig szatyorral, hátizsákkal, kézben cipelve, gyalog. A buszon meg kinéztek és rám szóltak, mert a csomagjaim túl sok helyet foglaltak egy menetjegy árához képest, "az ilyen miért nem taxival megy?" ...
Gyalogoltam busz- és vonatállomáshoz/tól kilométereket, cipelve a koleszos, bentlakásos, albérlős, bevásárlós, hazavivős, stb csomagjaim, szikrázó napsütésben, dermesztő, metsző hidegben, orromig sem látok ködben. Volt is néhány "kalandom", nem feltétlenül kívánom megismételni egyiket sem.
Bicikli? Igen, van. Ingatag bringatudásomnak és még egy-két-sok körülménynek köszönhetően nem, nem járok kerékpárral sem bevásárolni, sem dolgozni. Egyrészt, mert 45 km van a házikónk és a munkahelyem között. Másrészt, mert nincs bicikliút. Harmadrészt, mert Manót én viszem oviba minden reggel és ha az én testi épségem nem is számítana, az övé mindennél drágább. Negyedszer, ötödször, sokadszor ...
Tömegközlekedés? Városkánkon belül nincs. Ha számolom, hogy Manó oviba gyalog + 2 km az állomásig (irodai csiniben, hazavitt munkával) + 60 perc vonat + 30-45 perc metró + 10-15 perc gyaloglás, és ez csak az odaút. Tőlünk nem indul sem tecsóbusz, sem más nagybolthoz, piachoz busz, ha netán áll a MÁV, lehetetlen a városkából kijutni, buszjárat csak a szomszédos településre megy.
Igen, tudom, bezzeg mások, a vizet is kútról húzzák (hosszú évekig mi is), naponta kilométereket gyalogolnak, csomaggal, teherrel (mi is, évekig), van, aki három gázpalackot szállít biciklivel (ehhez én nem vagyok elég ügyes) ... Ez van. Ha nem is megnyugtat a tudat, de mindenképpen számontartom, hogy valószínüleg kevesebb levegőszennyezéssel párosul a mi autós ingázásunk (diesel, eco motor, stb), mint amennyit egy-két nagykorú teherautó, busz, stb okoz.

5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.
Ööööö ...
Amíg volt úgy helyi, hogy legalább magyarországi cukorgyártás, addig magyar cukrot vettünk. Ha látom egy terméken a magyar termék jelet, valószínüleg azt vesszük meg. Tejet úgy veszünk "helyit", hogy országon belül készül (legalábbis a csomagolás szerint).
Pár hete hallottam egy okfejtést az egyik rádióműsorban, miszerint mi számít helyi terméknek? A magyar földben elvetett, de Y szomszédos országbeli búzamag, amit majd X szomszédos országbeli szezonális vendégmunkások aratnak, és amiből Z szomszédos országban őrölnek lisztet, de visszahozzák Magyarországra és itthoni cég csomagolja ... ez például helyi termék? Vagy a V, nem szomszédos országból, tonna számra szállított paprika, hagyma, amit egy magyarországi - amúgy saját hagymájáról híres - városban csomagolnak kilónkénti kiszerelésbe ... ez helyi termék?
Amennyire lehetséges, igen, helyi terméket veszünk és a Pöttyöst jobban szeretjük a lilatehenesnél ... de amikor a hazai termék 100-500-1.000 Ft-al többe kerül, mint a madárlátta, sok határon átcígölt külföldi ... hát olyankor megesik, hogy a külföldit vagy semmit nem veszünk.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.
Soha nem vásároltunk sem csomagolás után, sem reklámok, sem szórólapok alapján.
Gyűlöljük a reklámújságokat, mert fölösleges, pocsékolás, pénzkidobás - bár, a gondolatsor túlsó végén ott van, hogy munkát, és remélhetőleg fizetést ad azoknak az embereknek, akik legyártják, terjesztik, stb. A felesleges papírt vagy leadjuk papírgyűjtési akcióba, vagy elvisszük fűteni, vagy az ilyen reklámújságokra pucolom a krumplit, murkot, de zöldségesládát kibélelni sem rossz megoldás.
Sajnálom, hogy megszűnt az üveges tej, hogy a műanyag palackokból sokat nem váltanak vissza, hogy a szelektív gyűjtő körül időnként akkora szeméthegy tornyosul, hogy környezettudatosság ide vagy oda, vagy cipelem egy hétig a kocsiban a pet palackokat, vagy az otthoni kuka mellé sorakoztatjuk.
A zacskót, ha nagyon muszáj a vásárolt dolgokkal együtt megvenni, otthon újrahasznosítom, lesz belőle pl. kis szemetes.
Folpackot és alufóliát, ha lehet, leöblítem, megszárad, összehajtogatom, újra (és újra és újra) használom.

7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.
Mint írtam, feleslegesnek tartom a félkész-üveges-zacskós-por formájú ételek 99,9%-t, s ha csak nem életmentő, nem veszünk, nem eszünk ilyeneket. De, tudomásul veszem, hogy előfordul(hat) olyan eset, mikor 5 perc alatt kell elkészíteni és enni, ilyenkor azt eszem, ami akad (lsd fentebb), mert azt is tudom, hogy ájulásig rosszul tudok lenni csupán azért, mert éhes vagyok.
Ha jól sejtem, a mosóporról hamarosan leszokunk :-), remélem a Szepykétől érkező mosódiók beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Öblítőt nagyon keveset használunk, ha csak lehet szabad levegőn szárítjuk a ruhát, még télen is kitesszük egy kicsit levegőzni a frissen mosottat, nincs az az öblítő, ami visszaadná a levegőn száradt ruha finom illatát.
Tisztítószerekben van, amit nem tudok pótolni. Ha fél perccel lassabban mosunk fogat és kicsit többet áll a szánkban a víz, félő, hogy nem fog-, de vízköves lesz a fogunk. Amit lehet, ecetes vízben kifőzök, úgy vízkövetlenítem, amit nem tudok így (pl csempe), ott marad a vegyszer, amennyire lehet, kímélő.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.
Nem veszünk darabra csomagolt almát, nyár közepén sütőtököt vagy narancsot, télvíz idején paradicsomot vagy retket. Amit lehet, alapzöldségeket, megtermelünk otthon; ami ezen felül, emellett kell, igyekszem zöldségesnél megvenni. Ami nyáron több terem, blansírozom, fagyasztom, így eszünk télen is lecsót, "friss" zöldségből :-)

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…
Van egy konzernyitónk. Mi rossz van ebben? Hasznosabb, gazdaságosabb, környezetkímélőbb lenne kővel ütögetni a halkonzerv tetejét vagy "varázsigét" mormogni felette, "múkodj, múkodj!" :-) Igaz, manuális, egy emberi erővel működtethető konzervnyitó. Egy kis piros echte svájci bicska része.
Említettem, hogy újrahasználom a folpackot és alufóliát?
Nem veszünk lapra csomagolt sajtot, mert mire jóllaknánk az ilyennel készített sajtos szendviccsel, tele lenne a szemetes.

10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.
Olvasom. Értelmezem. Böngészem. Összehasonlítom. Dühöngök. Elkeseredek. Reménykedek. Visszateszem. Leveszem. Legjobb hittel és reménnyel megveszem. Egy hónap múlva olvasom-hallom-látom, hogy a gyártó cég embereit letartóztatták, nem volt engedélyük, hamis címkéket használtak, ésatöbbi, ésatöbbi.
Olvasom. Nézem. Magyar termék. Biztos helyről. Nem lehet gond. Pár hónap múlva olvasom-hallom, hogy ilyenolyan mesterséges, nem mellékesen mérgező, anyaggal színezték, visszavonták, ésatöbbi, ésatöbbi.
Olvasom. Értelmezem. Megveszem. Kiderül, szennyezett alapanyagból készült, de visszavonatják, kicserélik, igaz, arról nagyjából senkinek nincs fogalma, hogy lehet, hogy két táblát felcseréltek ott, ahol az alapanyagot állítják elő, hogy lehet, hogy a szennyezett és nem szenyezett alapanyagot közvetlenül egymás mellett tárolták és mindössze egy kis kézzelfirkantott tábla különböztette meg őket.
Szóval olvasom, nézem, értelmezem, összehasonlítom, árat számolok, cserélem, habozok, .... és ... reménykedem.
Ha betartod ezeket a szabályokat egészségesebb leszel, több pénzed és szabadidőd lesz, hozzájárulsz a helyi gazdaság megerősödéséhez és a környezetszennyezés csökkentéséhez. Mindenképp megér egy próbát.


Kíváncsian adom tovább a kérdést, érdekel, hogy CukrosKata, Lúdanyó, Tomakonyha hogyan csinálja.

Köszönöm!

A két kép egyik nagyon kedvelt "bevásárlós" helyemről, Dubai Souq. Ott aztán valóban lehet - kell, kötelező, muszáj - nézelődni, megnézni, tapogatni, megszagolni, megkóstolni ... és ... alkudni. :-) Sajnos, jóval-jóva ritkábban jutok el a Dubai Souq-ra, mint úgy igazából szeretném. Lehet, meglepő, de a 'Spice Souq'-t, azaz a fűszerek (és édességek és szárított, asztalt termékek) piacát sokkal jobban szeretem, nézelődésre, vásárlásra is, mint a csillogó-villogó 'Gold Souq'-t, pedig vannak ám olyan leheletfinom aranyművek, hogy az ember lánya csak áll és ámul.

7 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, mekkora mákom van, hogy az ezüstöt szeretem, mert most itt zokognék, de így nem!:)
Csak majdnem.

trinity írta...

Garffyka,
szerintem ennél többet tenni nemigazán lehet. Vagy baromi sok pénz kell hozzá, akkor vehetsz biot ( aminek a fele kamu)és mindenből a drágább hazait.

Off: olvastam egy érdekes cikket a repülőgépek károsanyag-kibocsátásáról..( mivel mindenki az autósokat szidja) Döbbenetes mennyiségben bocsát ki szörnyen káros anyagokat-még annak tükrében is, hogy sokan ülnek a repülőn.....Ezen is lehetne majrézni simán...

szepyke írta...

Bocsánat, muszáj vagyok elmondani, hogy az összes repülő Vecsés felett "engedi" el a felesleges üzemanyagot...
Ez szinte nyílt titok, mi meg esszük a vecsési savanyúságot... Ehhhh
Pedig szerintem a kerozin nem szerves műtrágya, vagy igen???

Chef Viki írta...

Megosztok egy másik titkot :-) Amennyit megspórolunk autómentes napon, így-úgy széndioxidot meg szénmonoxidot, egy szundikáló vulkán gondol egyet, felriad, és döbbenetes méretű káros anyagot bocsát a levegőbe. Sokszorosát, amennyit így megspórolunk.

A képektől dobtam egy hátast. Szepyvel ellentétben én szeretem az aranyat :-)

lúdanyó írta...

Köszönöm, hogy rám gondoltál, igyekezni fogok :)
Azt hiszem, hogy az elektromos konzervnyitóra gondoltak, nem a sima, kézzel működtetettre. Az elektromos változatról írta valaki, hogy van olyan ismerőse, akinek ízületi betegsége van és muszáj elektromosat használnia...

Garffyka írta...

SZEPY, a kerozin nem természetes növényvédőszer??? és azértengedik ki a repülőkből pont Vecsés felett?? :-/
Savanyúságot évek óta sajátot, kivéve csemegeubit, mert olyan nem tudok úgy eltenni, amilyet veni szoktunk és ami Manapóm kedvence. Savanyúkáposztát, lapit, egy bejáratott zöldségestől.

VIKI, csodaszép aranyholmik vannak. Van, ami nekem inkább lakásdísz méretű, s ott a nők nyakban hordják, valami utánozhatatlan természetességgel.

LILIAN, bio a zöldség a kiskertből ... és remélem pl, hogy az eső, ami öntözi vagy a kútvíz, amivel mi öntözzük, nem tartalmaz olyan vegyi anyagokat, ami ártalmas ...

LÚDANYÓ, köszönöm előre is :)
Igen, utólag nekem is beugrott, hogy valószínüleg elektromos konzervnyitóról van szó ... nekünk ilyen még nem volt, sok kézi nyitót kaptunk, de a bicskába építetten kívül mind felmondta a szolgálatot. Nagypapám is elektromosat használ, már amikor, 95 évesen túlságosan remeg a keze a kézihez.

Cukroskata írta...

Vagy arról, hogy ha nem eszünk konzervet, akkor konzervnyitó se kell. Dehát azért van egy-két fajta konzerv, különösen a halak, amit én szoktam venni. Köszi a kérdést, igyekszem válaszolni :-)