Oldalak

2009. ápr. 1.

Hajnali leves

A Segítsüti miatti izgalmamban - Hot Cross Bun, kandírozott gyümölcssel, gyömbérrel sütött angol húsvéti bucik -, és nem mellesleg étteremalakítás közben, eszembe jutott, nincs leves holnapra. Illetve mára, de mivel az ágyikóig még nem jutotttam el, nekem még ma van, s majd egy órás szundi után lesz holnap.
De addig is bejegyzem ezt a leves-kell gondolatból pattant ötletet, gyors, ízében is könnyű és mégis zamatos.

Zöldségleves medvehagymás galuskával

hozzávalók

1 szép szál murok
fél szál petrezselyem
egy ujjnyi zeller
másfél tojás (kettő, de nekem maradt a túrós-magos-medvehagymás pogi kenegetéséből nagyjából egy fél tojás, így lett egy egésszel másfél)
liszt
8-10 levél medvehagyma
só, bors, szerecsendió
levesbevaló csirkecsont (ha nincs, leveskocka is megteszi)

Nagyjából másfél liter vízbe belerakom a csirkecsontokat és főni teszem. Amíg gyöngyözik, megpucolom a zöldségeket, a murkot és petrezselymet karikára, a zellert kis kockákra vágom, majd a levesbe teszem. Sózom, picit borsózom, nagy lángon hagyom, ameddig forrni kezd, ekkor lefedem és kis lángon főzöm nagyjából 15-20 percet.
A medvehagymát megmosom, apróra vágom. A tojást egy tálkába ütöm, hozzákeverem a maradék fél tojást, a medvehagymát, csipetnyi sót és frissen őrölt borst, ráreszelem az illatos szerecsendiót és durván számolva 6-8 ek liszttel simára keverem. A liszt mennyisége változó, tojás nagyságától és a liszttől is függ. Nokkedlinél vékonyabb masszát kell kapnom. Ha nem vagyok benne biztos, elég sűrű-e, egy kis edénykében kevéske vizet forralok és próbaként 1-2 galuskát beleszaggatok. Ha szétfő, kell még liszt.
Fertályóra, 20 perc múlva felhúzom a tüzet a leves alatt, leveszem a fedőt, és a közepesen gyöngyözve fövő levesbe szaggatom a galuskákat. Azaz egy kiskanállal kis adagokat veszek ki a galuskamasszából, a tálka szélén lehúzom a kanalat, majd a levesbe mártom. Ha a legelső galuska előtt is belemártom a kanálkát a forró levesbe, majd minden galuska kiszaggatása után szintén, a tészta nem ragad kanálra.
Mikor az utolsó galuskával is végeztem, ha kell, picit fennebb húzom a lángot, lényeg, hogy főjjön, de ne habzóan vadul. Nagyjából 10-12 percet főzöm, egy galuskát próbaképp kettévágok, megkóstolom, puha-e.
A csirkecsontokat kiemelem a muroktól és a csontoktól aranysárga, a rengeteg galuskától sűrű levesből, a rajtuk lévő húst, ha van, leszedegetem és a levesbe teszem.
Megkóstolom a levest, ha kell utánnaízesítem.
A hajnali madarak behallatszó csicsergése mellett kanalaztam, fáradtságtól másnapos pocakomnak jót tett egy tányérkányi finom leveske :-)



Jó étvágyat!

Szószedett:
murok - sárgarépa
fertályóra - negyedóra

3 megjegyzés:

Ancsika írta...

Jó ötlet! :)

Cukroskata írta...

Jó kis leves, sose tudtam, hogy mennyi egy fertályóra:-)

trinity írta...

Kata,
Garffykánál ilyen érdekességeket is meg lehet tanulni!

Garffyka,
nagyon jó lehet ezzel a medvehagymás betéttel a leveske!!!
Lassan megkapod tőlem a "Hajnali blogger" oklevelet is:)