Oldalak

2010. máj. 6.

Mini kuglóf vajas tésztából

Bögre tej vagy kakaó mellé, frissen facsart narancsléhez, reggelire, tízórai/uzsonnára, vacsorára tökéletes választás ez a tartalmas, de mégis könnyű vajas tésztából formázott mini kuglóf.
Lehet édes vagy sós, csokis vagy fűszeres. Az alaptészta viszonylag semleges, így pikáns ételek, saláták mellé köretként is kínálható.
A formája egyszerre jellegzetesen bordás és játékos, így a kenyérféléket amúgy nemigazán kedvelő gyerekek is szívesen eszik - példa rá 28 ovis, köztük Manóm is.




Mini kuglóf - édesen


hozzávalók - 24 db

100 ml tej
2 tojás
2 tojássárga
100 gr olvasztott vaj
45 dkg liszt
1 tk só
2 ek cukor
3 tk szárított élesztő

2 ek cukrozatlan kakaópor* - vagy 5-6 csík étcsoki
kevéske marcipán
reszelt narancshéj

1 tojássárga + 2 ek tej a kenéshez

kb 1 bő ek olaj a formákhoz

A tejet, tojásokat és sárgákat, az olvasztott, majd visszahűtött vajat a kenyérsütő gép formájába teszem. Rászóróm a lisztet, ennek tetejére a cukrot és sót, majd a szárított élesztőt. *
Dagaszt-keleszt programot indítok.**

Tipp :) * Ha minden mini kuglófot kakaósan/csokisan tervezek készíteni, akkor a liszttel együtt a cukrozatlan kakaóport vagy lereszelt csokit is a kenyérsütő gép formájába teszem.
Én a már megkelt tészta egy részéhez dolgoztam hozzá a kakaóport.

Tipp :) ** Ennek a vajas tésztának lehetséges, több idő kell ahhoz, hogy szépen megkeljen, mint amennyit a kenyérsütő gép programja ad. Ha a ciklus lejártával a tészta, véleményünk szerint, nem kelt meg eléggé, a tésztát hagyjuk a gépben (kikapcsolva, lecsukott fedővel) még 20-30 percig.

A szépre kelt, rugalmas tésztát enyhén lisztezett lapítóra szedem és finoman átdögönyözöm.
Eldöntöm, hány mini kuglófot akarok kakaósan sütni, szemmértékkel és gondolatban 24 fele osztom a tésztát, majd annyiszor egy adagnyit külön veszek, amennyit kakaósra szeretnék.
A különvett tésztát kézzel kilapogatom, megszórom a cukrozatlan kakaóporral, majd összedolgozom.
A marcipánt és a narancshéjat szintén lereszelem és úgy dolgozom a tészta egy részéhez.



Az egész tésztát 24 részre osztom, mindegyik darabot megformázom, így: darabonként egy nagyobb ujjbegynyit lecsippentek a tésztából, ez lesz a kuglófbaba "feje" :), a nagyobb tésztarészt kéz között gömböccé formázom. Vékonyan kiolajozott muffin formába (fém) teszem a nagyobb tészta gömböcöt. A tetejébe ujjal kis mélyedést nyomok, ide biggyesztem a szintén gömböccé formázott kisebb tésztadarabot.
A formázás gyorsan megy. Nekem jobban bevállt az a technika, hogy 3-4 nagyobb gömböcöt a lapítóra sorakoztattam, ennyi muffin formát ecsettel kiolajoztam, behelyeztem a gömböcöket, majd rájuk a kisebbeket.
Az első sütésnél az összes formát előre kikentem kevéske olajjal, a formák oldaláról az a kicsike olaj is lecsurgott, így kisülés után néhány mini kuglóf elég erősen ragaszkodott a muffin formához.

A kuglófbabákkal teli muffin formákat tepsire ültetem, tiszta konyharuhával letakarva langyos-meleg helyen nagyjából fél órát kelesztem.
Mielőtt a forró, 220 fok (gázsütő 7. fokozat), sütőbe tolnám, a tetejüket átkenem a tejes- tojássárgás keverékkel. Körülbelül 15 perc alatt aranybarnára, csábosra sülnek.
Az illatozó, megsült mini kuglófokat néhány percig a formában pihentetem, majd - konyhakesztűs kézzel!, főleg amivel a muffin formát megfogom - óvatos-ügyes mozdulattal kiemelem a formákból és rácsra téve hűtöm ehetőre.



Hidegen, melegen egyaránt finom. A sós/fűszeres vagy natúr változat tojásrántottához, medvehagymás-túrókrémhez, salátához, főzelékhez kínálom. Az édes, kakaós / marcipános / narancsos mini kuglófokat reggeli kávéhoz, teához, magában, szőlős döblec- , fűszeres narancslekvárral.



Jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Máig nem értem, mikor alszol...

Cukik ezek a kuglófbabák :-))

Referenciaként 28 ovis, fülig érő szájjal :-)

Bianka írta...

Nagyon cukik, jöhetne reggelire :)

Gree írta...

Azt szeretném kérdezni, hogy szerinted az elkészült kicsi kuglófok lefagyasztás után milyenek lehetnek?
Hú ez okos lett de remélem érted?

Garffyka írta...

Szia Gree :) Ezekkel a mini kuglófokkal még nem próbáltam; de általában hasonló típusú kenyértészta lefagyasztva, majd kíméletesen kiengedve, jó szokott lenni. Kíméletesen úgy értem, hogy pl este kiveszed, konyhapultra, reggelre kienged. Pár másodpercre a mikróba is beteheted.
Mikor legközelebb sütök, legalább egy darabbal kipróbálom és megírom :)
Ha te hamarabb megsütöd, kérlek szépen, megírod, milyen lett?