Oldalak

2010. máj. 18.

Fejes saláta & sóska 4ever!


A fejes saláta (Lactuca sativa) származási helyének a Földközi-tenger vidékét tartják. Nálunk többnyire tavaszi termény a fejes saláta, aminek sajnos általában csak addig van keletje, amíg fel nem tűnik az asztalon az uborkasaláta. Ám ez nagy kár, mert az étrendileg igen értékes fejes salátát egész évben fogyasztanunk kellene salátaként és ételdíszítőként egyaránt.
A fejes saláta manapság általában a húsételek kísérője, azaz nem más, mint savanyúság, ételízesítő, holott - éppen nagyszerű termelési adottságaink miatt - étvágykeltő, vitamindús előétel, de akár főétel is lehetne.
A magyar nyelvben a saláta szónak valami lekicsinylő hangzása is van: saláta a sebtében összehordott írásmű, az iskolás gyerek alaposan elhasználódott füzete, tankönyve stb. És persze, összefoglaló neve az összes, zöldségféléből készített ételnek.

A fejes saláta őse a keszegsaláta, ami Magyarországon elég gyakori gyomnövény. A soklevelű fejes salátát Európában a görögök terjesztették el, de ők is már az egyiptomiaktól vették át. A középkorban a kolostorkertekben húzódott meg ez a növény. Elterjesztésén nem kisebb férfiú munkálkodott, mint Nagy Károly, a frankok királya, a későbbi római császár. Nálunk a 17. század óta ismerik és fogyasztják.



A mai fejes saláta karógyökeret fejlesztő - a fészkesek családjába tartozó - növény. Gyökerei mélyen hatolnak a talajba, de oldalirányban csekély területet hálóznak be. Levelei szorosan egymásra borulva fejet képeznek, amelynek vastag erű, külső levelei sötétzöldek, némileg durvább szövetűek, míg a belső levelek zsengék, zöldessárgák vagy sárgák.
És mennyire egészséges! Sok karotint és B-vitamint tartalmaz. Igen jelentékeny a C-vitamin-tartalma is, ezért különösen ajánlatos a fogyasztása kora tavasszal, amikor a szervezet vitaminkészletei kiapadóban vannak.

Mátyus István a Küküllő és Maros-Székből egyesült vármegyéknek a "fizikusa" volt. Ő így zengi a saláta dicséretét 1787-ben: "A zöldségek közt legelső helyet érdemel a saláta. Ezt a forró temperamentumú olaszok gyönyörűséges hívesítő és nedvesítő erejéért, minden e világra termett füveknél legjobbnak mondják... Az enyves, sűrű vért hatalmason vékonyítja... a természeti belső forróság vagy nyári erős hévség miatt... eltöröltetett ételbéli kívánságot helyreállítja. De efelett a részegséget is űzi, álmot is okoz, ahonnan a gazdagon vacsoráló és bőven poharazó régi rómaiak szeretik vala a vacsorát salátával végezni, amint azt Martialisnak szavai tanítják..."




A sóska (Rumex acetosa) a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó évelő, lágyszárú levélzöldség. Egész Európában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában, Ázsiában és Chilében is.
A sóskának mintegy százféle változata ismert. A legismertebb a nagy sóska széles, nyílra hasonlító leveleivel, melynek belső része leginkább vasvillára emlékeztet. Harang alakú, pirosas virágai nyár elején nyílnak.

Mint a többi zöld leveles zöldség, a sóska is nagyon egészséges. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrák tökéletes kiegészítője, ugyanakkor ásványi anyagokban – különösen vasban, magnéziumban, kalciumban és foszforban – rendkívül gazdag. Csekély mértékű energiatartalmának köszönhetően a sóska tökéletes tápanyagsűrűséggel rendelkezik. Magas C-vitamin tartalma miatt hatékony a skorbut gyógyítására és megelőzésére is. Gazdag B9-vitamin valamint provitamin, flavonoidok és ásványi anyagok terén is. Immunerősítő hatása mellett jó vizelethajtó, nyákoldó és vértisztító is.
Savanykás ízét az oxálsav adja, ami segíti a bélműködést és étvágygerjesztő hatása is van; ennek köszönhetően már egészen kisgyerek kortól ajánlják. Frissen szedve kedvelt gyerekcsemege.

forrás:
sulinet.hu
wikipedia.hu



Mi nagyon szeretjük mindkettőt, a fejes salátát és a sóskát is, külön-külön és együtt is.
S hogy milyen finomságokat lehet szinte percek alatt varázsolni a megszokott cukros salátán, szalonnapörcös saláta levesen és a sóska főzeléken kívül?

Örök finomság csak úgy magában elrágcsálni a frissen szedett, zsenge leveleket.
Mikor sóskát főzök, két maréknyival többet számolok, mert Manó rögtön lecsap rá :)

Klasszikus a "vegyes saláta", amihez az alapot az elnagyoltan tépkedett fejes saláta és a vékony laskára vágott sóska adja. Csak fantázia kérdése, milyen zöldségekkel keverem. Bolondítom magokkal, könnyű, zöldfűszeres, pár csepp citromleves öntettel.


Tavaszi szendvics


Saláta-sóska leves "de luxe"


Reteklevéllel, zöldhagymával, túróval bolondított saláta-sóska főzelék



Rakott, sült saláta


Receptek és további finomságok fejes salátából, sóskából következő postokban.

3 megjegyzés:

Bianka írta...

Saláta OK, sóska NEM :))))

Garffyka írta...

Bianka, próbáltad a kettőt vegyíteni?
Egy maréknyi sóskát egy fej salátához.
Zsenge levelek nyersen is nagyon finomak, csak úgy vagy pl laskára vágva, vegyes zöldségsalátára szórva.
Nem meggyőzni akarlak :), csak szerintem kár kihagyni ilyen finomságot :)

Ami írta...

Én oda vagyok a salátáért! Imádom.
Sóska már más...de ahogy írsz róla, kipróbálom :).