Oldalak

2009. ápr. 6.

Kifújt tojások Húsvétra

Bár ezer és egy tennivalóm lenne így, étteremalakítás idején, s bár a Húsvét nálunk egyre inkább eltolódik a 'legyen együtt a család, élvezzük a tavaszt, kiránduljunk, sétáljunk' irányba, festett tojás nélkül nem az igazi ez az ünnep.
S ha már tojás és festett, legyen kicsit más, mint a hagymahéjban főzött, fűszállal, virággal díszített keménytojás. Legyen kifújt tojás üvegfestékkel. Ezek napokkal (hetekkel) korábban is elkészíthetők, így nem marad az utolsó pillanatra.
Gondolom, lehetne más festéket is használni, nem feltétlenül csak üvegfestéket, de itthon ez van kéznél és más meg nincs, csak Manó lemosható filctolla.

A nyers tojásokat mosogatószeres szivaccsal finoman dörzsölve megmosom és alaposan leöblítem, majd szárazra dörgölöm. Félelmetes, hogy egy kis mosogatószer és dörzsiszivacsos, forró vizes lemosás majdnem teljesen eltünteti a tojásról az azonosító pecsétet.
Egy erős, nagyon hegyes tű vagy kisolló segítségével apró lyukat ütök a tetejére és az aljára.



Tűvel vagy fogpiszkálóval, óvatos, enyhén körkörös mozdulatokkal kicsit kitágítom a lyukat, hogy bele tudjak nyúlni a tojásba. Tojáson belül finoman kirepesztem a sárgáját és 'összekeverem' a fehérjével. Mély levegőt veszek és az előkészített pohárba, tálkába, mélyebb tányérba elkezdem kifújni a tojás belsejét. Kell 8-10 erőteljes és hosszú fújás, legalábbis nekem, mire a fehérje és a sárgája is kijön, fogpiszkálóval, kézzel kicsit rá lehet segíteni, ha elakadna a kijáratnál.



A kifújt tojást egészen enyhe vízsugár alá tartom, félig-meddig feltöltöm vízzel, megrázom, kifújom a vizet. Ezt kétszer-háromszor megismétlem, hogy a tojáshéj belülről is tiszta legyen.
Óvatosan megtörölgetem, majd száradni teszem. Általában a festés előtt egy nappal, de minimum 3-4 órával kifújom a tojást, hogy festét közben a belsejéből kiszivárgó víz ne zavarjon.

Festét előtt a tojást rögzítem, azaz alólról (vagy felülről, ahogy könnyebb) egy hosszú, vékony tűt vagy maximum fogpiszkáló vastagságú drótot fűzök bele, ezen fog megállni a tojáshéj, amíg kicicomázom.



Festés és teljes száradás után (még tippanós se legyen, mert elmaszatolódhat) ragasztópisztollyal masnit, szalagot, szegélycsipkét ragasztok az aljára és a tetejére. Fent hagyok akasztó-fogó fülecskét. Ha van színes, vékony fonalam, akkor tű segítségével átfűzöm a tojáson, lent megbogozom (vagy ragasztópisztollyal rögzítem), fentre szintén fület hagyva csokorra kötöm.



Egyetlen hibája van - túlzottan törékeny :-)

1 megjegyzés:

trinity írta...

Gyönyörű tojásokat festettél!!!