Oldalak

2010. máj. 28.

Gyermeknap egyszer egy évben?

A Gyermeknap a világ sok országában ünnepnap.
A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered és különösen a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Az első Gyermaknapot Törökországban 1920-ban április 23-án tartották; majd később a genfi Gyermekjóléti Konferecián 1925-ben. Nem világos, miért pont június 1-jét választották ki.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta (836(IX). határozat), hogy minden országban tartsák meg az Egyetemes Gyermeknapot. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.
Az UNICEF és az ENSZ által létrehozott Gyermekek Világnapját 1954 óta szeptember 20-án ünneplik és nagyon sok ország ekkor tartja a gyereknapot is.

Magyarországon elsőként az Országos Gyerekvédő Liga szervezett gyereknapot, 1906-ban.
Majd 1931-ben, szintén májusban rendezték meg a Gyermekek Hetét, amit a neve is jól mutat, egy teljes hétig. A második világháború megszakította a hagyományokat.
A háború után csak 1949-ben a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség moszkvai ülésén dőlt el, hogy 1950-től minden év május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Ez lett a Nemzetközi Gyermeknap hivatalos ünnepe.
Így tűnik el a világ dicsősége, s lett az egy hetes esemény egy napos gyermeknappá :)

Míg Magyarországon május utolsó vasárnapja a gyermeknap, addig a világ különböző országaiban más-más napokon ünneplik.

Keleten a Nemzetközi Gyermeknaphoz csatlakoztak és június 1-jén ünnepelték.
Nyugaton a Gyermekek Világnapját tartották meg szeptember 20-án.
Japánban 1948 óta nemzeti ünnep és egyben munkaszüneti nap a gyermeknap, amit május 5-én tartanak. Érdekessége, hogy ezen a napon, hogy a családok hagyományosan papírsárkányokat reptetnek.
Indiában az eredetileg októberben tartott gyermeknapot átették november 14-re. Oka, hogy ekkor van az ország első miniszterelnökének, Jawaharlal Nehru születésének évfordulója.
Németország 1989-es újraegyesítése előtt a keleti NDK-ban és a nyugati NSZK-ban más-más napon volt gyereknap.
Argentínában augusztus második vasárnapja a gyermeknap, Brazíliában október 12., Chilében augusztus első vasárnapja, Kolumbiában április utolsó hétvégéje, Peruban október 14, Mexikóban április 30-a, Kubában július harmadik vasárnapja a gyermekeké.


Én kicsit vegyes érzésekkel viszonyulok ehhez a naphoz.
Fellengzősen és teljességgel nagyképűen azt mondanám, minek egy napon "ünnepelni", hiszen nálunk minden nap gyermeknap. ... Már abban a napi átlagosan 3.5-4 órában (reggel ovi előtt 1-1.5, délután/este a többi) + esti alvás, amit hétközben Manóval együtt tudunk tölteni + a hétvégék. De hát nem vagyok fellengzős s reményeim szerint a nagyképűség hívsága is távol áll tőlem, így hát azt mondom, igen, jó egy ilyen kiemelt nap.
Még jobb, ha sikerül együtt tölteni, ha az idő is kegyes (hmm, mostanság?), ha sikerül a megszokott hétvégéknél is szebbé tenni. S ehhez nem ajándékhegyek kellenek. A pénzért megvehetőnél sokkal több :)

Kell egy nap, ami, ha nem is teljes kizárólagossággal, de főleg Róluk szól.
Róluk, az aprótalpúakról, prüntyőkékről, picikről, mazsolácskákról, szívemegyetlencsücskéről, kincsesszigetemről, kisbékákról, büditalpacskásokról, égetnivalórosszcsontokról, lurkókról, gyerkőcökről, tinikor előtt állókról és lázadó kamaszokról ... és róluk is szól ... nekik is szól, akiket nem szeretnek, akiket elhagytak, akiknek nem jut mindennap betevő, akik verést kapnak simogatás helyett ... róluk is, nekik is, akik nem tudnak mosolyogni, mert soha senkitől nem látták, hogy kell ... és csendes könnycsepp mellett róluk is, akik egy felhőcsücskön ülve az angyalok társaságában vannak.


forrás:wikipedia.org
okosanyu.hu

2 megjegyzés:

Karulino írta...

hát, igen, én is ma olvastam, hogy régen egy hétig tartott....
Azért jó egy napig újra azt érezni, hogy valakinek én is a gyereke vagyok.

Garffyka írta...

Karulino, ahogy és amilyen szeretettel édesanyádról írsz, szerintem nem csak egy napig érezheted így :D