Oldalak

2010. máj. 10.

Kuglófbabák - fűszeresen

A vajas, mégis könnyű tésztájú mini kuglófokról szóló posthoz odabiggyesztettem, hogy szerintem akár sós, fűszeres változatban is elkészíthető az alapjában semleges (se túl édes, se túl sós) tészta.
Nos, ha már leírtam, akkor süssem is meg, gondoltam péntek délután. S lőn. De szokás szerint, a fűszeres változathoz garffykásítottam kicsit az alaptésztát.
Így született az ötlet, hogy kerüljön bele teljeskiőrlésű liszt és búzakorpa - gondolatban vállon veregettem magam, hogy a készülőben levő finomságot akár a Ritakonyhája által meghirdetett kelt tésztás receptversenyre is nevezhetem majd.
Feltéve, ha olyan lesz, mint szeretném :)
És itt megindult a töprengés. Mivel a teljeskiőrlésű liszttel és a búzakorpával készülő kelt tészta több nedvességet kíván, hát növeltem a tej mennyiségét, illetve egy kanál krumplipelyhet is tettem hozzá. ...
Szoktam írni, hogy ha csak lehetséges, dagasztás közben figyeljük a tésztát, mert a lisztek minősége csomagonként változhat, még ugyanazon gyártó esetében is. Minő szerencse, hogy a javaslat már rutinná vált. Ugyanis a bekészített tészta minden volt, csak jó állagú nem, a megemelt tej mennyiség is kevésnek bizonyult a teljeskiőrlésű liszt és zabkorpa mennyiséghez. Hát akkor tegyünk még hozzá egy kis tejet, még egy tojássárgát és még egy kevéske olvasztott vajat.
Fakanállal kicsit rásegítettem, hogy a forma sarkaiba behúzódott szárazanyagot is magába tudja dolgozni a tészta. Aztán vártam és vártam és vártam. A dagasztás lejárta után is ellenőriztem a tésztát, kellemes, rugalmas állagú volt. Nos, nincs más hátra, mint előre, kivárni a kelesztést. A ciklus lejárta után előrelátóan nem vettem ki a tésztát, de a kikapcsolt gépben hagytam még bő fél órát. Az eredmény?
Rostokban gazdag, a zöldfűszerektől és magoktól igen ízletes, meglepően könnyű, jó állagú tészta.



Fűszeres mini kuglóf
hozzávalók - 12 db
130 ml tej
1 tojás
2 tojássárga
80 gr olvasztott vaj
390 gr liszt
50 gr teljeskiőrlésű liszt
10 gr búzakorpa
1 bő ek krumplipehely
1 mk frissen őrölt bors
1 tk só
1 ek cukor
6-6 nagy levél bazsalikom és oregano
1 ek szezámmag
1 ek lenmag
1 zacskó szárított élesztő (7 gr)

1 tojásfehérja + 0,5 ek tej a kenéshez
len- és/vagy szezámmag a szóráshoz

kb 1 ek olvasztott, visszahűtött vaj a formákhoz
12 fém muffin forma

A zöldfűszerek leveleit megmosom, leszárítom, apróra vágom.
A len- és szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom.
A hozzávalókat, a fenti sorrendben a kenyérsütő gép formájába pakolom.
Dagaszt-keleszt programot indítok. A ciklus lejárta után a kenyérsütő gépet kikapcsolom, de a tetejét nem nyitom fel és a tésztát még további 25-30 percre bent hagyom.

Tipp :) Mivel a lisztek minősége csomagról csomagra változhat, még ugyanazon gyártó esetében is, dagasztás közben nézem a tésztát. Ha a formában döngő hangot ad vagy ha láthatóan sok a száraz anyag, akkor kanalanként kevéske langyos tejet adok hozzá. Minden kanál után megvárom, míg a tészta teljesen magába dolgozza. Ha a tészta túlságosan puha - dagasztás közben kis "farkincát" húz maga után, ahogy a kar forgatja -, akkor apránként kevés lisztet adok hozzá. Minden adag lisztnél megvárom, hogy a tészta teljesen magába dolgozza.
Tipp :) Természetesen lehet kézzel is dagasztani, aztán enyhén kilisztezett tálba tenni a megdagasztott tésztát, tetejét kevéske teljekiőrlésű liszttel megszórva és konyharuhával letakarva langyos-meleg helyen keleszteni. A kelt tésztát nem ajánlatos közvetlenül erős napra kitenni.
Tipp :) A vajas tészták az átlagosnál általában több idő kell a keléshez. Ezért érdemes a dagasztás-kelesztés ciklus lejárta után még a gépben hagyni.


A szépre, enyhén szálasra, ruganyos állagúra kelt tésztát teljeskiőrlésű liszttel vékonyan megszórt lapítóra szedem és finoman átdögönyözöm.
Tucatnyi egyforma darabra vágom.
Minden egyes darabbal így dolgozom: ujjbegynyit lecsípek, ez lesz a kuglófbaba "feje". A nagyobbik tésztadarabot kéz között gömböccé sirítem, majd az olvasztott vajjal vékonyan kikent fém muffin formába teszem. Lisztes ujjbeggyel lyukacskát/mélyedést nyomok a tetejére, ide biggyesztem a kisebbik tésztadarabból formázott gömböckét.
A tepsire pakolt, mini kuglófokkal teli muffin formákat tiszta konyharuhával letakarom és langyos-meleg helyen 25-30 percig kelesztem.
Miután szépen megkeltek, a tetejüket megkenem a kissé felvert tojásfehérje és tej keverékével, majd tetszés/ízlés szerint megszórom len- és/vagy szezámmaggal.

Forró, 220 fokra (gázsütő 7. fokozat) előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt aranybarnára, készre sütöm az illatozó mini kuglófokat.
Miután kiveszem, néhány percig a formákban pihentetem, majd óvatosan-ügyesen kiveszem a formákból a kész kuglófbabákat.
Rácsra téve hűtöm ehetőre.


Tipp :) Ha a megsült tészta esetleg túlságosan ragaszkodna a formához, műanyag késsel (mivel teflonbevonatú formáim vannak) picit meglazítom a tésztát a formák szélénél, úgy emelem ki a mini kuglófokat.

Szinte meglepően könnyű, másnap is foszlós tésztájú, fűszeres péksütemény.
Önmagában vagy vajjal, házi körözöttel, sültpaprika krémmel megkenve, de akár fűszeres szilvalekvárral is nagyon finomak. Ebédre salátaleves mellé kínáltam, vacsorára medvehagymás túrókrémmel és retekkel, uborkával tálaltam.


Jó étvágyat !

6 megjegyzés:

Max írta...

Gondolom már elfogyott:-(( Pedig úgy ennék belőle!!!

Garffyka írta...

A kedvedért újrasütöm :)!

Niki írta...

Nagyon csinos kis "babák" lettek:-)))

Chef Viki írta...

Mondanám, hogy de kis édesek :-)

De nem mondom, mert ezek sós babák! Remek ötlet! Mint a tekebábuk :-))

Bianka írta...

Nagyon guszták

Ami írta...

Nagyon guszta!
Az új sütésből és is kérhetek ? :)