Oldalak

2010. máj. 19.

Saláta-sóska leves "de luxe"

Friss, hars, üde, ezer arcú, naponta kilónyit meg lehet enni belőlük. Na, mi az?
:)
Sóska és fejes saláta :)

Egyszerűen odavagyok értük. Külön-külön, együtt is. Leves, főzelék, levesbetét, vegyes salátához, főétel, köret, savanyúság, nyersen falatozni - mind kedvenceim.
Képes vagyok saláta levest enni s utánna sóska főzeléket, vagy salátás sóska levest s utánna rakott/sült salátát. Akár egy héten keresztül.
Kiscsaládom osztja lelkesedésem, igaz Manó főleg a sóskát és leginkább nyersen csemegézi, de fél felnőtt maréknyinál alább nem adja.

A hagyományos saláta leves nem nyerte el tetszését, ezért tavaly beújítottam és lett saláta krémleves pirított mandulával , ezt szívesen kanalazta, a krémleveseket amúgy is szereti.

Néhány hete - mióta nemcsak a zöldségesnél tudok salátát venni, de a kiskertben is szépre nőttek már, és a sóska is bőven ontja savanykás leveleit - egymást érik a saláta-sóska levesek. Mindegyik kicsit más, de közös bennük, hogy mindben van fokhagyma, valamennyi tej, és sok-sok saláta, meg sóska, meg a kettő együtt.
Ez itt most a saláta-sóska leves "de luxe" nevet kapta :)
Merthogy van benne más zöldség és némi darált hús is az alap összetevők mellett.
Egyszerűen finom! És nem lehet abbahagyni!



Saláta-sóska leves "de luxe"

hozzávalók


1 nagy, tömött vagy 2 kisebb fej fejes saláta
nagyjából feleennyi sóska - ha savanykásabbra szeretném, akkor fele-fele arányban
1-2 szál murok
1 szál petrezselyem
sok-sok fokhagyma :) - 5-6 nagyobb gerezd
~ 10-12 dkg darált hús
6-7 ek rizs
kisujjnyi margarin (2-3 dkg)
tej
só, bors

A salátát levelekre szedem és a sóskával együtt alaposan lemosom. Mivel földes, homokos és nem szeretjük, ha rocog a fogunk alatt, mea culpa, langyos folyó víz alatt mosom.
A murkot, petrezselymet, fokhagymát megpucolom, előbbi kettőt julienre - hosszában kb 2,5 ujjnyi darabokra, a darabokat vékony szeletekre, a szeleteket vékony csíkokra - vágom.
A margarint fazékba teszem, ahogy habzani kezd, ráteszem a darált húst és alaposan elkeverve morzsásítom. *
* Tipp :) - Nem muszáj darált hússal készíteni. Ennek híján a leves íze dúsítható bármilyen levescsonttal, jól áll neki :) csirke- vagy karajcsont is. Ilyenkor az első lépés kimarad. A habzó margarinra a rizset szórom, átforgatom és felöntöm. Beleteszem a levescsontot. Innetől u.a.

Rászórom a rizset (nem kell beáztatni előtte), elkeverem, majd felöntöm nagyjából annyi vízzel, hogy 3-4 ujjnyira ellepje. Só, frissen őrölt bors, belenyomom a fokhagymát is. 8-10 percig főzöm, fedő alatt.
Beleszórom a csíkokra vágott murkot, petrezselymet és nagyjából további két percet főzöm.
Ezalatt a fejes saláta és a sóska leveleit laskára vágom. Nem túl vékonyan, de nem is elnagyolva.
A levesbe teszem a laskára vágott leveleket, átkeverem és felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Tulajdonképpen már alig főzöm, a kerámialapos tűzhelyt lekapcsolom, a maradék hő elég, hogy felforrjon a leves és kettőt lobbanjon.
Felöntöm tejjel, ennek mennyisége a leves tervezett sűrűségétől is függ. Elkeverem, hagyom a tejjel is felforrósodni, de már semmiképp nem főzöm (a tej kicsapódna).
Félrehúzom a tűzről, megkóstolom, ha kell, utánnafűszerezem; általában sóznom kell, a tej édesíti a levest.
Tálalom.
Jóízűen megesszük.
Estig rájárunk a tűzhelyen félrehúzott fazékra.
Este szomorúan elmosogatom az üres fazekat.
Újfent megállapítom, soha rosszabbat :)


Nem akarok én senkit meggyőzni arról, hogy a saláta és/vagy sóska leves igenis rettentő finom :) Csak mondom-mutatom, van más megoldás is a menzán főzött, általában túlrántott/habart, szalonnapörccel tálalt, agyonfőzött "leveshez" képest.
Azt már nem is fejtegetem, hogy mivel a salátát, sóskát gyakorlatilag alig főzöm, rengeteg tápanyag, vitamon és egyéb hasznos és finom összetevője benne marad :)
Érdemes kipróbálni.
Kár lenne kihagyni.
Nem lehet megunni :)

Gyors & könnyű - Fél óra alatt se. Finom. Tavaszi. Egészséges. Gyors. Könnyű. Megkockáztatom, még olcsó is.


Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

Ami írta...

Annyira de annyira guszta!!! Én csak arra emlélkszem, most hogy jobban belegondoltam, hogy nagyikám főzött magának salátalevest...én meg nem voltam hajlandó enni belőle :(. Most nagyon bánom...
Muszáj lesz kipróbálnom!

Garffyka írta...

Ami, hajrá! Megéri, szerintem rettentő finom és igen, kár lenne kihagyni :)
Írd majd meg, hogy csináltad.