Oldalak

2010. máj. 3.

Egy nap, két torta - George Hamilton torta

Május első napja nekünk nem a felvonulások, majálisozás, munka ünnepének napja, de ennél sokkal szebb és több - ekkor ünnepeljük ÉApám születésnapját :)
Már évek óta "hagyomány", hogy tortával lepjük meg, ez a legtöbbször eper-epres torta, de minden évben más és más.
Hogy időben meglegyen a recept, már egy hónapja a neten kajtatom, melyik finomságot válasszam idén. Nos, amint rátaláltam erre a finomságra Notburga konyhájában, tudtam, ő lesz az idei jelölt! :)
Most már csak egyet sajnálok, hogy nem egyből két George Hamilton tortát sütöttem :)

Próbáltam utánnajárni, honnan is ered a torta receptje, s miért éppen George Hamilton a neve, van-e köze a színészhez vagy a whisky-hez. Nos, nem sikerült megfejtést találnom, a torta receptjének és nevének eredetét továbbra is homály fedi. Szerencsére egyéb részletek, úgymint hozzávalók és elkészítés, sokkal világosabbak :)

Az elkészítése komoly fizikai munkát igényel, igaz, csak abban az esetben, ha kézimixerünk végérvényesen felmondja a szolgáltatot. Ugyanis így kézi erővel kell 6 dl tejszínből kemény habot verni. Végülis, mint mindenben, ebben is megtaláltam a pozitívumot, tejszínhab verés közben azzal biztattam magam, sebaj, előre ledolgozok egy szelet tortát :)

A recept szinte egy az egyben Notburga postja szerinti, a tejszínhabból kifelejtettem a vaníliás cukrot, viszont került bele egy vanília rúd magja, és habfixáló helyett lapzselatinnal készült, egyrészt, mert lapzselatin volt otthon, másrészt, mert habfixáló nem :)
Három szelet kivételével a torta epres lett, a három szeletet banános tejszínhabbal töltöttem - ÉAnyámra és Manóra való tekintettel.


George Hamilton torta

hozzávalók - lapok

4 tojássárga
10 dkg porcukor
2 bő ek vaníliás cukor
10 dkg olvasztott margarin
12,5 dkg átszitált liszt
1/2 kk sütőpor

4 tojásfehérje
12 dkg porcukor
5 dkg szeletelt mandula

hozzávalók - krém

6 dl tejszín (habnak való)
1 vanília rúd kikapart magjai
3 lap zselatin

eper, banán

kevéske olvasztott csoki a tetejére


A megmosott tojásokat kettéveszem. A fehérjéket hűtőbe teszem. A sárgákat habosra, fehérre keverem a porcukorral, majd hozzádolgozom az olvasztott, de kihűtött margarint és apránként beleszitálom, alaposan belekeverve a sütőporral elvegyített lisztet.

Mivel szerencsére lapul a kamrában két egyforma méretű kapcsos tortaforma és a sütőm is légkeveréses, egyszerre tudom megsütni a két tortalapot.
A formákat kikenem margarinnal és meghintem liszttel, vagy kibélelem sütőpapírral.
A masszát kétfelé veszem és elosztom a két formába.
Ha csak egy formám lenne otthon, akkor a lapokat egyenként sütném.
Itt jegyzem meg, elég macerás a kb 3,5 bő ek-nyi tésztát elkenni a tortaformában, nagyjából egyenletesen, de türelemmel és kanálháttal sikerül. Nagyon vékony tészta lesz, ilyennek kell lennie.

A hűtőből elővett négy tojásfehérjét félkemény habbá verem, majd tovább verve beledolgozom a porcukrot és addig keverem, amíg fényes, sűrű masszát kapok. Hasonló lesz az írókához.
Ezt a habot is igazságosan megosztva a két tortaformában pihenő tésztára simítom.
Lehet szépen elsimítani a tetejét és lehet kicsit "rusztikusan" rücsisre hagyni, én az utóbbira szavaztam.
A tojásfehérjés habok tetejét megszórom a szeletelt mandulával, majd a két formát 160 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőbe tolom, nagyjából 25 percre.
Mikor megsültek kiveszem, majd konyhakesztyűvel és lapos fakanállal felszerelkezve átemelem a két vékony tésztalapot rácsra, így hagyom kihűlni (nem szalonnásodik az alja, mert onnan is szellőzik).
Mikor a lapok kihűltek, a szebbiket :) lapítóra emelem és éles késsel felszeletelem; tucatnyi szép szeletet kapok. Azért kell most felvágni, mert a magas tejszínhabos krémmel alatta, még éles késsel sem lehet majd szépre vágni.


Az epret megmosom, lecsumázom, csepegni teszem vagy papír konyhatörlőre szedem. Néhány szép szemet félreteszek, a többit felkockázom. Nagyjából bő 60 dkg epret használtam.

Az előzetesen hidegre tett habtejszínből 2 ek-nyit egy edénykébe teszek. Beleteszem a lapzselatint, majd melegedni teszem, és fél szemmel figyelem, nehogy forrni kezdjen, csak szépen melegedjen, míg a lapzselatin felolvad. Érdemes időnként kicsit átkeverni.
A vanília rúd magjait kikaparom és a habtejszínbe teszem.
Elkezdem felverni, majd nagyjából kétharmadnál (már hab, de még nem kemény, hogy megálljon benne a habverő), folyamatos keverés mellett, lassan csurgatva beleöntöm a feloldott zselatint. Keményre verem - jó próba, ha a fejjel lefele fordított edényből nem esik ki a hab :), de ennek kipróbálását szigorúan ellenőrzött körülmények között, konyhapult felett ajánlom, és csakis abban az esetben, ha nem sietünk nagyon :)

Itt választhatok, a felkockázott epret fakanállal és nagy mozdulatokkal belekeverhetem a tejszínhabba, de hagyhatom így a habot, s az epret - illetve a két, frissiben karikázott banánt, a már a tésztalapra simított habba-habra teszem. Én ez utóbbit csináltam, mert úgy terveztem, három szeletnyi tortában csak banános tejszínhab lesz.


Az egészben hagyott tortalapot tálaló tálcára (nagy lapos tányér, tortatányér, stb) teszem, köréigazítok egy kapcsos tortaformát.
Rákenem a hab felét, megszórom bőven eperrel és banánnal, kicsit bele is nyomkodom a gyümölcsöt a tejszínhabba. Második réteg tejszínhab, ezt is megszórom gyümölccsel és ebbe is kicsit belenyomkodom. Azért így csinálom, mert így a habban - remélhetőleg- mindenütt lesz gyümölcs, nem csak a tetején.
A végén ráigazítom az előzőleg szeletekre vágott felső tortalapot.

Kívánság és tetszés szerint kevéske olvasztott csokival megpötyögtetem.
Eper híján lehet banános, őszibarackos, málnás, de akár friss, ropogós cseresznyével is el tudom képzelni. Majd nyáron kipróbálom :)

Tálalásig hűtőbe teszem. De a pár órát hűsöltetett torta nagyon jól bír egy rövidke utaztatást is :), minden károsodás nélkül érkezett meg tőlünk ÉSzüleimhez.

Tálaláskor a torta tetejére, köré rendezem a fehér- és étcsokiba mártott, csodapiros eperszemeket.


Ez a George Hamilton torta - akárhonnan is kapta a nevét - szemérmetlenül finom. Egyszerűen felháborító, hogy milyen gyorsan el bír fogyni! Mire az ember gyereke feleszmélne és nyúlna újabb szeletért, bizony, érheti meglepetés, s a tortatányéron már csak morzsákat talál :)
Ajánlott egyszerre vagy gyors egymásutánban két George Hamilton torta elkészítése :D

Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

Juci írta...

Na ebből én is kérek egy szeletet!
Remekül néz ki!

Melinda írta...

Izgalmas recept! Nagyon finom lehet!

Chef Viki írta...

Erről abszolút lemaradtam, így jövőre majd időben szólok, ha közelít a szülinapom :-DDD

Bámulatosan szép lett, az ízére meg gondolni sem merek :-)

Belly írta...

Remek!

pitypang írta...

De jól néz ki:):)!!!!Tudnám imádni:D:)

Bianka írta...

Azt meghiszem :) Nagyon finom az epres és banános is

Süti Bazár írta...

Isten éltesse Édesapádat! Szívesen megkóstoltam volna a tortáját :))

Edit (Esc) írta...

Ebbol en is kerek. Nagyon jol nez ki!
Biztos finom is.

Moha írta...

Notburga receptjét már én is rakosgatom egy ideje,meggyőztél,hogy ki kell próbálni! Nagyon szép lett!

Andi írta...

Isteni lehetett! Nagyon szépséges!

Notburga írta...

Hát szuper lett!!! Képzeld, én is pont vasárnapra sütöttem meg újra, az egyik lányom lett 30 éves. A szeletet majd felteszem a Facebookra. Mégegyszer jó egészséget, örömet a papádnak.