Oldalak

2009. ápr. 27.

A megénekelt étel - Stefánia

Régi mániám / Végighajtani a Stefánián / Egy fess fiákeren / És a gomblyukamban virág terem ...
Étteremalakítás ellenére, mi nem hajtottunk végig a Stefánián, de bizony megettük. Az utolsó morzsáig.
A Stefánia szelet amolyan Jolly Joker étel nálunk, lehet főétel, ha krumplival, rizzsel tálalom, salátával vacsora vagy feltét főzelékhez. S mindamellett, hogy kevés munka van vele még finom is, és tág teret ad konyhai kísérletezéseimnek. Készült pirospaprikásan és anélkül, zabkorpával dúsítva, vajon pirított hagymával, reszelt murokkal és petrezselyemmel, s a tojás nélküli változatához - hamis Stefánia vagy egybefasírt - tejben áztatott zabpehelyhet kevertem és tortácska formára sütöttem.

Stefánia szelet

hozzávalók

80 dkg darált hús (marha- és disznó vegyesen)
4 szelet kenyér (házikenyérből nagyobb szelet)
2 tojás + 3-4 főtt tojás
4-6 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
olaj
zsemlemorzsa
tej

A kenyérszeleteket felaprítom és kevéske tejjel megöntözöm, nem kell tocsogjon, csak átitassa a kenyeret a tej.
A húst összekeverem a tojásokkal, rányomom a fokhagymát, sózom, megszórom őrölt borssal és kevéske szerecsendiót reszelek rá. Kinyomkodom a kenyérből a tejet és ezt is a húsos masszához teszem, majd néhány perc alatt homogén, szinte krémes állagú masszává dolgozom.
Egy őzgerinc formát olajjal vékonyan kikenek, a húsos masszának nagyjából a elsimítom az alján, kicsit az oldalaira is. A húsra helyezem a négy főtt, hámozott tojást, enyhén belenyomom a masszába, majd a darált hús másik felét ráteszem-simítom a tojásokra. Igyekszem, hogy egyenletes felületet kapjak, de a tojások ne legyenek légüres térben, azaz mindenütt szorosan vegye körül őket a darálthúsos massza.
A tetejét is megkenem egészen vékonyan olajjal és bőven megszórom zsemlemorzsával. Ez a lépés, a zsemlemorzsás szórás, elmaradhat, Manapó nagyon szereti a "kérgét", ezért szórom bőven.
180 fokra előmelegített sütőbe teszem és nagyjából 45-50 percig sütöm. Jó jel, ha a hús enyhén elválik az őzgerincforma szélétől (nem, nem szárad ki; nem kell letakarni).

A Stefánia szeletet ezúttal tört krumpli kísérte. Ehhez 5-6 fej krumplit (miután megmostam) héjában megfőzök, megpucolom, még melegében összetöröm és egy kis liba- vagy mangalica zsírt adok hozzá. Fűszerei só, bors. Most kétfelé vettem és egy részét pirospaprikásan készítettem.

A tojásos-húsos szeletet és a kétféle krumplit tejfölös ugorkasaláta koronázta. Ehhez két kis doboz tejfölt sűrű szitába teszek, hagyom lecsepegni, időnként átkeverem. Két nagyobb kígyóuborkát megpucolok és hajszálvékonyra gyalulom. Megsózom és 10-15 percet állni hagyom. Közben két-három gerezd fokhagymát szintén megpucolok és a jól lecsepegett, sűrű, most már valóban krémes állagú tejfölbe nyomom. Az uborkát jól kinyomom és szintén a tejfölhöz teszem. Só, frissen őrolt bors, jól összekeverem. A tetejére, már csak a színhatás kedvéért is, pirospaprikát szórok.

A vajas galuskával dúsított zöldségleves mellé kitűnő párosítás volt a kétféle tört krumplival és krémes tejfölös ugorkasalátával kínált Stefánia szelet.



Jó étvágyat!

Tipp& trükk: A kész Stefánia szelet főtt tojás nélküli része nagyon jól bírja a mélyhűtős várakozást. Felengedés után sütőben vagy mikróban átmelegítve szinte vetekszik a frissen sülttel.

Szószedett:
ugorka - uborka; az ugorka megnevezést Erdélyben (is) használják
murok - sárgarépa

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nekem egy Koncz Zsuzsa dal jut eszembe a Stefániáról :-)

Vendégségre szoktam sütni, mert jó haladós, kiadós és szééééép!

Garffyka írta...

Viki, segíts, melyik dala?

trinity írta...

Kárpátiék lánya.....(Konc Zsuzsa), mikor beugrott egy cukiba 33 Stefániára-mint sütire:))

Én is szeretem!!!(a husit)
Igazolom, valóban jól fagyasztható!!
És hányféle verzióban készíted, szuper!!!

Valamelyik gyerekem az uborkát következetesen ugorkának hívta-de akkor nem is tévedett:))))

Ízlésszindróma írta...

megőrzöm a receptet, nagyon szeretem, de ilyet sem csináltam még, de ami késik nem múlik:))

Garffyka írta...

Ízlésszindróma, érdemes nekifogni, kevés munkával nagyon finom étel kerül az asztalra, s mint írtam, a változatok száma szinte végtelen :-)