2009. okt. 28.

Egy muffin két ruhája - 1: almás

Ez a recept ÉSzüleim receptje. Nem tudom, ők kísérletezték-e ki, vagy más a forrás, mindenesetre nagyon finom. És egyszerű. És gyorsan kész van. És fűszerekkel nagyon jól variálható. És ... és ... egyszóval, vétek lenne nem elkészíteni és egyenesen bűn lenne kihagyni. :)
Jó szokásomhoz híven ezt-azt változtattam rajta, pl liszt helyett teljeskiőrlésű, kicsit több pehely, kevesebb cukor és csoki vagy dió is kerül bele.



Fűszeres almás muffin


hozzávalók - 10-12 nagy muffinhoz

15 dkg teljeskiőrlésű liszt
10 dkg zabpehely - vagy 8 dkg vegyes pehely
4 dkg cukor
1 bő kk szóbabikarbóna
csipetkényi só
fűszerei lehetnek: fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, kardamon, ánizs, citromhéj, gyömbér
1 tojás
1 bő ek méz
2 dl kefír vagy joghurt
7 dkg olaj, ez nálam 1 dl
0,5 kg reszelt alma

mehet még: fél tábla étcsoki vagy maréknyi dió durvára vágva

kevéske margarin vagy papírkapszli

A szilikonos muffinforma mélyedéseit kikenem picurka margarinnal, a formát hűtőbe (esetleg fagyasztóba) teszem.
A sütőt 180 fokra kapcsolom, melegedjen.
A száraz hozzávalókat (liszt, pehely, cukor, szódabikarbóna) kimérem, rászórom a használni kívánt fűszereket. Természetesen minden fűszert reszelve, porrá törve, ahogy adja.
Durvára aprítom a csokit (vagy az előzőleg száraz serpenyőben megpirított diót).
Egy nagyobb tálba kimérem a nedves hozzávalókat (olaj, kefír, méz), beleütöm a tojást is, kicsit elkeverem.
Az almákat meghámozom és almareszelőn (azaz nagy lyuk) annyit reszelek, míg fél kg reszelt almát kapok.
Az almát a nedves hozzávalókhoz keverem, majd rászórom a szárazakat és villával vagy kanállal összekeverem. Nem kell nagyon kidolgozni, éppenhogy ne maradjon szárazon liszt vagy pehely.
Belekeverem a diót vagy csokit is.
Előkapom a muffinsütőt, a mélyedésekbe kanalazom a masszát, majdnem egészen megtöltve mindenik kis formát.
Az előmelegített, forró sütőbe teszem és 20-25 percet sütöm. Sütés után néhány percig a formában pihentetem az illatos, fűszeres, almást muffinokat, aztán kiveszem és rácsra sorakoztatva hűtöm ehetőre.



Gyors & könnyű - Szerencsére beszédsebességgel gépelek, különben tovább tartana leírni, mint összeállítani, almareszeléssel együtt.

Az almának köszönhetően a muffin egészen puha, már-már krémes állagú, kellemes textúráját másnapra, sőt harmadnapra is megőrzi.
A fűszerek tetszés szerint változtathatók, társíthatók.

Jó étvágyat!

3 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Na jó, rábeszéltél :-)

Jöhet egy szaftos kis muffin :-)

Anna írta...

ma találtam rá erre a receptre és mivel szerencsémre épp volt minden hozzávaló itthon muszáj voltam még ma kipróbálni és isteni finom lett!!na persze az illata sem kutya..:)nem sok maradt holnapra
köszönöm neked!

Garffyka írta...

Anna, nagyon örülök, hogy ennyire ízlett!
Köszönöm a kommentet :)