Oldalak

2009. ápr. 27.

Gomba és juhtúró

étteremalakítás

Tisztelt Bíróság! Kérem, vegyék figyelembe, hogy az alábbiakat kora reggel és hirtelen felindulásból követtem el. Súlyosbító körülményként hozom fel a gomba részére és enyhítőként magamra nézve, valamint az alábbiak védelmében, hogy a hűtő alsó fiókjában másfél napja ücsörgő gomba a legszebb kérés ellenére sem mászott a fazékba, hogy levesnek főjjön. Hirtelen felindulásom alapját szolgálta ama tény is, hogy az aznapi reggeli kávémba, eddig tisztázatlan körülmények között, méz helyett só került. ...

Ezeket a fasírtmasszával töltött, juhtúróval koronázott gombafejeket még Babar lakomája idején készítettem. Az oda köretnek vajban párolt gombák közül kiválogattam néhány nagyobbat és a fasírtnak szánt masszából lecsippentettem egy keveset. A fenti bevezetéssel ellentétben, egészen finomra sikerült, s mivel a gombák nagyjából két falatnyiak voltak, pikk-pakk el is fogyott az egész.

Hússal, juhtúróval töltött gombafejek

hozzávalók

fasírtnak szánt massza
gomba
juhtúró
kakukkfű
vaj

A gombafejeket megmosom és papírtörlővel kicsit lelapogatom a vizet róluk, a szárakat egészben kitöröm. A fasírtmasszához kanálnyi friss, apróra vágott kakukkfüvet dolgozok. A fejek belsejét megszórom őrölt borssal, az illatos húsos tölteléket a gombafejekbe nyomkodom. Végezetül juhtúrót morzsolok a tetejükre.



Egy fedeles serpenyőbe kanálnyi vajat teszek, habzásig melegítem, beleállítom a töltött gombafejeket és 2-3 percig párolom-pirítom. Aláöntök 2-3 ek vizet, lefedem és közepes tűznél készre párolom.
A húsos-tejbe áztatott zsömlés töltelék megpuhul, a gomba kellemesen egybemarad, de nem lesz rágós, a juhtúró pedig kéjesen olvadó koronaként terpeszkedik az egész tetején.

Habzásig hevített vajon megfuttatott lisztből, ezt tejjel és húslével felöntve, sóval, borssal és szerecsendióval bolondítva, a színhatás kedvéért pirospaprikával megszórva gyenge mártást készítek. Egy perccel azelőtt, hogy késznek nyilvánítanám, egy bő ek-nyi juhtúrót még belemorzsolok, és kevergetve hagyom, hogy szépen elolvadjon.



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de csuda jól néz ki! Zuram is biztos nagyon csípné :-)

trinity írta...

Ez nagyon finom lehet!!!!
Tényleg sós volt a kávéd?

Fanninak volt egy tréfás, huncut korszaka kb. 6 éve:jól megsózta reggel anyósom kávéját, mielőtt segítőkészen, udvariasan szervírozta neki az ágyba:DDDD

Garffyka írta...

Trinity, félálmomban mellényúltam és fel se tűnt, hogy az aranyló, csöpögő méz helyett fehér, szemcsés vmit kanalazok a feketémbe. Szerencsére nem kortyoltam nagyot belőle.
Fannid nagyon kópé lehetett :-)

Ancsika írta...

Gomba jöhet minden mennyiségben és mindenféle formában! Kár, hogy nincs már juhtúróm! :(
A sós kávétól be lehet lázasodni. Tudom, mert a suliban eljátszottam! :)))

Garffyka írta...

Mian, ha ezt suliskoromban tudtam volna ... :-O