2010. máj. 26.

Rakott, sült ... saláta!

Egyszerű, gyors és valami hihetetlenül finom!
Legalapabb változatában saláta + tejföl + fokhagyma + paradicsom + zsemlemorzsa/zabdara + vaj.
Extra 1 változatában a fentiek + némi feta vagy juhtúró, esetleg tehéntúró.
Extra 2 változatában a fentiek + főtt tojás + gomba.
és így tovább, és így tovább ... például karalábé levéllel és/vagy zöldhagyma szárával is gazdagítható. Természetesen bele lehet karikázni egész újhagymát, de mi inkább megesszük az újhagyma fehér részét, míg a szárát "eldugom" ide, vagy levesbe, vagy szinte bármibe, amibe hagymát tennék.

Az alap a fejes saláta és a tejföl. Ez a két íz valami eszméletlen orgiában olvad össze, egyszerre édes és savanyú, magát kellető, etető, nem lehet abbahagyni, tányérról szépen tálalva, vagy egyenest a tepsiből :)

Első alkalommal a legalapabb változatot készítettem. Másodjára kevés gombával bolondítottam, aztán következett a juhtúrós változat, aztán tojással, aztán tojás nélkül, aztán ... Mondom, nem lehet megunni.



Rakott, sült saláta

hozzávalók

1 nagy fejes saláta (kiskertből)
2-3 kis doboz tejföl (3*70,-)
3-4 újfokhagyma v. gerezd (kiskertből)
2-3 paradicsom (1 kg 600,-)
1-2 főtt tojás (30,-)
2 nagyobb fej gomba (1 kg 650,-)
3-4 nagyobb karalábélevél (ha a zöldséges kedves, ingyen)
2-3 zöldhagyma szára (kiskertből)
2 (bő) ek juhtúró
2 ek zabdara - aka zabpehely késes aprítóban átforgatva
vaj a tepsihez + 1 ujjnyi
só, bors

Odateszem a tojást főni, kemény tojásra lesz szükségem.
A sütőt 180 fokra kapcsolom. Kivajazok egy tepsit (alját, oldalait).
A salátát leveleire szedem, megmosom, lerázogatom. A leveleket összefogom, félbe, majd negyedbe vágom, és aprítom nagyjából két ujjnyi szélesre.
A karalábéleveleket is megmosom, apróra vágom. A zöldhagyma szárát felkarikázom.
A gombát és a paradicsomot szeletre vágom.
Hideg vizet zúdítok a megfőtt tojásra, megszabadítom a héjától, majd felkarikázom.
A tejfölbe nyomom a fokhagymát, fűszerezem: só, bors; összekeverem.



Jöhet a rétegezés: a kikent tepsibe szórok egy réteg salátalevelet, rá paradicsom, gomba, tojás, morzsolok a juhtúróból, megszóróm hagymaszárral, karalábélevéllel, meghintem némi zabdarával, bőségesen meglocsolom a fűszeres tejföllel, ismét saláta, egyebek, zabdara, tejföl ...
Addig rétegezem, míg a hozzávalók tartanak, felülre tejföl kerül. Legvégül rákockázok egy kevéske vajat.
A tepsit betolom a forró sütőbe. Amíg sül - 15-20 perc - elmosogatok, megterítek.

A sütéstől kissé magába roskadt, eszméletlenül illatozó sült salátát magos barna kenyérrel tálalom.




Gyors & könnyű - Sütési idő + 10 perc, ebből 5 az előkészítés, 5 perc, hogy azért mégse tűzforrón faljuk fel :)

Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Nem vagyok egy salátafan, a salátalevessel pl. a világból ki lehetne kergetni :-D

De ez valami elképesztően csábítóan hangzik!

Hozom a piros-fehér kockás tányéromat :-)

Garffyka írta...

Gyorsan ám, mert fogytán van! Tudod mit? Addig készítek frisset neked :D

Dóri írta...

Én is, én is kérek! Akár maradékot, akár frisset. Köszönöm!
Levest köszönöm szépen, max. 1 kanálkával kóstolásnyit.

Karulino írta...

Furán hangzik a fejemben, de megkóstolnám.

Max írta...

Szuper!!! Én is kérnék!!!

Ami írta...

Jééé, hogy mik vannak :)
Nagyon guszta! Imádom a salátát, és jobbnál jobb recepteket teszel fel, én meg csak álánáture eszem...
Muszáj kipróbálnom :)