Legalapabb változatában saláta + tejföl + fokhagyma + paradicsom + zsemlemorzsa/zabdara + vaj.
Extra 1 változatában a fentiek + némi feta vagy juhtúró, esetleg tehéntúró.
Extra 2 változatában a fentiek + főtt tojás + gomba.
és így tovább, és így tovább ... például karalábé levéllel és/vagy zöldhagyma szárával is gazdagítható. Természetesen bele lehet karikázni egész újhagymát, de mi inkább megesszük az újhagyma fehér részét, míg a szárát "eldugom" ide, vagy levesbe, vagy szinte bármibe, amibe hagymát tennék.
Az alap a fejes saláta és a tejföl. Ez a két íz valami eszméletlen orgiában olvad össze, egyszerre édes és savanyú, magát kellető, etető, nem lehet abbahagyni, tányérról szépen tálalva, vagy egyenest a tepsiből :)
Első alkalommal a legalapabb változatot készítettem. Másodjára kevés gombával bolondítottam, aztán következett a juhtúrós változat, aztán tojással, aztán tojás nélkül, aztán ... Mondom, nem lehet megunni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhiKfsZF_DwS1q6nbOkB7g-MK42kaFbi7F5pf5BxXgqrNpBCuVpuuZYHIXQJAEDJtE4lcqpQT6Saa0B_nhttq8P3AE6f8LAc3K44mFqQRqBQtBlITXB6388fuHAfMsHGE_D5kbNdpR3OZc/s320/rakott-sult+salata1.jpg)
Rakott, sült saláta
hozzávalók
1 nagy fejes saláta (kiskertből)
2-3 kis doboz tejföl (3*70,-)
3-4 újfokhagyma v. gerezd (kiskertből)
2-3 paradicsom (1 kg 600,-)
1-2 főtt tojás (30,-)
2 nagyobb fej gomba (1 kg 650,-)
3-4 nagyobb karalábélevél (ha a zöldséges kedves, ingyen)
2-3 zöldhagyma szára (kiskertből)
2 (bő) ek juhtúró
2 ek zabdara - aka zabpehely késes aprítóban átforgatva
vaj a tepsihez + 1 ujjnyi
só, bors
Odateszem a tojást főni, kemény tojásra lesz szükségem.
A sütőt 180 fokra kapcsolom. Kivajazok egy tepsit (alját, oldalait).
A salátát leveleire szedem, megmosom, lerázogatom. A leveleket összefogom, félbe, majd negyedbe vágom, és aprítom nagyjából két ujjnyi szélesre.
A karalábéleveleket is megmosom, apróra vágom. A zöldhagyma szárát felkarikázom.
A gombát és a paradicsomot szeletre vágom.
Hideg vizet zúdítok a megfőtt tojásra, megszabadítom a héjától, majd felkarikázom.
A tejfölbe nyomom a fokhagymát, fűszerezem: só, bors; összekeverem.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQFSpFUboUxXMafIV0g6e8w8Adb4nUPMgSJHgOhnGi4BZmWqn2M94jeojA6B4LKtO7I68ix7koLCawirgJGW7Ag32KisgrXgcg9WXIcstJ4Yj-i46_mKoxxIcFM3XOkSTaVflXZfRW95Y/s320/rakott-sult+salata2.jpg)
Jöhet a rétegezés: a kikent tepsibe szórok egy réteg salátalevelet, rá paradicsom, gomba, tojás, morzsolok a juhtúróból, megszóróm hagymaszárral, karalábélevéllel, meghintem némi zabdarával, bőségesen meglocsolom a fűszeres tejföllel, ismét saláta, egyebek, zabdara, tejföl ...
Addig rétegezem, míg a hozzávalók tartanak, felülre tejföl kerül. Legvégül rákockázok egy kevéske vajat.
A tepsit betolom a forró sütőbe. Amíg sül - 15-20 perc - elmosogatok, megterítek.
A sütéstől kissé magába roskadt, eszméletlenül illatozó sült salátát magos barna kenyérrel tálalom.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgrsE0HreHwJ-dmKNg79KTQ3O-VBFOWq9k0wkbgnj0CFlk7bPzjFm6B0J-_-yUrib6I0j0dmceka1-zE4j4wheAoUB-rH78goXCLzuQBY3oUOSWCDSkzCgAusnP-VIPzbRhXpgBD6so074/s320/rakott-sult+salata3.jpg)
Gyors & könnyű - Sütési idő + 10 perc, ebből 5 az előkészítés, 5 perc, hogy azért mégse tűzforrón faljuk fel :)
Jó étvágyat !
6 megjegyzés:
Nem vagyok egy salátafan, a salátalevessel pl. a világból ki lehetne kergetni :-D
De ez valami elképesztően csábítóan hangzik!
Hozom a piros-fehér kockás tányéromat :-)
Gyorsan ám, mert fogytán van! Tudod mit? Addig készítek frisset neked :D
Én is, én is kérek! Akár maradékot, akár frisset. Köszönöm!
Levest köszönöm szépen, max. 1 kanálkával kóstolásnyit.
Furán hangzik a fejemben, de megkóstolnám.
Szuper!!! Én is kérnék!!!
Jééé, hogy mik vannak :)
Nagyon guszta! Imádom a salátát, és jobbnál jobb recepteket teszel fel, én meg csak álánáture eszem...
Muszáj kipróbálnom :)
Megjegyzés küldése