Oldalak

2009. ápr. 29.

Pikk-pakk reggeli

étteremalakítás

Nincs is annál jobb, finomabb, mint mikor reggeli frissen sült, még sütőlangyos zsömlémen olvadozva terpeszkedő vaj illata keveredik a csokis kakaóm gőzölgésével. De bárhogy is nézzük, nem lehet mindennap vajas zsömlét reggelizni, bármilyen finom is. Legyen hát a kence, mondjuk ... karfiolkrém! Pikk-pakk megvan, s akkor is finom, ha nincs időm fél napra, éjszakára a hűtőbe állítani. Ebből kiindulva, másnap is finom :-)

Karfiolkrém

hozzávalók

egy közepes fej karfiol
tubus natúr krémsajt
1-2 ek tejföl (lecsepegtetve az igazi)
só, bors, szerecsendió csipetnyi borsikafű
1 ek vaj

A karfiolt rózsáira szedem, szitába teszem, folyó víz alatt lemosom, kicsit megrázom, hogy lecsepegjen. A vajat és pár evőkanálnyi vizet összemelegítek, ráteszem a karfiolrózsákat. Nem kell sok folyadék, inkább párolódjon, mint főjjön. Fűszerezem: só, bors, csipetnyi szerecsendiót reszelek rá. Fedő alatt, félerős tüzön nagyjából 10 percet párolom. Időnként bekukkantok a fedő alá, ha nagyon elfogyna a víz, evőkanalanként utánna pótolom.
A tejfölt sűrű szűrőbe teszem, néhányszor megkevergetem, hagyom lecsepegni. Mivel ezzel a módszerrel nagyon jó állagú, sallangoktól mentes tejfölt kapok, mostanában szinte mindig csepeg 1-2 dobozka tejföl a hűtőnkben.
A megfőtt karfiolt leszűröm - a maradék kis levét nem öntöm ki, zöldségleveshez kitűnő adalék - és kihűtöm. Összekeverem a natúr sajtkrémet a tejföllel, karfiollal, borsikafűvel. Megkóstolom, ha kell, rásózok és/vagy borssal ízesítem. Színét, a sápadtság elkerülése végett, hintésnyi pirospaprikával rózsásíthatom.

Frissen sült vizes zsömlével, újhagymával, bögre teával pompás reggeli, vacsora, s mindössze maximum félórával kell korábban kelnem, ha frissiben akarom tálalni.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

trinity írta...

Egy ilyen pikk-pakk reggelire benevezek!!!

Cukroskata írta...

Én is ott leszek, ha szóltok, hogy mikor lesz :-)

Ancsika írta...

ez jó!!!!! :)))

Garffyka írta...

:-D fordítsuk meg, mondjátok mikor jöttök és én máris készítem!