Oldalak

2010. máj. 30.

A nap zöldsége: karalábé

Szeretjük főve, sülve, rakva, levesnek, köretnek, főételnek. Vagy csak úgy nyersen magában. A feje és a levele is remekül használható, gyakorlatilag csak a karalábéfejek héja és a túl öreg levelek nem kerülnek felhasználásra.
Klasszikus, levesnek készített töltött karalábé, amiből gyakorlatilag nem tudok annyit készíteni, hogy ne fogyjon el. Valahol mégiscsak rejtőznek nálunk csenőmanók :)

Ezt a receptet a Vidék Íze ehavi számában láttam és azonnal megtetszett. Könnyű, tavaszt hozó, a kapor és tehéntúró társítása kifejezetten jó választásnak tűnt.
A leírásban kicsit furcsának találtam, hogy a kapros túróval töltött nyers karalábéfejeket minden egyéb folyadék hozzáadása nélkül állítja tűzálló tálba a recept beküldője, s úgy süti, lefedve.
A fejek közül a legzsengébbet így készítettem, a többit pedig, kivájás után kevéske enyhén sós vízben kicsit megpároltam, s úgy töltöttem, sütöttem. Azt hiszem én nyertem, hiszen a lé nélkül sütőbe tett karalábé nemhogy 20, de 35 perc alatt sem puhult meg kellően, így utólag loccsantottam alá kevéske vizet, s akkor 10 perc elég volt neki.

Azt nem tudom, hogy a receptleíró mit csinál a fölösleges töltelékkel, nekem maradt elég sok.
Míg a töltött karalábé tojás nélküli étel, addig a megmaradt tölteléket tojásosan készítettem el. Kis gondolkodás után egy tojással elkevert tejföllel nyakon öntöttem és tűzálló tálban megsütöttem. Amolyan túrós-kapros-karalábés sült rántotta lett.

Mindkét étel kifejezetten könnyű, a kapor-túró párosítás tavaszt idéző-hozó, mellé a zsenge karalábé tökéletes választás.




Kapros-túrós karalábé töltve & tojásosan sütve

hozzávalók - töltött

4 zsenge karalábé
maréknyi karalábélevél
1-2 újhagyma zöldje
fél murok
15 dkg túró
~ 15 dkg párolt rizs
1 csokor kapor
bors, só
vaj/margarin

A rizset kevéske forró vajra szórom, átkeverem, 2-szeres vízzel felöntöm, sózom, borsózom, majd enyhe rotyogással, félrebillentett fedő alatt nem egészen puhára főzöm.
Amíg a rizs fő, a karalábékat megpucolom. A leveleket félreteszem, a szebbeket felhasználom majd, ezért megmosom, lerázom és a szárukat levágom.
A karalábéfejeket kivájom, majd kétujjnyi, finoman lobogó, enyhén sós vízben 3-4 percig párolom. Kiemelem, tányérra teszem.
Tipp :) Érdemes a karalábéfejek kivájását onnan kezdeni, ahol a gyökere volt, tehát nem ahonnan a leveleit levágtam. Így az esetleges fásabb részeket kivájom és felaprítom, így hamarabb és jobban megpuhulnak.
A karalábéforgácsokat apróra vágom.
A kaprot, az újhagyma zöldjét és a leveleket felaprítom.
A murkot megpucolom és julienre vágom (azaz kb gyufaszál vastagságú csíkokra: a murkot keresztben 2-3 részbe vágom, ezekből a hasábokból szeletkéket hasítok, majd a szeleteket csíkokra metélem).




Kevés maragint melegítek, rádobom a hagyma zöldjét, a kicsire aprított karalábéforgácsokat és a murkot, kevergetve néhány percig fonnyasztom, pirítom, majd hozzáteszem a túrót, rizset és a zöldeket (kapor, karalábélevél). Alaposan összeforgatom és fűszerezem: só, bors.




A keverékkel betöltöm a kezelhetőre hűlt, kissé megpárolt karalábéfejeket.
Tűzálló tálat kivajazok, beleteszem a töltött karalábékat, tetejükre kevéske vajat morzsolok, szűken fél dl vizet alájuk loccsintok és letakarva, 150 fokos sütőbe tolom nagyjából 20-25 percre.



Tálra rendezem a sütés után óvatosan kiemelt kapros túróval töltött karalábékat, majd barna kenyérrel, tejföllel kínálom.
Önmagában is remek főétel, könnyű vacsora, de akár köretként is szolgálhat szelet natúran sütött hús vagy hal mellé.




hozzávalók - tojásosan sütött

fenti töltelék maradéka
1 tojás
1 kis pohár tejföl
vaj/margarin

A megmaradt tölteléket nyakon öntöm a tojással elkevert tejföllel, összeforgatom, majd az egészet tűzálló tálba simítom.
Nagyjából 170 fokos sütőben 10-15 percig sütöm; amíg a széle elkezd pirulni és láthatóan összeáll.

Hidegen, langyosan egyaránt finom. Bögre teával nagyszerű reggeli vagy vacsora lehet, de ugyanúgy adhatom köretként is.

Jó étvágyat !

4 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Fiiiinoooom!
En tegnap foztem toltott karalabet, es nalunk is leveskent ismert!

Dóri írta...

Én is szeretem a karalábét!

Ottis írta...

Nagyon jól hangzik ez az étel, recept mentve!

Garffyka írta...

Ottis, egészségedre, remélem ízleni fog :)

Lányok, várlak szeretettel, frissen készítem nektek :)