Kerüljenek hát a magok kenyérbe, teljeskiőrlésű liszttel, kölessel, zabpehellyel.
És lőn. Nagyon finom, magában is, vaj vagy zsír sem kísérőnek, de szintúgy finom megpirítva, rágcsának vagy levesbetétnek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqPZTQg1yRSeGRrrofZo0UKGKQux9F0w2WnHi30LKFsp8-DVm0nG5LhqYyZJXrALDGaN4h2elXAetVNkIjbMRDW9t6JJ1YOuLAdAveIHcYTNlcyjyVtrmUSxoYhVKbgT3mY0eN-FEKYmI/s320/sokmagos-zabpelyhes+kenyer3.jpg)
Sokmagos, zabpelyhes kenyér
hozzávalók
280 ml víz
2 ek extra szűz olivaolaj
35 dkg liszt (BL55)
5 dkg rozsliszt (nálam teljeskiőrlésű)
5 dkg teljeskőrlésű liszt
5 dkg zabpehely
1 ek cukor
2 tk só
1 tk szárított élesztő
magok* :
2 ek tökmag (hámozott)
2 ek napraforgómag (hámozott)
1 ek lenmag
1 ek szezámmag
1 ek köles
langyos tej a tetejét megkenni
A hozzávalókból a nedveseket a kenyérsütő gép formájába öntöm, rákanalazom a kimért liszteket, zabpelyhet, majd a kölest és a magokat; a magokat előzetesen száraz serpenyőben megpirítom, a tök- és napraforgómagot durvára aprítom. A cukrot és sót a forma különböző sarkaiba teszem, középre a szárított élesztőt. Dagaszt-keleszt programot indítok. Dagasztás közben nézem a tésztát, ha túl kemény (forgás közben veri a forma oldalát, szabályosan döng), 1-2 ek vizet adok hozzá; ha túl lágy (forgás közben ragad a forma oldalához, vékony tésztafonalat húz) kevéske lisztet szórok rá.
Másfél óra múlva teljeskiőrlésű liszttel megszórt lapítóra szedem a szálasra, de nem viszonylag keményre megkelt tésztát. Határozott, de enyhe mozdulatokkal átdögönyözöm, majd 16 részre osztom. 12 tésztarészből gömböcöket formázok és sütőpapíros, kerek formába sorakoztatom, körben egymás mellé (nekem 9 fért el), majd a maradékot középre (3 db). Tiszta, száraz konyharuhával letakarom és langyos-meleg helyen nagyjából 30 percig kelesztem. (Természetesen lehet kenyérsütőben végigvinni a folyamatot, ehhez a normál programot - általában 1-es és géptől függően 3-3,5 óra hosszú - használni, majd a sütési fázis végén a kész kenyeret a formából rácsra borítani és letakarva hűlni tenni legalább 20 percre.)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgM6qNXQVdhCKtquRblFb22WpuEPRyZ82j4QXKx8worh2lWKoz-ZYWlqlkrINgg3XqNCP3USNrQ9ZFXughv0p2SSRqB03C0bE_EAhum5yw6_SjRhCq2HG_M_ZzTzbld5ZeuBSWyiBsFvWU/s320/sokmagos-zabpelyhes+kenyer1.jpg)
A maradék tésztát tovább osztom, majd az egyes darabokból ujjnyi széles, 20 cm hosszú rudakat sodrok. Ezeket is sütőpapírral bélelet tepsibe rakom, letakarom, de csak annyit kelesztem, míg a sütőt 200 fokra előmelegítem. A kenyérrudakat megkenem langyos tejjel, majd 10-12 percre a forró sütőbe tolom.
Mikor a kenyérrudakkal végeztem, megnézem a kelni hagyott tésztagömböckéket, ha szépen megnőttek és kitöltik a formát, tetejüket langyos tejjel megkenem és nagyjából 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm. Akkor jó, ha a formából kifordítva az alja kicsit kongó hangot ad kopogtatásra. Rácsra téve, konyharuhával letakarva hűlni teszem.
Itt jegyzem meg, hogy a frissen sült kenyérnek semmihez nem fogható íze-illata-zamata van ... DE ... sok kis falat sokra megy és türelmetlen embernek hamarabb megfájdul a hasa a melegen felfalt kenyértől, mintsem igazán jóllakna vele. Szóval, türelem :-)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWkmXUa1zv7N5zj9SUrjsijyrnMajy4G58mz668HozZTx8Um8MO0Oy7-MI33tqAM74xWe4sJLKbU0otnj6U5a225F147Hcp23j5mmHDm__4-8pwRGC0pJiQB8PY-_40oD9ce3PCxxOcv8/s320/sokmagos-zabpelyhes+kenyer4.jpg)
Ez az a kenyér, amit nem lehet szelni, de az egymásba kelt-sült, saját formájukat kicsit mégis megtartó darabokat kézzel kell tépni. És enni, és élvezni a belesült magok adta zamatot, a tömör, mégis puha kenyérbelet, a csodaszínűre sült, puha héjat.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_xFigc4D4y7RXCrWnV05Z7nMNG_5eqRRggerjYl91pl2Lnet5m5eYVFbCTF37CQMMoVCjN3jEzFi9ZnHnNJ8G-JQl-LsUYZ6oTqymw1R0D_lzkCusgws7pYF46ge1Vrx25uZZa_qQniQ/s320/sokmagos-zabpelyhes+kenyer2.jpg)
Tipp & trükk:
* A tök- és napraforgómag tetszés szerint változtatható a megadott mennyiségen belül, illetve durvára vágott dióval kiváltható.
Ugyanígy a len- és szezámmag is tetszőlegesen változtatható a megadott mennyiségen belül.
A köles len- és/vagy szezámmaggal kiváltható.
* Ropogós kenyérhéjat kapok, ha a kenyeret sütés előtt langyos vízzel spriccelem-kenem meg.
Jó étvágyat!
6 megjegyzés:
Napkenyér:)))
Bizony tépni kell, ez benne a jó!!!
En mar probaltam lenmagot kiskanallal enni! :D
Tobbet nem is kiserleteztem vele...
Hát, akkor itt vagyok! :D Én mindennap 2 kiskanál darált lenmaggal nyitok a müzli után. Nem az íze miatt eszem, hanem a bőröm, a hajam és a többi belső jótékony hatása miatt. Megszokás kérdése. Sok folyadékkal nem vészes.
Mindig bámulom ezeket a kevert lisztekből sütött, szellős-foszlós tésztájú kenyereidet!
Enyimek sosem lesznek ilyen gyönyörűek!
Trin, ahogy írod, tényleg kicsit napocska formájú lett :)
Edit, üres tojáshéj jól kimosva belül is, megszárítva, porrá törve, hetente 1 mk-nyi sok-sok vízzel utánna. A legjobb kálcium pótlás.
Kenyi, én a müzlibe teszem bele a lenmagot :)
Viki, ezt el sem hiszem, mert szerintem gyakorlottabb vagy nálam :) Manapómnak a két magos közül (ez a mostani és pár posttal korábbi négymagos) a elsőnek sütött jobban ízlett, de ez a második is fogyott, csak na. Manónak azt mondtam, szotyikenyér :)
Ilyen "bucisan" én is szoktam kenyeret sütni. Még az íze is más tőle
Megjegyzés küldése