Oldalak

2010. máj. 29.

Bolondított Pavlova

Ennek a tortának a nevéről nekem a híres orosz balerina, Anna Pavlova jut eszembe. Nem tudom, ő valaha kóstolta-e ezt a tortát, esetleg kedvence volt az eredetileg hófehér, habkönnyű finomság.
Lehet igen, lehet nem. Lehet a torta neve onnan ered, hogy a cukorral felvert, majd megsütött tojáshab emlékeztet egy elegáns, hófehér hattyúra. És Anna Pavlova híresen szépen táncolt a Hattyúk tavában, s nála élethűbben, meghatóbban senki nem tudott táncolni Saint-Sains, A hattyú halála zenéjére.
itt lenne a videó bejátszás, ha sikerült volna feltennem, de félórányi hajtépés után sem sikerül :(

Szóval Pavlova.
Most nem a balerina, hanem a torta.
Pavlova torta eredetileg hófehér, hiszen tojásfehérje hab és cukor alkotja, mindez megsütve aztán különböző gyümölcsökkel tálalva.
Én a magam részéről nagyon szeretem a cukros, sült tojásfehérje habot, Manapó kevésbé ...
Szerencsére van nekem egy nagyon kedves barátném, Chef Viki, aki volt annyira gasztro-elvetemült :D, hogy megalkotta Pavlovát ... feketében :), de legalábbis sötétbarnában ... azaz megsütötte a kakaós Pavlova tortát.
Ebből kiindulva és picit tovább változtatva került nálunk az asztalra a csokis-diós Pavlova torta, tejszínhabbal és eperrel.

Mit mondhatnék? Maga a tömör gyönyör :) Valóban tömör, sűrű finomság, nemigen lehet egy szeletnél együltőben többet enni, ezzel szemben nem folytós, nem akar tőle megfulladni az ember gyereke. Inkább egy óra múlva ácsingózik a második szeletért :)




Csokis, diós Pavlova torta

hozzávalók

4 tojásfehérje
24 dkg porcukor
csipet só
1 ek balzsamecet
1 ek étkezési keményítő
1 kk sütőpor
1 bő ek kakaó
2 csík (6 kocka) apróra reszelt étcsoki
2 bő ek darált dió

Már az elején elkövettem azt a hibát, hogy a tojásfehérjét a kezdettől együtt vertem fel a porcukorral. Ez van, ha sietve, kapkodva olvasom a leírást. Ettől függetlenül, a csokis, diós Pavlova valami isteni lett.
Tehát, ahogy készíteni kell.
A diót száraz serpenyőben kicsit megpirítom majd finomra darálom.
A csokit lereszelem.
A tojásfehérjéket elkezdem habbá verni, majd nagyjából feleúton fokozatosan adagolom a porcukrot és úgy verem tovább.
Kemény, fényesen csillogó, sűrű masszát kapok. Hasonló az írókához.
Ehhez a masszához, folyamatos keverés mellett, adom a sütőporral elvegyített étkezési keményítőt, balzsamecetet, csipetke sót, kakaót és reszelt csokit, valamint a finomra darált diót.
Egy 22-24 cm-es tortaformát kibélelek sütőpapírral úgy, hogy az oldalára is jusson.
Belesimítom a masszát úgy, hogy a tortaforma szélétől nagyjából ujjnyit szabadon hagyok, legyen helye nőni a tésztának.
180 fokra előmelegített sütőbe tolom, de ahogy becsukom a ler ajtaját vissza is veszem a hőt 140 fokra és így sütöm ... az eredeti recept szerint 75 percig, Chef Viki szerint 40-45 percig ... én a diós, csokis változatot kereken 55 percig. Figyelni kell a sütőből kiáradó fantasztikus illatorgiát, így biztosan nem fog megégni a torta.
A sütőből kivéve pár perc pihentetés után lekapcsolom a forma oldalát, a tortát sütőpapírostól rácsra emelem és ott hűtöm tovább.



Tejszínhabbal, eperrel tálalom.
Elégedetten nyögdécselünk, miközben - hogy minnél tovább tartson - apró falatonként élvezzük a kívül ropogós, belül puhán ragacsos csokis, diós Pavlova tortát. Eperrel és tejszínhabbal eszméletlen ízkavalkádot ad.



Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Melinda írta...

Csodás! Gyönyörű! Olyan régóta készülök a pavlovára, azt hiszem most itt a pillanat!

Garffyka írta...

Melinda, csak ajánlani tudom, hamar össze lehet állítani, aztán csak arra kell vigyázni, ne túl forrón kezdjünk neki :)

Chef Viki írta...

Jesszus, ide egy szeletet :-)))

Gyönyörűséges!

Mónika írta...

Kérek szépen!:))

Maimoni írta...

Gyönyörű, óóaaahhh...
Egyébként a balerina tiszteletére készítették, amikor Ausztráliában/Új-Zélandon turnézott, a két ország a mai napig vitatkozik rajta, hogy hol, illetve, hogy ki készítette először a tortát.

Garffyka írta...

Móni, köszönöm. A gugliban nem tudtam úgy rákeresni, hogy ezt feladja. Ezek szerint jó irányba gondolkodtam én is.