Oldalak

2009. ápr. 10.

Murkos galuska, almaszósz

Tisztázom. A murok erdélyi szó, itteni megfelelője sárgarépa. Azt hiszem, az étteremalakításra nincs más szavunk :-)

A zöldségesnél a minap rám mosolygott néhány fej friss, üdezöld, ropogós saláta. Annyira csábítóak voltak, hogy kettőt gyorsan magammal is hoztam. Az külső leveleket tálaláshoz használtam, az egyik belsőbb leveleinek felét szendvicsekbe pakoltam - csak úgy harsog, mikor beleharapunk, nyamm -, de még maradt másfél fej salátám. Nosza, leves lesz belőle, fokhagymával, tejjel és galuskával. S hogy a fehéres-zöld levesben a galuska ne maradjon sápadt, hirtelen ötlettől vezérelve, és a korábbi medvehagymás galuskám sikerén felbuzdulva, úgy döntöttem, murkos galuskát főzök.
A könnyed, tavaszi, de a sok galuskától egyúttal tartalmas leves utánra almaszószt terveztem és sült csirkemájat.

A második fogás féligmeddig terv maradt, mert alma volt itthon bőven, de bizony a máj elfogyott a fagyasztóból. Igen, a mi-van-a-mélyhűtőben listát naprakészen kellene tartanom.
Míg a csirkemájat kerestem és nem találtam, kezembe akadt egy dobozka "hambipogi" felirattal. Ez Manapó hamburger pogácsája, amiből kettőt lefagyasztottam még frissiben. Most nagyon jól jött, kiolvasztottam, forró serpenyőben fél percig se kicsit rápirítottam mindkét felére és gáláns lovagként máris kísérte a fahéjas, alig krémszínű almaszószt.



Jó étvágyat!

Receptek és leírás külön postokban.

2 megjegyzés:

trinity írta...

Jó ötlet a répás-galuska!!!
És milyen jó, hogy meglepik vannak a mélyhűtőben!!!:))))

Garffyka írta...

Trinity, gondoltam, ha spenótosat és medvehagymásat lehet, akkor murkosat is :-)